Tudi v Bahrajnu po novem sistemu kvalifikacij

Novi sistem kvalifikacij formule ena, ki je na dirki v Melbournu naletel na številne kritike, bo ostal tudi na prihodnji dirki.

Objavljeno
25. marec 2016 11.25
M. Ž.
M. Ž.

Pariz - Nova sezona formule ena je prinesla številne novosti, ena izmed teh je tudi nov sistem kvalifikacij. Čeprav je na uvodni dirki v Melbournu povzročil številne kritike in z njim ni bil zadovoljen niti prvi mož Bernie Ecclestone, spremembe kvalifikacij ne bo.

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je v tej sezoni uvedla poseben način kvalifikacij po sistemu izločanja, ki naj bi prinesel več razburjenja, a se je izkazal za strel v prazno. Dirkači so namreč v kvalifikacijah VN Avstralije odpeljali le en hiter krog, zadnje minute pa so preživeli v boksih in varčevali s pvnevmatikami.

Ekipe so se soglasno odločile za odpravo novega sistema in kazalo je, da bo že na drugi dirki v Bahrajnu drugače, kar pa se ni zgodilo. Na četrtkovem sestanku so namreč s strani vodstva formule ena dobili dve opciji. Prva je bila ta, da se zadrži novi sistem kvalifikacij, druga pa ta, da se v novi sistem uvede le nekaj sprememb - v prvem in drugem delu kvalifikacij bi dirkači tekmovali po sistemu izločanja, nato pa bi le v tretjem delu tekmovali po starem sistemu. Ekipe je to presenetilo, saj niso bile vnaprej obveščene o teh možnostih, zato niso dosegle dogovora.

Sistem kvalifikacij tako ostaja nespremenjen in bo v veljavi tudi na naslednji preizkušnji v Bahrajnu, ki bo 3. aprila.