Spencer čaka, ali bo dobil naslednika

Španca Jorge Lorenzo in Marc Marquez sta pred velikim finalom v razredu motoGP zakopala bojni sekiri.

Objavljeno
08. november 2013 18.34
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Valencia – Zgodovina motociklističnega SP je zabeležila le 15 primerov, ko je prvaka kraljevskega razreda odločila zadnja dirka. Jutrišnja VN Valencie pa bi se v zgodovino lahko zapisala tudi z najmlajšim prvakom v 64 letih: Marc Marquez bi se skrbi najbolj otresel s uvrstitvijo do 4. mesta.

Kar seveda ni edini scenarij, a ta predvsem predvideva tudi visoko uvrstitev Jorgeja Lorenza. Če bi namreč slednji zmagal, bo moral biti Marquez najmanj četrti, saj ju zdaj loči 13 točk, proporcionalno pa bi se razmerje uvrstitev zniževalo z vsakim Lorenzovim slabšim položajem. Tik po selitvi v Valencio sta sicer rojaka še sredi tega tedna prekipevala od navidezne sproščenosti, stisk roke je dal slutiti, da sta vsaj začasno pozabila na tenzije med sezono, sploh na dirko v Jererzu, kjer je Lorenzo mlajšega tekmeca zaradi tveganega manevra med dirko pred televizijskimi kamerami gladko ignoriral. Zanimivo bo videti, ali se bosta jutri med dirko izognila iskricam, Valentino Rossi je že napovedal, da bo Lorenzo pomagal po najboljših močeh, Marquez je včeraj odgovoril z izjemnim prostim treningom.

Sam se zaveda, da se mu ponuja izjemna priložnost, v prid katere govori tudi celoletna statistika, saj je prav vse nastope z izjemo dveh odstopov (VN Italije in VN Avstralije) končal na zmagovalnem odru. Če mu bo uspelo, bo postal 16. dirkač v zgodovini, ki je lovoriko osvojil na finalu, nazadnje se je to zgodilo leta 2006, ko jo je Valentino Rossi s padcem prepustil Nickyju Haydnu. Tesni dvoboj in obet novega starostnega rekorda pa je v Valencio pritegnil tudi Freddyja Spencerja, čigar starostno mejo iz leta 1983 Marquez tudi lovi. Američan že od pomladi podrobno spremlja uvodne korake mladega Španca, občudovanja ne skriva, prav tako ne želje, da bi zrušil njegovo mejo 21 let.

»Mnogi me sprašujejo, kako se počutim, ko se nekdo takole pojavi in postavlja rekorde kot za stavo. A sam menim, da je to super,« se je že spomladi postavil v vlogo Marquezovega navijača, zdaj pa tudi obljubil, da bo v primeru njegovega uspeha prvi, ki mu bo čestital za neverjeten podvig. »Takšne stvari so za SP zelo pomembne, zato Marc, če boš zmagal, ti bom prvi stisnil roko. Res cenim vsakogar, ki je zmožen premikati mejnike in nekaj narediti drugače, ne glede na to, v katero smer. Dirkanje na najvišji ravni je vsekakor stvar vere. Edinstvenost, ki jo vidim pri Marcu, se izraža tako v njegovih nastopih kot v veri, da lahko opravi svoje delo. To pa prinaša samozavest,« je pred finalom dejal Spencer.

V senci prihajajočega dvoboja Lorenzo – Marquez pa je skrajno potezo kariere potegnil največji dirkač sodobnega motociklizma Valentino Rossi, devetkratni svetovni prvak v vseh treh razredih, čigar športno pot je v veliki meri sooblikoval šef njegove ekipe Jeremy Burgess. Po 14 letih skupne poti se je namreč Rossi odločil, da se odreče uslugam Avstralca, ki je soustvarjal zgodovino tudi z Randyjem Mamolo in Michaelom Doohanom.

»Ni res, da sem z njim nezadovoljen, res pa je, da ne bo več moj glavni mehanik. To je bila težka odločitev, saj ni bil le to, ampak tudi del moje družine, moj dirkaški oče. A odločil sem se, da potrebujem spremembo, da moram priti do nove motivacije, da bi lahko naredil še kak korak naprej. Pri Yamahi so me že pred časom vprašali, ali bi naredil kaj takega, odločil sem se pred kratkim. Prihodnje leto si moram zagotoviti podaljšanje pogodbe z Yamaho, zato bom moral biti konkurenčen,« je konec nekega obdobja v motociklističnem svetu pojasnil Rossi.