V Sočiju ni dolgčas: po igrah še bencinski spektakel

V olimpijskem parku, kjer so naši športni junaki kar osemkrat stopili na zmagovalni oder, bo oktobra dirka F1 za VN Rusije.

Objavljeno
03. marec 2014 14.15
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Kaj pa zdaj? Tako so se pred dobrim tednom dni spraševali prebivalci Sočija, ko se beli medved, ena treh maskot 22. zimskih OI, na sklepni slovesnosti ni mogel upreti solzi žalosti ob slovesu od dveh nepozabnih tednov. A pomlad in poletje bosta naokrog, že se bo ob Črnem morju, prvič doslej, ustavila spektakularna karavana formule 1  …

Želja do prirejanja najbolj odmevnih tekem, ko gre za avto-moto sceno, je med Rusi že dolgo navzoča. Pravzaprav so grand prix v povsem drugih časih in razmerah gostili v Peterburgu v letih 1913 in 1914, a sta nadaljevanje zgodbe prekinili najprej državljanska vojna in za njo še začetek prve svetovne. V času nove sovjetske federacije je bilo sprva precej pomembnejših skrbi, pozneje so si sledile vendarle lažje izvedljive velike športne predstave, v političnem vrhu pa po moskovskih olimpijskih igrah, leta 1980, niso več skrivali želje po prirejanju tekem v formuli 1. Toda »železno zaveso« so hitri dirkalniki najprej prebili na Madžarskem in od poletja 1986 je v vzhodnem predmestju Budimpešte redna postaja svetovne karavane.

Nekaj spektakularnih dirk po Moskvi je v zadnjem desetletju metropoli z več kot 15 milijoni prebivalcev približalo željo po formuli 1, predsednik Vladimir Putin, očitno silno naklonjen prirejanju športnih dogodkov najvišje ravni, je sprožil še eno zgodbo – poleg zimskih olimpijskih iger ter palete svetovnih prvenstev, tudi nogometnega. Le da na drugo oktobrsko nedeljo letošnjega leta Sebastian Vettel in druščina ne bodo lovili točk za svetovno prvenstvo v Moskvi, temveč kar v osrednjem ruskem letovišču ob Črnem morju.

In prav tu, kjer smo se pred dnevi na slovesnih razglasitvah veselili prihodov slovenskih športnih junakov, pet minut hoje pa je oddaljena osrednja hokejska dvorana, prizorišče novega podviga risov, bo oktobra dirkališče. Resda je pozorno oko že lahko zaznalo asfaltno površino s črtami, ki označujejo krog za VN Rusije, dolg malce manj kot 6 km. Prav po delu dirkališča je zdaj vodila pot med osrednjim olimpijskim parkom in železniško postajo, a v dneh vrveža zimskih iger in stojnic s podobami maskot, medveda, leoparda in zajca, še ni nihče razmišljal o formuli. Ko pa je čez osrednjo predstavo zimskega športa padel zastor – zdaj bodo ponosni domačini pospremili še paraolimpijske igre –, se je že začelo odštevanje do oktobrske predstave z močnim bencinskim pridihom.

»Nič nas ne more presenetiti, dovolj časa je, da zdaj v miru postavimo osrednjo tribuno in dokončamo prostore za tekmovalce in njihove dirkalnike,« je ob obisku novinarskega središča med zimskimi igrami razgrnil optimizem Dmitrij Jerofejev, eden prvih mož v prireditvenem odboru dirke za VN Rusije. Potrdil je, da bodo mnoge obstoječe objekte v olimpijskem parku izkoristili tudi za oktobrski spektakel. Ob tem je tudi Oleg Zabara, promotor tekme, potrdil, da gre vse po načrtih, že dan po sklepni olimpijski slovesnosti se nadaljuje temeljita priprava: del proge zahteva še zadnji sloj asfalta, natančno se bo treba lotiti tudi vseh zahtev s področja elektronike.

Hermann Tilke, priznani nemški projektant in sploh izjemno avtoritativen strokovnjak pri pripravi in vzdrževanju prizorišč tekem svetovnega prvenstva v formuli 1, je vsaj enkrat na mesec v Sočiju, ki sta ga prav zavoljo temeljitega ogleda tudi že obiskala svetovni prvak Vettel in legendarni Bernie Ecclestone. »Pa ne gre le za strokovno oceno dirkališča. Dirke v formuli 1 razvnemajo čustva, privabljajo občinstvo od vsepovsod, vsem moraš ponuditi precej,« se dobro zaveda omenjeni promotor in najprej napoveduje, da bo dvorana za hitrostno drsanje v prihodnje lepo urejen kulturni center, kjer bodo v pričakovanju velikega oktobrskega spektakla pripravili nekaj koncertov in razstav: »Obenem pa nam gre tudi za razvoj avtomobilskega športa v Rusiji. Že zdaj, ko nimamo svojih šampionov, dirke formule 1 presegajo gledanost domače nogometne lige, ni si težko predstavljati, kako bi bilo, ko bi vsa Rusija stiskala pesti vsaj za enega svojega rojaka. Ta čas je eliti najbližje Danilo Kvjat, a da bi dejansko v prihodnje konkurenčno dirkal z najboljšimi, obenem pa bi se mu pridružili še drugi ruski tekmovalci, bi bilo izvedljivo le ob ustreznih razmerah. Zato razmišljamo o tem, da bi v Sočiju redno omogočali preizkušanje v dirkalnikih, tu bi lahko ustanovili akademijo formule 1 za novi rod. Škoda bi bilo ne izkoristiti zdaj res lepih namestitvenih možnosti, olimpijskega parka, sonca in pozitivnega ozračja.«

Prav zavoljo sonca, še večje zagnanosti ter tudi odziva občinstva pa razmišljajo, da bi ta oktobrski termin premaknili v uvodne majske dni. Takrat Rusija izžareva praznično razpoloženje, ko prvemu maju sledi še dan zmage, vreme je predvidoma ob Črnem morju že predpoletno in največkrat prijaznejše kot v oktobru. Resda bi tako v malce več kot pol leta Rusija kar dvakrat gostila veliko nagrado, oktobra letos in maja 2015. Potrdila o tem ambicioznem načrtu še ni, jasno pa je, da podpisana pogodba z vodstvom mednarodne zveze dirkam v Sočiju zagotavlja prihodnost do svetovnega prvenstva 2020.

Kajpak prireditelji upajo, da bodo tekmo vedno znova pospremile polne tribune, sicer naj bi bilo na njih in ob stezi prostora za 55.000 gledalcev, pričakovati gre številne domače radovedneže kot tudi obiskovalce iz tujine. Oboji so že v olimpijskih dneh od blizu občudovali razstavljeni dirkalnik med razkošno cono za pešce in osrednjim pristaniščem v Sočiju. Tam je tudi muzej športnikov iz obmorskega letovišča, največ se jih je zapisalo tenisu, denimo Jevgenij Kafeljnikov, Jelena Vesnina, tudi Marija Šarapova, ki se je pri dveh letih s starši iz Sibirije preselila prav v Soči. Se bo omenjenim v tej hiši slave pridružil tudi kakšen voznik formule 1?