V motoGP se v nedeljo začenja zares

Ta vikend se začenja nova sezona za motocikliste, naslov prvaka brani mladi Marc Marquez.

Objavljeno
20. marec 2014 17.53
Spain Motorcycle Grand Prix
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Doha - Na sedaj že tradicionalni postaji motociklistov v Katarju se bo prihajajoči vikend začela nova sezona za dirkače v elitnem razredu motoGP. Po sijajni lanski sezoni mladega Marca Marqueza (Repsol Honda) ga letos čaka še težje delo, saj se bo mladenič v nedeljo prvič znašel v vlogi branilca naslova svetovnega prvaka.

Španec je lani kot debitant presenetil vse in iz dirke v dirko postavljal in prestavljal mejnike. Kot 20-letni novinec je na 18 dirkah sezone kar 16-krat stal na odru zmagovalce, od tega šestkrat na najvišji stopnički. To mu je prineslo naslov svetovnega prvaka, s čimer je postal najmaljši svetovni prvak motociklističnega elitnega razreda v zgodovini. Začetek nove sezone bo tako še precej težji, saj bo cilj vsakega dirkača v karavani, da mladega svetovnega prvaka premaga. Marquezu v prid ne govori niti predsezona, saj si je na pripravah zlomil nogo, tako da bo na uvodu nove sezone nastopil nekoliko zadržan. 

»Prihajajoča sezona bo težka. Jasno je, da bosta moja najhujša tekmeca Jorge (Lorenzo) in Dani (Pedrosa), ne smemo pa pozabiti na Rossija. Ne vemo, kako se bo znašel Ducati, prihaja Pol Espargaro ... prepričan sem, da bo zelo zanimivo,« je pred prvim štartom v sezoni povedal Marquez.

Njegova glavna tekmeca Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) in Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) želita s svojim rojakom poravnati račune, italijanski superzvezdnik Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) pa si želi predvsem vrnitve na pota stare slave, oziroma vsaj blizu najboljšim sezonam. Iz ozadja bodo poskusili napasti pri Ducatiju z novincem Calom Crutchlowom in staroselcem Andreo Doviziosom, ekipa Monster Yamaha pa veliko pričakuje od lanskega svetovnega prvaka v razredu moto2 Pola Espargaroja, ob katerem bo vozil še Bradley Smith

Štirje novinci na motociklih, argentinska dirka zamenjala Laguno Seco

Poleg hitrega Espargaroja se bodo v novi sezoni moto GP predstavili še trije novinci, in sicer Francoz Mike di Meglio (Avintia Racing), Britanec Scott Redding (Honda Gresini) in Avstralec Broc Parkes (Paul Bird Motorsport). V primerjavi z lansko sezono je moštvo zamenjal le Nicky Hayden (po novem Drive M7 Aspar).

Prihajajoča sezona, ki se bo v nedeljo začela v Losailu, bo tudi izjemno trofejna, saj v karavani še nikoli ni bilo toliko svetovnih prvakov, kot je temu primer letos. Gledali bomo namreč 11 različnih prvakov v različnih razredih motociklizma, ki imajo skupno kar 26 svetovnih naslovov. 

Kot je že v navadi bo prva dirka na sporedu v Katarju, zadnja pa 9. novembra v Valencii. Novinka na koledarju je dirka v Argentini, zato pa bodo ljubitelji motociklizma prikrajšani za eno najbolj zahtevnih stez v koledarju, Laguno Seco, saj kalifornijskega prizorišča ne bo med prireditelji dirk. 

Šibkejša razreda okrnjena, priložost novim dirkačem

Z novo sezono bodo začeli tudi v šibkejših razredih moto2 in moto3. Prvi bo v prihajajoči sezoni okrnjen za prvaka Pola Espargaroja, ki se je preselil v najmočnejši razred, zato je breme glavnega favorita za naslov padlo na njegovega lanskega sotekmovalca Tita Rabata. V boju za naslov imata možnosti tudi veterana Mika Kallio in Thomas Lüthi. Aktualnega prvaka je izgubil tudi najšibkejši razred moto3, saj se v višji razred seli lani najboljši Maverick Vinales. Prvi favorit za slavje bo tako osmoljenec lanske sezone Alex Rins, ki je za las izgubil boj za naslov prvaka, nevaren pa bo tudi mlajši od bratov Marquez, Alex

 

Koledar SP 2014

23. marec: VN Katarja (Losail) *nočna dirka

13. april: VN Amerike (Austin)

27. april: VN Argentine (Termas de Rio Honda)

4. maj: VN Španije (Jerez de la Frontera)

18. maj: VN Francije (Le Mans)

1. junij: VN Italije (Mugello)

15. junij VN Katalonije (Barcelona)

28. junij: VN Nizozemske (Assen) **sobotna dirka

13. julij: VN Nemčije (Sachsenring)

10. avgust: VN Indianapolisa (Indianapolis)

17. avgust: VN Češke (Brno)

31. avgust: VN Velike Britanije (Silverstone)

14. september: VN San Marina (Misano)

28. september: VN Aragonije (Alcaniz)

12. oktober: VN Japonske (Motegi)

19. oktober: VN Avstralije (Phillip Island)

26. oktober: VN Malezije (Sepang)

9. november: VN Valencie (Valencia)