Umrl nekdanji spidvejist Krešo Omerzel

Njegovo kariero je zaznamoval hud padec leta 1998 v Krškem, ko je njegovo življenje celo viselo na nitki.

Objavljeno
26. oktober 2016 19.08
*fin*spedd-kreso.RGB
J. P.
J. P.

Ljubljana - Slovenski spidvej je po poročanju Dolenjskega lista izgubil nekdanjega večkratnega državnega prvaka, reprezentanta in prvega domačega zmagovalca dirke za Zlati znak Občine Krško Kreša Omerzela, ki je v novomeški bolnišnici v 60. letu statosti preminil po dolgi in težki bolezni. Bivši voznik krškega kluba je v dve desetletji dolgi karieri nizal jugoslovanske in slovenske šampionske naslove tako posamično kot tudi v dvojicah in ekipno.

Zadnjega je leta 1996 osvojil s klubskim kolegom Izakom Šantejem na domačem ovalu v Krškem. Trinajst let prej, ravno tako med pari, pa se je okitil s prvim naslovom državnega prvaka z Jožetom Žibretom, že naslednje leto je bil prvič skupno najboljši tudi posamično. Njegova športna pot se je žalostno končala leta 1998 v deveti vožnji preizkušnje za veliko nagrado AMD Krško, ko je pri grdem padcu obležal negiben in utrpel hude poškodbe hrbtenice, reber in pljuč, njegovo življenje pa je nekaj časa viselo tudi na nitki.

A se je izvlekel, dan po tragični nezgodi so ga operirali v ljubljanskem kliničnem centru, znova se je naučil hoditi in je svojo tekmovalno pot tudi uradno sklenil leto dni po padcu, ponovno na VN AMD Krško skupaj z Dancem Hansom Nielsenom, zanj najboljšim spidvejistom vseh časov. Občinstvo mu je naklonilo stoječe ovacije. V karieri, ki jo je začel davnega leta 1980, je branil tudi barve AMTK Ljubljana (toda tudi tedaj je ostal ljubljenec občinstva v Krškem) in se po njej preizkusil še kot trener, spidvejist pa je tudi njegov sin Luka.