Stoner čivknil po zavrnitvi nekdanjih šefov

V tretjem letu po upokojitvi avstralski motociklist Casey Stoner očitno nared za vrnitev med elito.

Objavljeno
19. april 2015 01.01
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Zanimivo bi bilo videti, kakšno bi bilo motociklistično SP, če bi pri Hondi pred dobrim tednom tvegali in začasno izpraznjeno mesto ob novi operaciji Daniela Pedrose ponudili Caseyju Stonerju. Vrnitev nekdanjega svetovnega prvaka je sila zaželena med strokovnjaki in navijači, o čemer je pričalo stopnjevanje pričakovanja in poznejši odzivi, a japonski proizvajalec Avstralca ne vidi v epizodni vlogi.

Da se zarečenega kruha lahko veliko poje, je Stoner očitno v zadnjih mesecih večkrat začutil. Ob upokojitvi leta 2012 je namreč dejal, da je z dirkanem opravil, nezadovoljen z urejenostjo sistema in naveličan stalnih potovanj. Že ob uvodu v letošnjo sezono pa je Honda oznanila, da se v tekmovalne vode vrača s poletno dirko 8 ur Suzuke, kar je seveda botrovalo vsesplošnemu ugibanju, ali gre le za prvi korak tudi do vrnitve v elitno kategorijo SP. Ko so nato pri Hondi oznanili, da bodo vendarle zapolnili Pedrosovo mesto, so prilili olja na ogenj prepričanju, da kdo drug kot Stoner niti ne more prevzeti naloge. Tudi zato, ker so ga pri japonskem proizvajalcu od leta 2012 prepričevali, da bi kdaj na posamezni dirki nastopil vsaj s posebnim povabilom.

Da se to ne bo zgodilo, je prvi oznanil prav Avstralec, obenem pa v čivku, ki ga je spustil v svetovni splet, potrdil, da ge srbijo podplati. »Ne bom nastopil. Za to sicer ne bi rabil posebnih priprav, saj nisem nameraval zmagati, le zamenjati dobrega prijatelja in se zabavati v Teksasu,« je zapisal 29-letnik, ki bi bil, če se pred tremi leti ne bi odločil za tako radikalno potezo, zdaj zagotovo eden najbolj vročih kandidatov za lovorike. Povsem drugače pa bi se najbrž razpletala tudi motociklistična zgodovina, saj je na njegovo izpraznjeno mesto tedaj Honda postavila prav Marca Marqueza, novinca iz nižje kategorije, ki odtlej ni zapustil svetovnega vrha. Mimogrede, slednji je za Stonerjev čivk izvedel ob prihodu v garažo, ko ga je z njim seznanil eden od mehanikov.

Seveda so se pri Hondi po prelomni odločitvi znašli pod povečalom, saj je bil pravi paradoks, da so Avstralcu rekli ne, potem ko so ga tri leta prepričevali, naj reče da. »Res se nam je ponudil, saj je hotel pomagati Danielu in ekipi. Presenečen sem bil, a tudi vesel, da sem dobil takšno prošnjo. Z direktorjem tehnološkega razvoja in tehničnim direktorjem smo nato o tem veliko razglabljali. Casey je za Hondo zelo pomemben. On je za nas VIP in če bi spet sprejel izziv v moto gp, želimo, da se bori vsaj za stopničke. To je naš cilj. Ne dvomim, da je še vedno zelo hiter. A za kaj več bi rabil dobro nastavitev motorja, nismo pa bili prepričani, da bi mu to lahko zagotovili,« je priznal podpredsednik Honde HRC Šuhei Nakamoto.

»Šef ekipe Christian Gabbarini zdaj dela z Jackom Millerjem, zato ga nismo mogli prositi, naj spet sodeluje s Stonerjem. Šef Pedrosove ekipe Ramon Aurin pa je dober inženir, vendar s Stonerjem nikoli ni delal. Z vrnitvijo našega nekdanjega asa bi morali začeti od začetka, nad projektom, ki bi bil le začasen, pa bi bilo veliko dvomov in res nočem videti, da bi se Casey potegoval le za peta, šesta mesta,« je Nakamoto poudaril, da Avstralca, ki s Hondo sodeluje kot testni dirkač, doživlja kot lastnega sina in razume njegovo razočaranje po zavrnitvi: »Vem, kako mu je, saj sem ga ravno jaz neštetokrat prosil, naj pride nazaj vsaj s posebnim povabilom. Če bi imeli čas vsaj za en test pred dirko, bi ga sprejel z odprtimi rokami. Treba je vedeti, da je pozimi v Sepangu preizkušal le dele, ne nastavitev. Smo pa pred tem z njim opravili en preizkus in njegov čas kroga je bil razmeroma hiter, le poldrugo sekundo slabši od njegovega osebnega rekorda. In to na umazanem dirkališču brez inženirjev, prisotni so bili le tisti, ki so zbirali podatke. To pomeni, da je še vedno zelo hiter, da bi nadoknadil tisto sekundo in pol, pa bi rabil prave nastavitve.«