Stopničke tudi na najtežji dirki sezone

Po zmagi v Katarju se je motokrosist Tim Gajser izkazal z drugim mestom na Tajskem.

Objavljeno
06. marec 2016 22.49
Mojca Finc
Mojca Finc

Suphan Buri – Slovenski motokrosist Tim Gajser nadaljuje z nizom vrhunskih rezultatov v premierni sezoni v elitnem razredu MXGP. Po zmagi na uvodni letošnji dirki v Katarju je znova pristal na stopničkah. Na zahtevni preizkušnji na Tajskem je včeraj vknjižil 2. mesto.

Timova zmaga v Katarju je odmevala do Tajske. »Bila je presenečenje za ves svet motokrosa, na nek način je presenetil tudi nas, čeprav je v pripravah za sezono kazal, da je v izjemni formi. Po najhitrejših časih na pripravljalni dirki na Sardiniji smo se začeli zavedati, da letos v elitnem razredu ne bo le nabiral izkušenj, temveč bo v boju za vrh svetovnega prvenstva,« v slovenskega dirkača, ki je lani postal svetovni prvak v MX2 in z 250-kubične honde prestopil na 450-kubično, verjame šef Hondine ekipe iz Italije Giacomo Gariboldi, ki je prepričan, da se tak športnik rodi na vsakih deset let.

Devetnajstletnik iz vasi Pečke je z očetom Bogomirjem, ki spremlja vsak sinov korak, na Tajsko pripotoval pet dni pred dirko. Zaradi vročine, visoke vlage in časovnega zamika sta vnaprej načrtovala zgodnji prihod. Pomembno je bilo, da se Tim privadi na drugačno klimo in zahtevne razmere, ki so krojile drugo dirko letošnje sezone. Vedela sta, da bo naporno. Poskrbela sta, da je zaužil veliko tekočine, dneve priprav pa sta izkoristila tudi za sprostitev.

Tim je tajsko poglavje začel s 5. mestom sobotnih kvalifikacij. Bil je zadovoljen, saj počutje ni bilo najboljše, varčeval je z močmi za včerajšnjo dirko. Vročina pred štartom ni kazala milosti, temperature so se povzpele na 40 stopinj Celzija. Prvo vožnjo je Gajser začel v ospredju. Povedel je osemkratni svetovni prvak Italijan Antonio Cairoli, po polovici vožnje pa ga je prehitel Francoz Romain Febvre in se veselil zmage. Slovenski motokrosist je vso dirko vozil med najboljšo trojico. Po 3. mestu prve vožnje je drugo začel na 11. mestu, nato pa napredoval do končnega petega. Febvre si je v uvodnih krogih privozil veliko prednost, ki jo je iz kroga v krog stopnjeval in suvereno zmagal. Francoz je prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, Gajser pa mu po dveh dirkah s šestimi točkami zaostanka diha za ovratnik na 2. mestu. »Menim, da je najtežja dirka sezone za nami. Ves konec tedna sem vozil dobro, zadovoljen sem z izkupičkom. V drugi vožnji nisem najbolje štartal, vendar sem dosegel soliden rezultat, ki je zadostoval za skupno drugo mesto. Motor je izjemen, hvala očetu in celotni ekipi,« je po dirki povedal izmučeni Gajser.

Motokrosisti se po tekmah v Aziji selijo v Evropo. Konec meseca se bodo dokazovali na Nizozemskem, kjer bo sezono za SP začel Klemen Gerčar, drugi slovenski predstavnik od štirih (brata Peter in Jernej Irt se bosta karavani priključila maja v Nemčiji). »Konkurenca je vsako leto večja s prestopi, kot je Timov. Dve leti sem se vozil okrog 20. mesta, letos pa si želim preskok naprej. Merim na 15. mesto,« je, preden se bo zanj začelo zares, povedal Gerčar, za katerega bo to tretja sezona v MXGP.

V nedeljo se bodo motokrosisti predstavili domači javnosti. Na sporedu bo uvodna dirka državnega prvenstva v Brežicah.