Tim zmore še veliko več, kot je pokazal

Bogomir Gajser pravi, da mladi šampion ne sme riniti z glavo skozi zid.

Objavljeno
22. februar 2017 20.04
Na sliki Bogomir Gajser in Tim Gajser. Tiskivna konferenca motokrosistov v Skeručni, 17. februar 2017 [motokros,Skaručna,novinarske konference,portreti,Bogomir Gajser,Tim Gajser]
Mojca Finc
Mojca Finc
Smlednik – »Pripravljam ga, da na prvi dirki ne bi imel občutka, da mora zmagati, tekmovati na silo. Dejal sem mu: 'Če boš videl, da si sposoben, si. Če ne bo šlo, pa bodi peti.' To je ključno, ne sme riniti z glavo skozi zid,« je pred sobotnim začetkom motokrosistične sezone v elitnem MXGP razmišljal Bogomir Gajser, oče in trener svetovnega prvaka Tima Gajserja.

Tim je lani v elito vstopil kot novinec v razredu in osupnil bencinski svet že na uvodni dirki. Na 18 preizkušnjah sezone je zbral sedem zmag, brez stopničk je ostal le dvakrat. »Zmore pa še veliko več, kot je pokazal. Ima rezerve. Na prvi dirki v Katarju je bil tisti pravi Tim. A v življenju pride tudi do zapletov in sproti je treba reševati situacijo. Toliko stvari je pomembnih, ki se morajo iziti. Zelo veliko je odvisno od ljudi, ki delajo ob njem. To velja povsod, ne samo v motokrosu,« je ocenil Bogomir Gajser in dodal, da brez določenih potez, ki jih je storil lani, njegov sin morda ne bi osvojil naslov svetovnega prvaka.

»Zaljubil se je, kar je normalno. Ko smo bili v Belgiji, si je želel domov. Vsi drugi so mi dejali, da mu tega ne smem dovoliti, a odločil sem se nasprotno. Sem tak, da naredim obratno kot drugi. Menim, da sem ravnal pravilno,« se je spominjal situacij, s katerimi so se lani soočali v ekipi.

V novo sezono se bosta s sinom podala z nekoliko spremenjenim pristopom kot lani. Letos sta se namreč priprav na motociklu lotila pozneje kot v prejšnjih letih. »Vsi se pripravljajo, nestrpno in živčno pričakujejo prvo dirko. Jeffrey Herlings in Tony Cairoli sta že decembra trenirala na polno. Jaz sem se odločil za drugačno taktiko. Na priprave na Sardinijo smo prišli zadnji, 15. januarja. Sezona bo dolga, moči bodo v drugem delu pojenjale. Tudi tekmovalci so samo ljudje in ko jim bo zmanjkalo energije, jo bo treba nekje napolniti,« je Gajser starejši razpredal o zamaknjenem terminu treninga.

Na pripravljalnih dirkah v Italiji je dobil vtis o Timovih tekmecih, napovedal je ostro konkurenco. Po njegovi oceni je pet voznikov vrhunsko pripravljenih. »Pa me je vprašal Tim, ali tudi on sodi mednje. Zaenkrat da, sem se malo pošalil,« je povedal Bogomir Gajser, ki ves čas poudarja, da je na poti do uspeha zelo pomembna glava. »Lahko si favorit številka 1, ampak če padeš na psihološkem testu, je konec. To velja v vseh športih. Gre za zelo občutljivo področje,« je opozoril.

Čarobnega recepta, kako vplivati na dirkača, da doseže psihološko mirnost, nima, po njegovem mnenju se to zgodi spontano. Pravi, da to ni nekaj, kar bi lahko napisal na listek papirja in vsem enako povedal. Vsak posameznik zahteva svoj pristop, treba se je odzvati v vsaki situaciji posebej in to takrat, ko se odvija. »Vsak od nas je drugačen človek, zato se tega ne moreš naučiti,« je poudaril sogovornik, ki svojega sina pozna kot lasten žep in natančno ve, kako se odziva v najrazličnejših situacijah.

V sezono se Gajserja podajata z novo hondo. Motocikel je za tri kilograme težji od starega modela (»Ampak Tim pravi, da deluje precej lažji.«), je okretnejši in lažje obvladljiv. »To je zelo pozitivno. Močen je, kar se vidi po dobrih štartih. Skratka, dober motor,« je Bogomir zaploskal japonskim inženirjem za pridobitev, ki jo bosta s Timom še nadgradila.

Kako uspešna bosta letos, je odvisno od Tima, je poudaril. Za novo sezono mu je omogočil vse, po čemer ga je vprašal, novost je ta, da ga bo na dirkah spremljalo tudi dekle. »Dejal sem mu, da je v največji meri od njega odvisno, kako bo vse to sprejemal in kako bova midva delala skupaj. Upam, da bo šlo v pravo smer,« se je oče Gajser nadejal pred prvo dirko sezone.