Španec v naglici startal pred zeleno lučjo

Motociklizem: Jorge Lorenzo s prehitrim startom za hip zmedel tekmece, a Marc Marquez nadaljuje svojo prevlado.

Objavljeno
14. april 2014 11.55
 T. V., šport
T. V., šport
Austin – Pogajanja glede nove pogodbe zagotovo niso odločilno breme, ki muči Jorgeja Lorenza, prej želja, da bi čim prej stopil na vrh zmagovalnega odra. Sinoči je v Teksasu zaradi nje pregorel. S štarta se je pognal, veliko preden je zagorela zelena luč, za hip zmedel tudi tekmece, si s tem seveda prislužil kazen in na vrhu spet gledal Marca Marqueza.

Prezgoden Lorenzov štart je v veliki meri zaznamoval začetek dirke, drugouvrščeni Daniel Pedrosa denimo na koncu ni skrival, da ga je ob pogledu na tekmeca stisnilo pri srcu, saj je bil prepričan, da je napako naredil on in ne Lorenzo. »Najprej sem pomislil, da sem se zmotil in zaspal na štartu, ko je švignil mimo mene,« je razlagal na tiskovni konferenci, zadovoljen, da je končal tik po vrhom. Začuda se je na podelitvi pri ustvarjanju skupnega »selfija« celo pridružil Marquezu in tretjeuvrščenemu Andreii Doviziosu, ki je ducatiju pridirkal prve stopničke po septembru 2012.

Ko so stvari na dirki namreč spet sedle na svoje mesto, je vnovič prišel do izraza Marquez. Njegova prevlada je bila na prizorišču njegove krstne zmage v elitni kategoriji (2013) včeraj tako izrazita, da je imel po dobri polovici že debele tri sekunde prednosti, medtem ko se je v njegovem ozadju odvijal pravi polom Yamahe. Lorenzo je zaradi kazni pač zdrsnil daleč v ozadje in na koncu končal kot deseti, Valentino Rossi, ki se je dolgo potegoval za 3. mesto, pa je po polovici zaradi velikih težav z oprijemom, ki so se kazale že ob štartu, doživel strmoglavljenje na osmega. Zaradi tega bodo imeli pri Yamahi zagotovo veliko povedati na račun pnevmatik.

Marquezove so bile izjemne. »To je bil najboljši nastop v teh dneh. V tej konkurenci še nikoli nisem vodil od štarta do cilja, lepa izkušnja, četudi je bila dirka kar nekoliko preveč mirna. Moja ekipa ni imela razlogov za živčnost,« je potožil zmagovalec, njemu so pač bolj pisani na kožo dramatični razpleti, kakršnega je pred tremi tedni ponudil Katar, kjer je za mišjo dlako ugnal Pedroso. »Ampak saj bo že naslednjič drugače, ne gre pozabiti, da mi je prizorišče v Austinu pisano na kožo,« je mladi zvezdnik tekmecem vrgel kanček upanja, da prav vseh zmag v sezoni pa le ne bo pospravil v svoj žep. Pa četudi jim trenutno uhaja z dvema z dveh dirk.

Vsekakor se je med žive včeraj vrnil Ducati, ki je leta 2007 s Caseyjem Stonerjem v svojih vrstah slavil naslov svetovnega prvaka, v Rossijevi eri začel toniti in v zadnjem letu in pol išče novo pot navzgor. Tega Dovizioso, ki je od lanskega prihoda k Ducatiju doživljal post zmagovalnega odra, po včerajšnjem 3. mestu ni pozabil omeniti, kot ne, da so tekmeci v tem trenutku za njihovega jeklenega konjička še vedno veliko prehitri. Bil je pač edini dirkač med prvo šesterico, ki ni sedel bodisi na hondi ali yamahi.