Schumacher se bori za življenje

Sedemkratni svetovni prvak v F1, Nemec Michael Schumacher, je ob padcu na smučanju utrpel hude poškodbe glave.

Objavljeno
30. december 2013 09.29
GERMANY-FRANCE-AUTO-F1-SKIING-ACCIDENT-SCHUMACHER-FILES
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Meribel - Eden najmarkantnejših športnikov v novejši svetovni zgodovini, sedemkratni svetovni prvak v formuli ena Michael Schumacher, je po padcu na smučanju v Meribelu, pri katerem je (kljub čeladi) utrpel poškodbe glave in možganske krvavitve, noč v bolnišnici v Grenoblu po takojšnji operaciji preživel v umetni komi in kritičnem stanju, kar je v uradnem sporočilu za javnost potrdila tudi zdravniška služba. Na današnji novinarski konferenci, ki je pred množico novinarjev potekala kar v bolnišničnih prostorih, so javnost obvestili, da »se Schumacher bori za življenje. Njegovo stanje je skrajno resno, pomagajo mu z anestetiki, vendar pa zdravniško osebje ne želi špekulirati o nadaljnjem razvoju dogodkov«. Zanikali so, da je moral Nemec dvakrat pod nož, o drugi operaciji pa zaenkrat ne razmišljajo, češ da trenutno ni potrebna. »Čelada, ki jo je nosil med smučanjem, je zaslužna, da je Michael še med živimi,« so dodali.

»Zdravniki se trudijo in so, tako kot njegova družina, stalno ob njem. Če se je nesreča že morala zgoditi, se je vsaj na pravem mestu, saj so ga nemudoma prepeljali v bolnišnico na operativni poseg,« je poudaril Stephane Chabarde.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bodo o morebitnih spremembah javnost znova obvestili v torek.

KLJUČNI POUDARKI Z NOVINARSKE KONFERENCE

1) Schumacher je utrpel poškodbe desne strani glave.
2) Ob prihodu v bolnišnico je bil v komi in s povečanim znotrajlobanjskim pritiskom.
3) Ultrazvok možganov je pokazal znotrajlobanjsko krvavitev, možganske poškodbe in edem.
4) S kirurškim posegom so skušali ustaviti krvavitev.
5) Krvavitev so odpravili, a ugotovili druge nepravilnosti.
6) Zdravniško osebje je presodilo, da drugi operativni poseg zaenkrat ni potreben.
7) Schumacherja držijo v umetni komi.
8) Držijo ga na stalni telesni temperaturi (34-35ºC) in pod anestetiki za zmanjšanje zunanjih dražljajev.
9) Če Schumacher ne bi nosil čelade, »ga zdajle ne bi bilo tukaj«.
10) Prezgodaj je še za zanesljive zdravniške prognoze.

Ob priljubljenem Nemcu, ki bo v petek dopolnil 45 let, so v bolnišnici tudi njegovega žena Corinna in oba otroka, hči Gina-Maria in sin Mick, s katerim sta tudi skupaj smučala, zvečer pa sta ga obiskala tudi slovita funkcionarja F1 Ross Brawn in Jean Todt. Že popoldne mu je ob rami stal dober osebni prijatelj in uvejavljeni nevrokirurg Gerard Saillant, pozneje je v Grenoble prispel tudi njegov osebni zdravnik Johanes Peil.

Nezgoda se je sicer pripetila med vijuganjem izven urejenega smučišča, ko je Schumacher zadel z desnim delom glave v skalo, udarec je nekoliko ublažila zaščitna čelada, s katero se je izognil še hujšim posledicam. Prva zdravniška poročila so bila dokaj spodbudna, nato pa se je njegovo stanje dramatično poslabšalo.

Na njegovo nezgodo so se odzvali številni športni prijatelji, med drugimi dirkaški kolegi Felipe Massa (»Molim zate, brat, in ti želim hitro okrevanje.«), Jenson Button (»Vse moje misli so v teh težkih časih pri Michaelu, ki ima bolj kot kdorkoli drug moč, da se izvleče iz tega.«), Romain Grosjean, Martin Brundle, Heikki Kovalainen, Paul di Resta in nemške športne zvezde (Dirk Nowitzki, Lukas Podolski, Boris Becker, Sabine Lisicki, Jerome Boateng).