So Montezemolu šteti dnevi?

Formula 1: Ferrarijeva dirkača presenetljivo hitra na treningih v Monzi. Danes kvalifikacije ob 14. uri.

Objavljeno
06. september 2014 09.25
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Monza – Lewisa Hamiltona so tudi včeraj prevevali mešani občutki. Potem ko je bil na uvodnem merjenju časov pred jutrišnjo VN Italije v formuli 1 z naskokom najhitrejši med vsemi (1:26,187), je večino popoldanskega treninga prebil v boksih in slabo uro le nemočno opazoval, kako so poskušali mehaniki zagnati motor njegovega mercedesa W05.

Težave z elektroniko v »srebrni puščici« s številko 44 je s pridom izkoristil Hamiltonov ekipni kolega in vodilni v skupnem seštevku Nico Rosberg, ki je medtem vztrajno nizal kroge na stezi v Monzi in s časom 1:26,225 dosegel tudi najboljši čas drugega treninga. Ko so pri Mercedesu vendarle odkrili in odpravili okvaro v dirkalniku 29-letnega Angleža, je le-ta poskušal moštvenega tekmeca zriniti z vrha in si na ta način dodatno utrditi samozavest pred 13. letošnjo preizkušnjo za SP.

Čeprav je odpeljal bistveno manj krogov (16:41), se mu je močno približal (na 0,061 sekunde), za preboj na prvo mesto pa mu je zmanjkalo časa. V uteho sta mu ostala najboljši rezultat dneva (z dopoldanskega merjenja časov) in ne pretirano navdušenje Rosberga. »V bolidu se tokrat nisem počutil stoodstotno, zato nisem popolnoma zadovoljen. Ponoči me s fanti čaka še ogromno dela,« je napovedal 29-letni Nemec in Hamiltonu »dovolil« vpogled v podatke svoje vožnje.

»Zaradi težav z elektroniko sem izgubil nekaj dragocenega časa pri spoznavanju proge, zato bom poskušal iz danih informacij dognati, kaj je iz uvodnega dneva izluščil Nico. Imava namreč podoben način vožnje, zato se tudi najine nastavitve ne razlikujejo veliko,« je pojasnil svetovni prvak iz sezone 2008 in pripomnil, da za njuno »sodelovanje« ne vidi nobenih ovir, ker navsezadnje oba skupaj delata za ekipo. »In kadar se en dirkalnik premakne naprej, ta za seboj potegne celotno moštvo,« je še dejal Hamilton, ki je za mnoge glavni kandidat za zmago na jutrišnji VN Italije (s štartom ob 14. uri). Je pa tudi res, da bo vozil z nožem na vratu, saj za Rosbergom v skupni razvrstitvi zaostaja že za 29 točk, tako da bi mu v primeru nove ničle voda že pošteno tekla v grlo.

Pod pritiskom pa utegneta biti Mercedesova asa tudi zaradi tekmecev, zlasti Ferrarijevih dirkačev Fernanda Alonsa in Kimija Räikkönena, ki sta bila včeraj v Monzi, kjer je bil na štartno-ciljni ravnini s 348,8 km/h najhitrejši Nico Hülkenberg (force india-mercedes), presenetljivo dobro razpoložena. Tako je »ledenega Finca«, za katerega je v boksih stiskala pesti tudi noseča življenjska sopotnica Minttu Virtanen, kot tretjeuvrščenega od Rosberga ločilo pičle 0,106 sekunde, 33-letni Španec pa je na četrtem mestu zaostal za nekaj več kot tri desetinke. Nič čudnega, da sta bila Räikkönen in Alonso zelo zadovoljna z uvodnim pozitivnim dnevom, kot sta ga ocenila.

Kljub očitnemu napredku pa se v znamenitem italijanskem moštvu obetajo odmevne rošade. Tako naj bi bili šteti dnevi Luci di Montezemolu, za katerega naj bi bila velika nagrada Italije zadnja v vlogi Ferrarijevega predsednika. Na tem položaju naj bi ga zamenjal Sergio Marchionne, predsednik uprave pri Fiatu. Po koncu sezone pa se bo od formule 1 menda poslovil vodja Ferrarijeve ekipe Marco Mattiacci, na tem mestu naj bi ga nasledil nihče drug kot Ross Brawn, ki je nad »rdečimi« bedel v obdobju velike prevlade Michaela Schumacherja.