So prireditelji londonske ekshibicije daljnovidni?

Napoved prvaka v razredu moto gp še loterija, a na dirki šampionov v Londonu bo zagotovo nastopil Jorge Lorenzo.

Objavljeno
16. avgust 2015 00.59
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Brno – V življenju ni naključij, je pred tremi leti, ob osvojitvi druge svetovne lovorike, svoj življenjski nazor razkril Jorge Lorenzo, ki bi danes na VN Češke lahko tudi že skočil na vrh seštevka v motu gp. V teorijah o morebitnem prvaku 2015 kroži vrsta različic, a organizatorji dirke šampionov, ki jo bo po sezoni gostil London, letos očitno stavijo prav nanj, saj so mu vabilo poslali še pred koncem sezone.

Prestižni poziv na ekshibicijsko tekmovanje, ki poteka od leta 1988 in vsako leto gosti slovita imena iz sveta relija, formule ena, motociklizma, Nascarja in podobnih, nima močnega tekmovalnega značaja, a je s časom prerasel v dogodek, ki vsako leto prinese šampiona vseh šampionov. Lani se je z njim okitil David Coulthard, vse dotlej je bil nepogrešljiv udeleženec tudi Michael Schumacher, o čigar zdravstvenem stanju po poškodbi glave na smučanju skoraj ni informacij. Z leti so dogodek z Gran Canarie, kjer je gostoval med letoma 1992 in 2003, preselili na eminentne lokacije po svetu, med drugim so ga gostili osrednji pariški štadion pa Wembley v Londonu, Peking, arena v Düsseldorfu in tudi Bangkok, kjer je Lorenzo pred tremi leti okusil vse razsežnosti tega spektakla.

Tedaj se je pomeril z Doohanom, Schumijem in tudi prvakom F1 Sebastianom Vettlom, ki se je izkazal za nepremostljivo oviro. Dirkači so namreč razporejeni v pare in se v dirki na izločanje merijo v neke vrste vožnji relija po poligonu, pri čemer je za vsak avtomobil pripravljena ena steza. Tedaj mu je žreb za partnerja namenil Toma Kristensena, devetkratnega zmagovalca dirke 24 ur Le Mansa, partner, s katerim bo novembra združil moči na londonskem štadionu, ki je leta 2012 gostil odprte olimpijske igre, pa še ni znan. Morda pa se bodo organizatorji izkazali za vizionarske in bo na spektakel res prispel z novo lovoriko v žepu, podobno kot pred tremi leti, ko se je okitil z drugo in za zdaj zadnjo v elitni kategoriji. Cilj ima za zdaj na dosegu roke, pred današnjo VN Češke namreč za vrhom zaostaja le za devet točk.

»Ta sezona v motu gp je že tako dovolj razburljiva, zdaj pa se lahko veselim tudi tega, da jo bom zaokrožil skupaj z nizom najboljših svetovnih voznikov na dirki šampionov. Seveda ne podcenjujem izziva, da se bom z avtomobilisti meril na področju, ki je njim bolj domače, a prav zato se še bolj veselim, da je vabilo prejel tudi Michael Doohan. Oba bova poskušala dokazati, da se lahko motoristi z njimi ravno tako enakovredno kosamo na štirih kolesih. Zdaj mi preostane le še to, da s trdim delom dosežem položaj, ko se bom v London lahko odpravil kot trikratni svetovni prvak v motu gp,« je Lorenzo dobil še dodaten zagon pri lovu na glavni cilj sezone, kar je bilo očitno že na četrtkovem prostem treningu, ko je dosegel najboljši čas. Za skok na vrh se mu sploh ni treba spustiti v neposreden dvoboj z Marcom Marquezom, ki je očitno sredi sezone ujel pravo formo in nazadnje nanizal dve zmagi zapored. Ker ima njegov mlajši rojak kar 47 točk zaostanka za njim in 56 za vodilnim Valentinom Rossijem, bi cilj dosegel že s tem, da bi ohranjal stalnost v svojih nastopih, na zadnjih sedmih dirkah je bil šestkrat na zmagovalnem odru, le v Nemčiji je končal kot četrti.

»Že z dirko v Indianapolisu sem bil prezadovoljen, glede na to, da mi tamkajšnja steza sploh ni ljuba. Tekmecem veliko bolj ustreza kot meni, zato sem bil ponosen, da sem iztržil drugo mesto. V Brnu je druga pesem. Kontrast, glede na zadnjo postajo v ZDA, me veseli, tu sem se vedno zabaval in tu sem lahko boljši, kot sem bil prejšnji konec tedna. Jasno je namreč, da je osnovni cilj še zmanjšati razliko za Rossijem,« je Čehom in zbrani sedmi sili razlagal Lorenzo, ki je na češkem asfaltu nazadnje slavil zmago leta 2010, v sezoni, ko je tudi prvič postal svetovni prvak najmočnejše kategorije. Morda pa je dober znak tudi to, da se je uvodni dan obdržal na motorju; Rossi in Daniel Pedrosa sta namreč pristala na tleh, Pedrosa celo tako trdo, da je moral na zdravstveni pregled, a so ga potolažili, da ima (tokrat) vse kosti cele.