Sebastian Vettel se je znova skril pred javnostjo

Nemec Sebastian Vettel ima pred VN Belgije najboljše karte pri lovu na četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka F1.

Objavljeno
22. avgust 2013 02.15
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Enomesečne poletne »počitnice« v formuli 1 se končujejo, že na jutrišnjih prostih treningih pred nedeljsko veliko nagrado Belgije (14.00) bo šlo spet zares. Sebastian Vettel in njegovi zasledovalci si bodo prizadevali čim prej ujeti pravi ritem na znamenitem dirkališču v Spa-Francorchampsu s še bolj slovitim dvojnim zavojem Eau Rouge (rdeča voda).

Steza v Ardenih je s 7,004 kilometra najdaljša med vsemi na koledarju najhitrejšega »cirkusa«, s številnimi zahtevnimi ovinki ter vzponi in spusti pa za dirkače predstavlja prav poseben izziv, zaradi česar jo večina prav obožuje. Nesporni »kralj« velike nagrade Belgije je Michael Schumacher, ki je v Spa-Francorchampsu, kjer je avgusta '91 prestal ognjeni krst v kraljevskem avtomobilističnem razredu in v lanski poslovilni sezoni na njej odpeljal jubilejno 300. dirko, dosegel rekordnih šest prvih mest (1992, 1995, 1996, 1997, 2001 in 2002). Mimogrede: nemški šampion, ki si je neskromno pripisal pomemben del zaslug za letošnje Mercedesove uspehe, je prav včeraj sporočil, da se bo decembra znova udeležil tradicionalne dirke prvakov v Bangkoku, kjer se bo s Sebastianom Vettlom potegoval že za sedmo zmagoslavje v pokalu narodov.

Od zdajšnjih zvezdnikov se lahko z največ prvimi mesti v Ardenih pohvali Kimi Räikkönen, ki je na tamkajšnji progi z vsemi tekmeci opravil štirikrat (2000, 2004, 2005 in 2009). Finski »ledeni mož«, ki je svojo izjemno hladnokrvnost dokazal tudi pred letom dni, ko je z vratolomnim manevrom v dvojnem zavoju Eau Rouge švignil mimo Schumacherja in osvojil tretje mesto, bo prejkone v najožjem krogu kandidatov za zmago tudi v nedeljo. Na lanski veliki nagradi Belgije je bil sicer najhitrejši Jenson Button, vendar pa bi se moral zaradi McLarnove letošnje krize zgoditi pravi čudež, da bi jo tudi ubranil. Ob 33-letnem Angležu so od zdajšnjih asov prvi v cilj dirke v Spa-Francorchampsu pridrveli še njegov rojak Lewis Hamilton (2010), Sebastian Vettel (2011) in celo Felipe Massa (2008), zato pa – zanimivo – slasti zmage v Belgiji še nikdar ni okusil Fernando Alonso, ki je pred tokratno dirko znova tarnal nad nekonkurenčnostjo in počasnostjo »rdeče boginje« F138, s čimer zagotovo ni prispeval k pomiritvi spora s Ferrarijevim predsednikom Luco di Montezemolom.

Kakor koli že; kar zadeva boj za naslov svetovnega prvaka, ima najboljše karte v rokah vsekakor vodilni Vettel. Nemški zvezdnik ima namreč po desetih od devetnajstih letošnjih preizkušenj že 38 točk naskoka pred drugouvrščenim Räikkönenom, še eno več na tretjem mestu zaostaja Alonso. Zavoljo precejšnje prednosti in seveda tudi zaradi zasluženega oddiha, pri katerem je ostal zvest samemu sebi in se potopil oziroma skril pred javnostjo, je iz Milton Keynesa, kjer je tik pred zdajci vadil še na računalniškem simulatorju, v Belgijo pripotoval popolnoma sproščen.

Nič čudnega, ko pa v Vettlov prid pri lovu na njegovo četrto zaporedno lovoriko v formuli 1 govorijo številni statistični podatki; tudi ta, da so po Hungaroringu vodilnega v skupnem seštevku v tem tisočletju dohiteli in prehiteli le štirikrat, pri čemer se je ta podvig dvakrat (v letih 2010 in 2012) posrečil prav šampionu iz Heppenheima. Za nameček so steze, ki sledijo Spa-Francorchampsu in Monzi (8. 9.), to so Marina Bay (22. 9.), Jeongam (6. 10.), Suzuka (13. 10.), New Delhi (27. 10.), Abu Dhabi (3. 11.), Austin (17. 11.) in Sao Paulo (24. 11.), tako rekoč pisane na njegovo in Red Bullovo »kožo«. Ali je potemtakem letošnji naslov svetovnega prvaka že oddan?