Gajser šolo obkljukal, zdaj po naslov

Motokros: Tim Gajser v razredu MX2 povečal prednost pred tekmeci. V ZDA trenutek odločitve.

Objavljeno
15. september 2015 11.24
M. F., šport
M. F., šport
Leon – »Rad bi postal svetovni prvak v razredu MX2. Za ta naslov bom trdo treniral. Sicer pa ima vsak, ki se ukvarja z motokrosom, otroške sanje, da bi dirkal v ZDA,« je pred tremi leti razmišljal slovenski motokrosist Tim Gajser. Želja se mu lahko uresniči že v nedeljo na finalu sezone v Kaliforniji.

V Ameriko bo Gajser pripotoval iz Mehike s prestižno rdečo tablico kot vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Položaj na vrhu si je zagotovil na Nizozemskem, na zadnji evropski dirki v letošnjem koledarju SP. V Mehiki je minuli konec tedna nato potrdil, da zna v slogu največjih asov zdržati pritisk, ki mu ga je na pleča naložila priložnost za osvojitev naslova najboljšega na svetu. V Leonu je bil 19-letni dirkač Honde v prvi vožnji peti, v drugi je vknjižil 2. mesto, v seštevku obeh je zaostal le za zmagovalcem Thomasom Covingtonom. Na stopničkah si je nadel znameniti mehiški sombrero, zadovoljen, ker je v skupni razvrstitvi prvenstva povečal prednost pred Latvijcem Paulsom Jonassom na 18 točk.

Pot do stopničk v Leonu je bila precej zahtevna. Nočna nevihta je namreč močno namočila teren, blatna kopel je motokrosistom postregla s pravo športno loterijo. Prvi slovenski dirkač, ki ima priložnost za prestižen naslov svetovnega prvaka, je v prvi vožnji padel, a se hitro pobral in nadaljeval v bojevitem slogu. V drugi vožnji je močno sonce posušilo mehko blato, po številnih popravkih proge je dirka potekala v povsem drugačnih razmerah. Gajserju je uspel dober štart, pred njim je nato padel največji tekmec Jonass, a je najstnik iz Pečk nadaljeval suvereno na tršem terenu.

»Tekmovalni konec tedna v Mehiki je bil zelo težek, podlaga se je spreminjala, najboljši možni scenarij je bila zame trda proga v drugi vožnji. Potem ko so umaknili blato s proge, sem lahko izbral veliko linij in prikazal sem dober nastop. Razočaran sem le nad prvo vožnjo, v kateri je bil ključen štart, zaradi globokega blata pa si lahko dirkal le po eni liniji. V drugi vožnji sem ob Jonassovem padcu skorajda končal na tleh tudi sam, saj se je zrušil pred menoj. V nadaljevanju mi je uspel niz lepih prehitevanj do 2. mesta,« je svoje nastope opisal Gajser in dodal, da je na dirki užival. »Morda sem bil le uvodnih 15 minut premalo osredotočen na dogajanje, vendar pa sem v drugi polovici druge dirke našel dobre linije in izboljšal predstavo. Inženirji okrog mene so opravili dobro delo, za kar se jim zahvaljujem,« je še povedal dirkač, ki na motociklu nosi številko 243.

O naslovu svetovnega prvaka bo tako odločala zadnja preizkušnja sezone na dirkališču Glen Helen. »Samo še dve vožnji nas ločita do konca prvenstva. Zavedam se, da bom moral dirkati 110-odstotno zbran, še bolj, kot sem bil doslej. Napak si ne smem več privoščiti,« se Gajser zaveda težke naloge. »Štartam z nekaj točkami prednosti, kar gotovo prinaša boljši občutek. Ampak šport je lahko tudi nepredvidljiv in zgodi se lahko marsikaj. Ravno zato bom skušal zadnji dirki pristopiti kot vsaki predhodni, se sprostiti in zabavati,« se bo Gajser skušal držati miselnosti, ki ji je sledil skozi vso sezono.

Navijač Valentina Rossija in Lionela Messija je imel letos v mislih dve osebni zmagi: uspešen konec šolanja na srednji ekonomski šoli v Slovenski Bistrici in naslov svetovnega prvaka. Prvo je že obkljukal, bo tudi drugo?