Veliki Kimi pokazal, kakšna zver je

Finskemu dirkaču formule 1 Kimiju Räikkönenu se nasmiha nova pogodba s Ferrarijem.

Objavljeno
21. april 2015 00.07
MOTOR-RACING-PRIX/
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Finski zvezdnik Kimi Räikkönen je s svojim dirkanjem na nedeljski veliki nagradi Bahrajna, na kateri je zablestel z drugim mestom za favoriziranim Lewisom Hamiltonom (Mercedes), dokazal, da še ni za staro šaro, kamor so ga nekateri že pošiljali. Pri Ferrarijevem moštvu so njegovo predstavo pospremili z navdušenjem in naslednjimi besedami: »Veliki Kimi se je vrnil!«

»Menim, da sem na tokratni preizkušnji iz svojega ferrarija izvlekel maksimum,« je ocenil 35-letni Finec. Dirko v Sakhirju je začel s četrtega štartnega položaja, na drugo mesto pa se je zavihtel v predzadnjem krogu, potem ko se je tako rekoč brez boja odpeljal mimo Nica Rosberga (Mercedes), ki zaradi težav z zavorami ni več mogel nuditi pravega odpora. »Ledenega moža« so na koncu od zmagovalca Hamiltona ločile pičle 3,380 sekunde, kar res ni veliko, če vemo, da je bil njegov zaostanek že bistveno večji, saj je sredi dirke znašal že debelih dvajset sekund.

»Srebrnima puščicama« se je začel z velikimi »koraki« približevati v drugi polovici preizkušnje, v kateri je kot po tekočem traku nizal najhitrejše kroge. »V zadnjem delu sem močno zmanjšal razliko, za kaj več pa mi je zmanjkalo časa. Če bi dirka trajala le malo dlje, bi verjetno lahko napadel celo Lewisa,« je presodil Räikkönen, ki je bil – zanimivo – tudi s tršimi gumami hitrejši od najhujših tekmecev.

Zato je pristojnim v italijanskem moštvu celo predlagal, da bi s takšnimi odpeljal tudi zadnji del preizkušnje, vendar pa so ga zavrnili, češ da bodo do konca vztrajali pri zastavljeni strategiji. Tako je »finiširal« z mehkejšimi pnevmatikami, s katerimi je nato kar letel po stezi, saj je bil, denimo, tudi do dve sekundi na krog hitrejši od Rosberga. Nad Finčevim lovom za Mercedesovima dirkačema je bil med drugimi vidno očaran tudi Ferrarijev vodja Maurizio Arrivabene.

»Zares sem vesel za Kimija in zdaj lahko uradno razglasim, da se je vrnil. Znova je pokazal, kakšna dirkaška 'zver' je. Kaj bi šele bilo, če bi imel na voljo še nekaj krogov,« se je glasno vprašal 58-letni Italijan in zanikal govorice, po katerih naj bi se v moštvu iz Maranella ogreli za Hamiltona.

»Imamo dva dirkača, s katerima smo zelo zadovoljni. Kimi je v Bahrajnu potrdil, da je sijajen dirkač. Že večkrat sem mu rekel, da bo popolnoma od njega odvisno, ali bomo podaljšali sodelovanje z njim,« se je dotaknil teme, ki v zadnjih dneh bolj kot Räikkönena razvnema strasti njegovih številnih navijačev. Ob tem je Arrivabene razkril, da bi mu – če bi se moral odločiti zdaj – ponudil novo pogodbo. »A to še ne pomeni, da jo bo Kimi jutri tudi zares dobil na mizo. Je pa na najboljši poti, da bo ostal pri nas,« je še dejal vodja Ferrarija, ki za naslednjo dirko, 10. maja v Barceloni, pripravlja nov napad na Mercedes.