V bitki z Rossijem se Lorenzo boji le Misana

Španski motociklist Jorge Lorenzo prepričan, da odnosa s tekmecem ne more nič pokvariti.

Objavljeno
17. avgust 2015 16.21
T. V., šport
T. V., šport

Brno – Išče se Jorge Lorenzo, petkratni zmagovalec, so zapisali Špančevi navijači po zadnjem zmagoslavju njihovega junaka na VN Češke, s katerim se je skupaj z moštvenim sotekmovalcem Valentinom Rossijem izenačil na vrhu skupnega seštevka. V pogovoru za Gazzetto dello Sport je dal slutiti, da se pri tem ne bo ustavil in da že živi z mislijo na lovoriko.

Je bila zadnja zmaga res tako lahka?

Nikoli ni. Po ogrevanju so se vremenske razmere močno spremenile, temperatura se je občutno dvignila in zaradi tega me je že nekoliko skrbelo. Pred začetkom sem hotel uporabiti tršo zadnjo gumo, potem sem si premislil in so mi namestili mehkejšo, saj sem se na treningih z njo bolje počutil. Na srečo se je vse dobro izteklo.

Podobno kot v Indianapolisu vas je Marquez v prvih krogih nenehno napadal, ste se bali, da vas bo še enkrat stisnil v kot?

Dogajanje v ZDA sem dobro proučil, na takšnih stvareh se učiš, a tokrat je bilo drugače. Ves čas dirke sem vedel, da sem v odličnem ritmu, Marc pa temu tokrat ni mogel slediti.

Dogajalo se je že, da je bilo Brno odločilno za končni seštevek, med drugim leta 2009, ko vas je Rossi premagal in je potem sezono končal na vrhu. Menite, da bo tudi letos razplet na Češkem odločilen, tokrat v vaš prid?

Prav gotovo je bila to pomembna zmaga, tudi s psihološkega vidika. Čutil sem namreč, da sem pod pritiskom, da moram za vsako ceno zmagati. Gre za pomembno zmago, saj sem z njo izničil zaostanek za Rossijem, obenem pa glede na Marqueza nadoknadil štiri izgubljene točke iz Indianapolisa. Zmaga je bila torej lepa, ne pa tudi odločilna. Je pa pokazala, da sem zelo stalen in da se lahko na vsaki dirki uvrstim na zmagovalni oder.

Kaj lahko v tako izenačenem svetovnem prvenstvu, kot je letošnje, še vpliva na končni razplet?

Po 11 dirkah imava z Rossijem enako število točk (211), in sva zelo stalna in hitra. Jaz sem večkrat zmagal (5:3), on se je večkrat uvrstil na zmagovalni oder (11:7). Zdaj štartava z ničle, treba bo nadaljevati z delom na podrobnostih, ohraniti zbranost s prepričanjem, da je možno priti do lovorike. Zdaj bo šlo od dirke do dirke. Veliko bo odvisno od razmer, dirkališča in še mnogih drugih dejavnikov.

Verjamete, da je Marquez s tem izpadel iz igre?

Do konca je ostalo še dovolj dirk, zato ne morem trditi, da se ne bo več mogel vključiti v bitko za lovoriko. Zagotovo pa so se njegove možnosti močno zmanjšale. V tem trenutku bi dejal, da se bije boj med mano in Valentinom Rossijem.

Naslednja postaja je Silverstone, ena od vaših najbolj priljubljenih postaj SP …

Gre za dirkališče, na katerem pridejo značilnosti mojega dirkanja najbolj do izraza in kjer je bila Yamaha vedno konkurenčna. Vendar pa je vsaka dirka zgodba zase.

Vas kakšno prizorišče posebej skrbi?

Misano! To je Rossijev dom, tam pozna vsak kamen.

Pričakujete, da se bo Rossi, ki je namazan z vsemi žavbami, v prihodnje poslužil tudi kakšnih psiholoških trikov? Sploh glede na vajino pestro zgodovino.

Ne verjamem, da se lahko ponovi leto 2008 ali 2009, ko sva bila ves čas v sporih ali navzkrižnih mnenj. Najin odnos je verjetno najboljši doslej in tudi letos se Vale ni zapletal v nobene polemike. Vsaj z mano ne.