Tim Gajser: Spet sem se naučil nekaj novega

Neprekinjen niz trinajstih stopničk se je ustavil na 14. dirki. V seštevku SP v vodstvu s 103 točkami prednosti.

Objavljeno
01. avgust 2016 02.27
Tim Gajser drvi proti cilju prve dirke državnega prvenstva MX SLO 2016.Prilipe pri Brežicah, Slovenija 13.marca 2016. [Tim Gajser,motokros,motorji,športi]
Mojca Finc
Mojca Finc
Lommel – Čeprav je po kvalifikacijah, ki jih je osvojil osmič letos, kazalo, da bosta z mivko v Lommlu postala boljša prijatelja kot sta bila doslej, je belgijsko dirkališče pri motokrosističnemu asu Timu Gajserju ohranilo isti status. S 5. mestom, najslabšim rezultatom v sezoni, je najstnik na 14. dirki v elitnem MXGP prekinil rekordni niz trinajstih stopničk v svetovnem prvenstvu.

A kljub temu je najbolj dominantni voznik v eliti prizorišče zapustil z dvignjeno glavo. Pojavil se je tudi na zmagovalnem odru, na katererem so mu – kot na preteklih dirkah – podelili rdečo ploščico za položaj vodilnega v skupnem seštevku SP. Mivka mu je odnesla pičlih šest točk, njegova prednost v prvenstvu pred Italijanom Antonijem Cairolijem štiri dirke pred koncem sezone znaša visokih 103 točke.

S težavami na progi, ki zaradi izrazitih valov in grbin med motokrosisti velja za eno najbolj zahtevnih, se je včeraj spopadel že v prvem zavoju prve vožnje, v katerem se je zapletel z enim od tekmecev. V drugi krog se je zato zapeljal kot deseti, nato pa napredoval po lestvici. V zadnji tretjini prve vožnje je bil že četrti, z lanskim svetovnim prvakom Romainom Febvrejem se je bojeval za tretje mesto. Sedem minut pred koncem je padel prvič in nazadoval na 6. mesto. Štiri minute pozneje je še drugič končal na tleh. Takrat mu je zagodel še motocikel; motor je ugasnil, nadaljeval je na 16. mestu, skozi cilj pa razočaran pripeljal z uvrstitvijo višje.

A najslabši rezultat v posamičnih vožnjah v svoji debitantski sezoni med elito ga ni potrl. V slogu največjih šampionov je jezo preusmeril v osredotočenost na drugo vožnjo. S štarta se je na progo izstrelil kot puščica in dominiral vso dirko. Napakam se je sicer težko izognil, vendar se je iz vsake odlično rešil. Vozil je samozavestno in odločno, nihče mu ni bil kos, niti prekaljeni maček Cairoli, eden najbolj izkušenih na tem belgijskem dirkališču, ki ga je vztrajno lovil. V cilju je izkušeni Italijan mladega šampiona potrepljal po rami in navdušenje nad njegovo izjemno predstavo pokazal s tem, ko je visoko v zrak vzdignil Gajserjevo roko. Dirkač iz Pečk je bil resda junak finala, prvo ime dneva pa Belgijec Kevin Strijbos s suzukijem, ki se je veselil zmage pred domačimi navijači.

»Po eni strani sem zadovoljen, po drugi pa zelo razočaran. Prva in druga vožnja sta bili pravo nasprotje, vendar na progi, kot je ta, so takšni razpleti mogoči. Že zaradi majhne napake boš pristal na tleh, izgubil osredotočenost in tako z lahkoto storil še drugo. Prva vožnja je bila težka, vesel pa sem prikazanega v drugi, ko sem vodil od štarta do cilja. To me je rešilo uvrstitve na dirki, hkrati pa sem se z vsem, kar se je dogajalo na preizkušnji, spet naučil nekaj novega,« je razplet komentiral Gajser.

Drugi slovenski predstavnik na dirki Jernej Irt je odstopil, po padcu so bile bolečine v rami premočne za nadaljevanje.