Venus Williams navdih za Hamiltona

Angleškemu šampionu Lewisu Hamiltonu močno odleglo po zmagi na veliki nagradi ZDA v formuli ena.

Objavljeno
24. oktober 2016 23.34
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Lewisu Hamiltonu se je po veliki nagradi ZDA od srca odvalila velikanska skala. Čeprav je na njej – če odmislimo postanke v boksih – z mercedesom W07 vodil od štarta do cilja in je bilo od daleč videti, kot da je bila 18. letošnja dirka za svetovno prvenstvo v formuli 1 zanj ena najlažjih v zadnjem obdobju, je bila v resnici ena najtežjih.

Bolj kot s tekmeci, ki mu na stezi v Austinu niso bili kos, se je 31-letni Anglež minulo nedeljo »boril« s samim seboj. »Ne pomnim, da bi bilo katero popoldne daljše, kot je bilo tokratno; sleherni krog sem namreč začel z velikim strahom, ali ga bom tudi končal. Močno sem se bal, da se bo kaj pokvarilo in da dirkalnik ne bo zdržal do cilja,« je Hamilton razkril, kaj ga je »preganjalo« na veliki nagradi ZDA.

Zaradi bojazni, da bi ga utegnila »srebrna puščica« znova pustiti na cedilu, kot ga je v vodstvu pred tremi tedni v Sepangu, je dirkal še posebej previdno. »Nisem vozil na vso moč, za nameček sem redkeje kot običajno menjaval prestave; dirkalnik sem obremenil le toliko, kot je bilo potrebno,« je zaupal in pripomnil, da je ves čas tudi pozorno poslušal, kako deluje motor.

»Napel sem ušesa in pazil na sleherno malenkost. Ves čas sem bil na trnih in odšteval kroge, ki so se vlekli kakor jara kača in jih zlepa ni bilo konec. Ko se je dirka vendarle iztekla, sem si zelo oddahnil. Pobožal sem bolid in se mu zahvalil,« je dal branilec naslova svetovnega prvaka jasno vedeti, kako močno mu je odleglo, ko je kot prvi prevozil ciljno črto.

Tako je dosegel še 50. zmago v kraljevskem avtomobilističnem razredu in začel na večni lestvici dihati za ovratnik drugouvrščenemu francoskemu »profesorju« Alainu Prostu (51), medtem ko je vodilni Michael Schumacher (91) za zdaj nedosegljiv. Neulovljiv pa se kljub teksaškemu podvigu za Lewisa v letošnjem prvenstvu zdi še en Nemec – Nico Rosberg.

Hamilton je svoj zaostanek za njim v skupnem seštevku za SP predvčerajšnjim resda zmanjšal za sedem točk, toda razlika med njima je še vedno (pre)velika (26 točk). Ali z drugimi besedami: četudi bi angleški šampion v svojo korist odločil preostale tri preizkušnje – v Ciudadu de Mexicu (30. t. m.), Sao Paulu (13. 11.) in Abu Dabiju (27. 11.) –, to ne bi bilo dovolj za ubranitev lovorike, če bi 31-letni Nemec za slovo od sezone osvojil še tri druga mesta. Še več; Rosberg bi se lahko svoje krstne lovorike začel veseliti že to nedeljo v Mehiki, če bi zmagal, njegov moštveni tekmec pa ne bi osvojil točke.

To pomeni, da bo trikratni svetovni prvak (z McLarnom leta 2008 ter Mercedesom v sezonah 2014 in 2015) poslej še pod večjim pritiskom. Kljub temu verjame, da lahko še nadomesti zaostanek, pri čemer bo v finišu upal na Rosbergove težave. Moč mu daje tudi prijateljica Venus Williams, ki si je na njegovo povabilo ogledala spektakel v Austinu.

»Venus je velika šampionka in zame tudi navdih, da se ne smem vdati. Ko začneš enkrat razmišljati o tem, si že izgubil,« je Hamilton povedal o ameriški teniški zvezdnici, ki je očitno angleškemu dirkaču na veliki nagradi ZDA prinesla srečo; podobno kot junakinja belih strmin Lindsey Vonn.

Z jubilejno zmago si je sicer Lewis znova izdatno okrepil samozavest. »Edino, kar me lahko ustavi, je okvara!« je še v svojem slogu poudaril pred odhodom v Mehiko.