Se Räikkönen maščuje, ker mu dolgujejo 17 milijonov €?

F1: finski zvezdnik vztraja, da se je za operacijo odločil zdaj, ker zaradi bolečin niti v dirkalnik ne more več zlesti.

Objavljeno
11. november 2013 22.23
ap/APTOPIX Singapore F1 Auto Racing
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Ljubljana – Čeprav je Kimi Räikkönen prek finskega časnika Turun Sanomat sporočil, da je zelo razočaran, ker zaradi četrtkove operacije hrbta in štiritedenskega okrevanja ne bo mogel odpeljati zadnjih dveh letošnjih dirk za Lotus, mu tega nihče zares ne verjame. Menijo pač, da se je želel na ta način zgolj maščevati svojim delodajalcem, ki naj bi mu še vedno dolgovali nič manj kot 17 milijonov evrov.

A 34-letni Finec vztraja, da ima tehten razlog za to, da se je za ta korak odločil ravno zdaj. »Bolečine v hrbtu so enostavno prehude, da bi zlezel v bolid, kaj šele da bi dirkal,« je svojo odločitev pojasnil Räikkönen, ki mu je kajpak takoj v bran stopil tudi menedžer Steve Robertson, rekoč, da se je Kimijevo zdravstveno stanje v zadnjih dneh celo tako poslabšalo, da niti zaspati ni mogel več, če ni pred tem vzel tablete proti bolečinam.

Kakor je »ledeni mož« že večkrat omenil, te izvirajo iz silovitega trčenja, ki ga je doživel 7. septembra leta 2001 na Sauberjevem testiranju formule 1 v Magny-Coursu. Vse odtlej toži zaradi težav s hrbtom, ki so se že leta 2010, ko se je za točke svetovnega prvenstva potegoval v reliju, stopnjevale do te mere, da je moral (prvič) pod nož.

Räikkönen se nadeja, da bo četrtkova operacija minila brez zapletov in se bo lahko čim hitreje spet začel pripravljati za prihodnjo sezono, v kateri bo po letih 2007, 2008 in 2009 znova branil rdeče barve Ferrarija. Ob tem je še enkrat izrazil obžalovanje, da Lotusu, ki ta čas v konstruktorski razvrstitvi zaseda četrto mesto s 37 točkami zaostanka za drugouvrščenim Mercedesom in 26 za tretjeuvrščenim Ferrarijem, ne bo več pomagal v boju za višjo končno uvrstitev in nenazadnje večjo denarno nagrado. Mimogrede: že tretje mesto bi moštvu iz Enstona prineslo skoraj petnajst milijonov evrov več bonusov, kot je vredno četrto mesto.

Ko je finski zvezdnik dodal, da mu je tudi hudo, ker ne bo več mogel (u)braniti svojega tretjega mesta v vozniškem seštevku (pred zadnjima dvema preizkušnjama ima osem točk naskoka pred četrtouvrščenim Lewisom Hamiltonom), pa so tisti, ki pozorno spremljajo njegovo kariero, le zastrigli z ušesi. Še nedolgo tega (že po tistem, ko je zagrozil z bojkotom zadnjih letošnjih dirk) je namreč v pogovoru za angleški časnik Express razmišljal povsem drugače. Na novinarjevo vprašanje, ali lahko letos še osvoji naslov svetovnega podprvaka, je namreč odvrnil, da mu je glede tega popolnoma vseeno.

»Zame ni nobene razlike, če sezono v skupni razvrstitvi končam na drugem, petem ali desetem mestu. To mi nič ne pomeni. Zanimajo me le zmage in nič drugega!« je v svojem slogu poudaril Räikkönen in pribil, da se je lani v kraljevski avtomobilistični razred po dveh letih dirkanja v reliju vrnil z jasnim ciljem, da se ovenča še z drugim naslovom svetovnega prvaka po sezoni 2007. »Lani mi ni uspelo, letos žal tudi ne, nadejam se, da bo naslednje leto bolje,« je »ledeni mož« z mislimi že pri prihodnji sezoni in Ferrariju, pri katerem bo zamenjal Felipeja Masso.

Brazilec, ki so mu v tradicionalnem italijanskem moštvu ravno v nedeljo pripravili poslovilno zabavo v Mugellu, pa ni dolgo čakal na novega delodajalca. V ekipi Williamsa so namreč že včeraj potrdili govorice, da bo Massa okrepil njihove vrste, v katerih ostaja Kimijev rojak Valtteri Bottas.

Zato pa še ni znano, kdo bo pri Lotusu, pri katerem ne skrivajo razočaranja, ker se je njihov finski šampion odločil oditi pod nož še pred iztekom sezone, nasledil Räikkönena. V zakulisju se omenja več imen: ob italijanskem testnem dirkaču Davideju Valsecchiju, še izkušenega Finca Heikkija Kovalainena in Nemca Nica Hülkenberga (zdaj Sauber), ki je menda glavni kandidat, da se naslednje leto v črnem moštvu pridruži Francozu Romainu Grosjeanu. Bo morda v lotusa E21 sedel že ta konec tedna v Austinu?