So pri Williamsu zapravili zmago?

Vodilni pri Mercedesu iščejo razloge za slab štart in izgubljeno prednost na VN Velike Britanije.

Objavljeno
06. julij 2015 16.33
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Ljubljana – Čeprav sta se Mercedesova dirkača Lewis Hamilton in Nico Rosberg na nedeljski VN Velike Britanije, deveti letošnji preizkušnji za svetovno prvenstvo v formuli 1, veselila že šeste dvojne zmage v sezoni, so v vodstvu nemškega moštva že iskali razloge za redke spodrsljaje, ki so se jim zgodili med dirko v Silverstonu. Tudi zaradi takšne miselnosti bodo še lep čas vladali v kraljevskem avtomobilističnem razredu.

Ob tem so se domala vsi čudili, kako je mogoče, da sta zvezdnika »srebrnih puščic« tako prepričljivo izgubila štartni dvoboj z Williamsovima dirkačema Felipejem Masso in Valtterijem Bottasom. »To se sprašujemo tudi sami. Felipe in Valtteri sta dejansko kot raketi švignila mimo Lewisa in Nica. Ne vem, kako jima je to uspelo. Morda pa imajo pri Williamsu kaj v motorju, česar mi še nimamo. To moramo dobro proučiti,« je ugibal Toto Wolff, vodja Mercedesove ekipe v formuli 1. Mimogrede: njegova soproga Susie Wolff (rojena Stoddart), sicer testna voznica pri Williamsu, ga je ob tem v smehu podrezala, ali sta morda Hamilton in Rosberg na štartu »zaspala« ali pa mogoče poskusila speljati v drugi prestavi. Tako je bilo namreč videti od daleč.

Nikija Laudo, predsednika nadzornega odbora pri Mercedesu, pa je ob slabem štartu zmotilo še nekaj; namreč to, da hitrosti, ki so jo imeli še na treningih in v kvalifikacijah, niso prenesli tudi na dirko. »Lewis in Nico sta bila še v petek in soboto od tri do štiri desetinke sekunde na krog hitrejša od najbližjih zasledovalcev, česar pa po tem, ko sta obtičala za Felipejem in Valtterijem, ni bilo videti. Zdaj morajo naši inženirji raziskati in ugotoviti, kje se je ta prednost izgubila,« je odgovornim v nemškem moštvu »naročil« 66-letni Avstrijec in pohvalil Hamiltona, ker je v ključnih trenutkih sprejel pravilne odločitve, kar na takšni preizkušnji, kakršna je bila zlasti v zadnjem delu VN Velike Britanije, zagotovo ni bilo preprosto.

Medtem ko je 30-letni Anglež, ki ga je – mimogrede – pred štartom s poljubom pozdravila ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn (ga je morda s tem zmedla?), ob koncu dirke bolj ali manj vse naredil pravilno, so se pri Williamsu po odličnem začetku napake vrstile kot po tekočem traku. S prepozno menjavo gum (na t. i. vmesno različico intermediate) so zapravili zanesljivo uvrstitev na zmagovalni oder, med spremljevalci formule 1 pa jih ni malo, ki menijo, da bi se lahko z bolj posrečeno strategijo v uvodnih krogih, ko je bil Bottas vidno hitrejši od Masse, vendar ga ni smel napasti, na koncu potegovali celo za prvo mesto.

Vzhajajoči finski zvezdnik, ki je menda najresnejši kandidat, da po koncu sezone pri Ferrariju zamenja rojaka Kimija Räikkönena, po dirki ni vedel, kaj naj si misli. »Zdaj je seveda težko govoriti o tem, kaj vse bi bilo tokrat mogoče doseči, je pa dejstvo, da sem bil na začetku dosti hitrejši od Felipeja,« je poudaril Bottas, ki od odgovornih pri Williamsu ni zahteval ukaza Massi, naj svojega moštvenega sotekmovalca spusti predse, želel si je le »zeleno luč«, da ga lahko napade.

Vendar je ni dočakal oziroma so mu jo prižgali takrat, ko je bilo že prepozno. »Imel sem dve dobri priložnosti, da bi ga prehitel, vendar ga tedaj nisem smel napasti,« je razkril 25-letni Finec, ki ocenjuje, da bi si v vodstvu privozil okoli pol sekunde na krog naskoka pred zasledovalci. To bi pomenilo, da bi imel po dvajsetih krogih, po katerih so se najboljši odpravili na prve postanke v boksih, že približno deset sekund zaloge. Takšna prednost pa že dovoljuje špekulacije o tem, da bi se lahko pri Williamsu v Silverstonu namesto 4. in 5. mesta z boljšo taktiko veselili celo zmage ...