V Rio de Janeiro odpotoval tudi Bottas

Bernie Ecclestone bo težko dočakal, da bo formula 1 kdaj v sklopu olimpijskih iger. In vsi ostali prav tako.

Objavljeno
07. avgust 2016 00.04
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana - Bernieju Ecclestonu, dolgoletnemu vodji formule ena, je doslej uspelo že marsikaj, o čemer lahko navadni smrtniki le sanjajo. Sam pa sanja o tem, da bi nekega dne dirko v kraljevskem avtomobilističnem razredu izpeljal v sklopu olimpijskih iger. A možnosti, da bi 85-letni Anglež to res doživel, so minimalne, če že ne nične.

Iz Ria de Janeira so pred dnevi sporočili, da so na spored prihodnjih poletnih olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu kot »nove« športe uvrstili bejzbol, deskanje na valovih, karate, rolkanje in športno plezanje. Motošport ni (bil) med kandidati in prav nič ne kaže, da bi kdaj lahko tudi bil, konec koncev ga je že leta 2002 zavrnil Jacques Rogge, takratni predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), češ da ne more na največjo športno prireditev, ker človeški dejavnik v njem ni odločilen.

Ruski dirkač Danil Kvjat (Toro Rosso), ki po dvanajstih letošnjih preizkušnjah v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena zaseda 14. mesto, je prišel na dan z zanimivim predlogom, ki med ljubitelji športa kroži že dalj časa. »Za vseh dvaindvajset voznikov bi morali izdelati enake dirkalnike, ki bi imeli tudi identične gume in vse drugo. To bi bil potem finale,« je svetoval 22-letni Rus, ki mu je med drugimi prikimal Esteban Gutierrez (Haas).

»Da bi imeli dirko formule ena na olimpijskih igrah, sploh ni slaba ideja,« je omenil Mehičan, ki je prav v petek praznoval 25. rojstni dan. Tudi Danec Kevin Magnussen, ki brani Renaultove barve, ne bi imel ničesar proti še eni avgustovski preizkušnji. Red Bullov as Daniel Ricciardo pa je podprl Ecclestonovo zamisel, da bi najboljšim – tako kot na olimpijskih igrah – podeljevali odličja namesto pokalov. Svetovni prvak bi potem postal tisti dirkač, ki bi imel na koncu največ zlatih kolajn, ker so pač vredne več od srebrnih in bronastih.

»Rad imam odličja. V tem primeru resda ne bi več osvajali točk, bi pa zato mastne denarce iz bogatega nagradnega sklada, kajne?« je v smehu vprašal 27-letni Avstralec, od Hungaroringa prvi zasledovalec favoriziranih Mercedesovih zvezdnikov Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga. Sebastian Vettel pa ima o tem, da bi dirkali na olimpijskih igrah, velike pomisleke. Čeprav mu smučarji, ki prav tako slovijo kot ljubitelji hitrosti, pravijo, da je precej vzporednic med avtomobilizmom in alpskim smučanjem.

»Čeprav bi bila tudi za nas izjemna čast, če bi se lahko potegovali za kolajne na največji športni prireditvi, sem tudi v tem pogledu precej tradicionalističen in v formuli ena vendarle ne zaznam klasičnega olimpijskega duha,« je Ferrarijev as povedal v pogovoru za nedeljsko izdajo nemškega časnika Bild. Ob tem je priznal, da je velik privrženec olimpijskih iger, na katerih – ko ima seveda čas – po televiziji spremlja vse športe. »Celo skoke v vodo, ki jih drugače ne gledam,« je zaupal Vettel.

Podobno skeptičen je njegov moštveni sotekmovalec Kimi Räikkönen. »Različnih idej je vedno veliko, kot pri vsaki zadevi pa bo treba počakati, kaj bo prinesla prihodnost. Če vprašate mene, ne verjamem, da bo formula ena kdaj na sporedu največje športne prireditve,« je presodil 36-letni Finec.

Ne glede na vse pa določene povezave med dirkači in olimpijskimi igrami vendarle obstajajo. Räikkönenov rojak Valtteri Bottas (Williams) je, denimo, že odpotoval v Rio de Janeiro navijat za svojo življenjsko sopotnico, plavalko Emilio Pikkarainen, za Jensona Buttona pa so že pred leti britanski časniki pisali, da se želi na največji športni prireditvi preizkusiti v triatlonu.