Tim Gajser: Prestol bo osvojil, kdor bo dirkal z glavo

Motokros: Svetovni prvak jutri na uvodni dirki sezone v Katarju. Pomembni mentalna moč in vztrajnost pri zbiranju točk.

Objavljeno
23. februar 2017 20.53
Na sliki Tim Gajser. Tiskivna konferenca motokrosistov v Skeručni, 17. februar 2017 [motokros,Skaručna,novinarske konference,Tim Gajser,portreti]
Mojca Finc
Mojca Finc
Smlednik – Najbolj vroči motokrosist na svetu Tim Gajser bo jutri štartal v novo sezono v elitnem MXGP. Kot svetovni prvak bo prvič branil lovoriko, na novi hondi in v obogateni konkurenci, ki se ji je priključil veliki tekmec iz razreda MX2 Jeffrey Herlings. »Ko si enkrat prvak, si želiš ponoviti rezultat. A lovoriko je lažje osvojiti kot braniti,« se zaveda 20-letnik.

Lani je kot novinec v razredu na uvodni dirki v Katarju imel precej več miru kot zdaj, ko v sezono vstopa kot prvi zvezdnik motokrosa. »Pristop, s katerim sem se lotil lanskega prvenstva, je bil pravi. Vodilo je bilo: brez pritiska. To pomeni, da grem na tekmo, odpeljem, kot znam, in uživam,« se je Gajser spomnil sanjske sezone in priznal, da ga tokrat čaka zahtevnejša naloga, saj okolica od prvaka pričakuje zmage. Na njegovih plečih je veliko breme, a trudi se, da bi ga izbrisal iz misli in v Katarju dirkal sproščeno. »Če je štart dober in si v ospredju, je za dirkača lažje tudi med tekmo. Zato je pomembno, da se pred štartom zberem in opravim svoj ritual,« je poudaril, kako pomembne so podrobnosti, ki jih sestavlja v mozaik uspeha.

Z očetom Bogomirjem, ki vodi in usmerja sinovo športno pot, sta se v pripravljalnem obdobju precej več posvečala kondicijskim pripravam kot v preteklosti. »Vsako sezono dodava malo več, saj vsi tekmeci iz sebe iztiskajo vedno več,« je dejal Gajser, navdušen nad novo 450-kubično hondo, krajšim, močnejšim in bolj vodljivim motorjem od lanskega modela. »Honda je naredila korak naprej na vseh področjih, izboljšala je motor in verjamem, da nam bo to pomagalo,« je dodal zmagovalec sedmih dirk v minuli sezoni, ki ima za sabo kakovostna testiranja. Z zadnjih pripravljanih tekem v Italiji je odšel z modrim očesom in bolečinami v kolku, dejal je, da ni bil povsem pravi, a je zdaj zdrav in pripravljen, da se bo sezona zares začela.

Zaveda se, da bo letošnje SP zaznamovala zelo močna konkurenca, prepričan je, da bo naslov osvojil tisti, ki bo vozil z glavo skozi vso sezono. »Skratka tisti, ki bo najpametnejši. To pomeni, da se je v nekaterih primerih, denimo, ko ti proga ne ustreza, potrebno zadovoljiti tudi s četrtim ali petim mestom. Pomembno je, da skozi vso sezono stanovitno nabiraš točke in ostaneš zdrav, nepoškodovan. Veliko vlogo igra, koliko si mentalno močen, psihično moraš biti pripravljen,« je zagotovil Haložan in dodal, da se bo z naslovom jeseni ovenčal tisti, ki bo najbolje opravil domačo nalogo.

Kaj pa meni o nevarnemu Herlingsu, njegovem nasledniku s krono v MX2, ki se bo jutri premierno pridružil eliti? »Je eden najhitrejših motokrosistov na svetu, ampak v tem razredu nas je ogromno, ki znamo dirkati in se bomo borili za zmago. Vsekakor bo zanimivo,« je odgovoril Gajser, ki ga bo med sezono na dirkah prvič spremljalo dekle Špela, s katero sta se konec lanskega leta preselila v skupni dom. »Tudi s takšnimi koraki odraščaš,« je še poudaril dirkač, ki nikoli ne pozabi na zveste domače navijače. Tudi letos jih bo razveseljeval na dirkah za državno prvenstvo.