V finišu najboljši, a s preslabim izhodiščem

Mateju Žagarju je točka zmanjkala za 8. mesto in neposredno vstopnico za SP 2017.

Objavljeno
24. oktober 2016 01.20
Janez Porenta
Janez Porenta
Melbourne – Slovenskemu spidvejistu Mateju Žagarju je boginja Fortuna obrnila hrbet. Čeravno je v seštevku zadnjih treh letošnjih dirk za SP skupaj s Chrisom Holderjem osvojil največ točk med vsemi v eliti (kar 41), mu je naposled ena zmanjkala za uvrstitev na končno 8. mesto, kar je bil cilj sezone.

Zanj je bilo usodno obdobje sredi leta, ko je v petih zaporednih preizkušnjah od junijske Prage do septembrskega Teterowa skupaj vpisal pičlih 23 točk ali povprečno 4,6 na dirko. Tedaj je za osmim mestom, ki je še zagotavljalo neposredno vstopnico za elitne boje v prihodnji sezoni, zaostajal že za 21 točk. Da bi lahko izničil zaostanek, je bržčas verjel zgolj sam.

Da naj bi osvojenih 10 točk na finalu sezone v Melbournu zvrhano zadostovalo za dosego cilja, so govorile računice. Kljub smoli jih je vpisal celo 11, a je ostal praznih rok, saj so bili podobno uspešni tudi glavni tekmeci. Njegov končni izplen je 90 točk in deveto mesto, lani je bil šesti (107 točk), predlani peti (114), še leto prej sedmi (110).

Glede finalne dirke je bil jedrnat: »Začel sem jo z motorjem, ki mi je na prejšnjih dveh preizkušnjah prinesel uvrstitev v finale, žal pa je v drugi vožnji povsem izgubil kompresijo, zaradi česar sem ostal brez točk. V preostalih štirih vožnjah sem iz rezervnega motorja izmolzel vse, kar se je dalo.«

Glede končne uvrstitve pa: »Osmerica mi je ušla za las, sem pa zadovoljen, da sem po dolgih letih sezono končal tako močan. Verjamem, da imam lepe možnosti, da bi za prihodnjo sezono prejel stalno povabilo in tako kariero nadaljeval med najboljšimi spidvejisti sveta, kamor tudi spadam.«

Zdaj škarje in platno nista več v njegovih rokah. Če bo želel tudi v novi sezoni dirkati v SP, bo moral prejeti enega od štirih povabil. Najverjetneje se bo skozi stranska vrata med elito prebil Danec Nicki Pedersen, prav tako eden od Britancev (Daniel King?), vse glasneje se šušlja tudi o ruskem povratniku Emilu Sajfutdinovu.