Tim je najboljši, a naslov še ni njegov

Po poletnem premoru motokrosistična elita na Češkem, naslednje tri dirke bodo ključne za svetovno prvenstvo.

Objavljeno
22. julij 2016 21.33
Tim Gajser pred prvo dirko državnega prvenstva MX SLO 2016.Prilipe pri Brežicah, Slovenija 13.marca 2016. [Tim Gajser,motokros,motorji,motoristične dirke,športi,športniki]
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – »Vsi govorijo, da bo Tim svetovni prvak. Za takšne trditve je prezgodaj. Vemo, da je najboljši in najbolje pripravljen, vendar zmagovalec je na vsaki tekmi znan, ko pade ciljna zastavica,« je pred enomesečnim premorom v svetovnem prvenstvu opozoril Bogomir Gajser, trener in oče vodilnega v skupnem seštevku v MXGP. Tim se s karavano vrača v tekmovalni ritem z jutrišnjo dirko na Češkem.

Tim Gajser se je na premor pred nadaljevanjem sezone v SP odpravil z 92 točkami prednosti v skupni razvrstitvi pred najbližjim zasledovalcem, prekaljenim mačkom iz Italije Antoniem Cairolijem. Na vsaki od 12 preizkušenj si je najstnik iz Pečk pridirkal stopničke. »Po tekmi v Mantovi sem si privoščil teden dni počitnic brez treninga. Na sporedu je bil oddih, kar mi je zelo prijalo. Menim, da je bil premor zelo pomemben, saj je bila prva polovica leta naporna in zasedena. Dirke so bile v koledarju precej zgoščene, prostega tedna si nisem mogel privoščiti. Prav zato je bilo zdaj super odklopiti,« je Gajser potrdil, da si je obnovil moči, preden se bo zagnal v ritem zadnjih šest tekem, ki karavano ločijo od konca sezone.

Po oddihu na morju, ki ga je preživel z dekletom, se je s treningom na 450-kubični hondi spet začelo zares. »Po treh tednih lahko rečem, da že zelo pogrešam dirkanje, zato se močno veselim tekme v Loketu. Počutim se sveže, baterije so polne,« je naznanil, da je pripravljen za nova dokazovanja – najprej na trdi podlagi na kilometer in pol dolgi progi na zahodu Češke. »Teren mi je zelo všeč. Potrudil se bom po najboljših močeh in dirki pristopil kot vsaki doslej – želim uživati in se zabavati. Če mi bo to uspelo, bom zagotovo hiter in spet na stopničkah. Veselim se slovenskih navijačev na prizorišču. Lepo se mi zdi, da vse več ljudi pri nas posveča pozornost motokrosu, v zadnjih dveh letih se je zgodil ta preskok in hvaležen sem vsakomur, ki porabi denar za to, da nas pride podpret na prizorišče,« je Gajser izkazal spoštovanje do svojih privržencev.

Naslednje tri dirke bodo zelo pomembne, saj bodo povedale vse o razpletu prvenstva, poudarjajo pri Timovem moštvu Honda Gariboldi. »Tim je po tednu dopusta trdo treniral. Zanimivo bo po premoru videti, kje se nahajajo tekmeci in kakšno raven dosegajo. Tim in ekipa se počutita dobro, zato se veselimo vrnitve tja, kjer smo končali prvenstvo, preden smo naredili premor,« šef ekipe Giacomo Gariboldi ne skriva samozavesti pred nadaljevanjem sezone.

Poleg Gajserja se bo v Loketu dokazoval še Jernej Irt, ki je v Mantovi na svoji yamahi debitiral v eliti. Ob vrnitvi po poškodbi je pokazal pogumen nastop, točke je zgrešil za štiri mesta. Njegov mlajši brat Peter, ki je pred enim mesecem ob padcu v Angliji utrpel zlom hrbtnega vretenca, bo konkurenco opazoval od daleč. Na bolniški ostaja tudi Klemen Gerčar, ki se je nadejal vrnitve med tekmece po operaciji rame, a so posledice poškodbe, ki jo je staknil pri padcu aprila, še toliko prisotne, da bo izpustil naslednji dve dirki.

V karavano se po mesecu odsotnosti vrača lanski svetovni prvak Romain Febvre. Do poškodbe glave je v SP napadal vodilnega Gajserja, med odsotnostjo pa je zdrsnil po lestvici na 3. mesto. Na motocikel je sedel pred dvema tednoma, med okrevanjem je izgubil predvsem moč. Zanimivo bo videti, kam lahko ob vrnitvi poseže francoski as, ki za drugouvrščenim v prvenstvu Cairolijem zaostaja za 32 točk. Prva vožnja bo jutri na sporedu ob 14. uri, druga ob 17.

V Loketu bo še en slovenski motokrosist. Trboveljčan Maks Mausser se bo meril na finalu evropskega prvenstva v kategoriji EMX85.