Vettel besen na Hamiltona, a strasti umirja njegov šef

Sebastian Vettel je potezo Lewisa Hamiltona, ki ga je na dirki za VN Nemčije prehitel kljub zaostanku za krog, označil za neumno.

Objavljeno
23. julij 2012 15.34
Posodobljeno
23. julij 2012 16.02
Germany F1 GP Auto Racing
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Aktualni prvak formule ena Sebastian Vettel je pravzaprav največji osmoljenec dirke za VN Nemčije. Mladi dirkač Red Bulla je namreč v cilj pripeljal kot drugi, nato pa so se stvari postavile na glavo.

Le nekaj ur po dirki so namreč nadzorniki sporočili, da ga bodo kaznovali zaradi spornega manevra, s katerim je krog pred koncem izven steze prehitel Jensona Buttna (McLaren). Njegovemu času so prišteli dvajset sekund, tako da je zdrsnil na končno peto mesto.

Po nemški preizkušnji je Vettel ostro napadel drugega dirkača McLarna Lewisa Hamiltona, ker se slednji ni želel umakniti, kljub zaostanku za krog oziroma je Nemca celo prehitel. Britanec se brani, da je bil v tistem trenutku pač hitrejši na stezi, medtem ko Nemec meni, da je s tem manevrovm pomagal moštvenemu kolegu Buttona, da ga je slednji ujel.

»To ni bilo pošteno s strani Lewisa. Ne razumem, zakaj je želel dirkati z nami, saj je zaostajal za krog. Če želiš voziti hitro in imaš pri tem takšen zaostanek, moraš pač uporabiti zdravo pamet. Sploh nisem pričakoval njegovega napada, vse dokler nisva bila vštric. Mislim, da nas je poteza Hamiltona stala boljše uvrstitve,« je bil nezadovoljen Vettel in zaključil, da je bila poteza prvaka iz leta 2008 »neumna«.

Zanimivo pa je drugače celotno situacijo videl šef moštva Red Bull Christian Horner. Priznava sicer, da so zaradi poteze Hamiltona verjetno izgubili vsaj sekundo ter možnost boja za zmago, a meni, da je bil njegov manever vendarle v skladu s pravili.

»Seveda smo se težko sprijaznili z izgubo dragocene sekunde. Toda ne pozabimo, tudi Hamilton je bil v dirki, kjer so pomembne stotinke in celo desetinke. Bil je hitrejši, saj je imel nove pnevmatike,« je dejal šef avstrijskega moštva in nato dodal: »Vozniki so v času dirke zelo napeti, zato tudi pride do takšni izjav. Priča smo bili nenavadni situaciji, saj te običajno dirkač, ki zaostaja za krog, ne prehiti. Po mnenju Sebastjana je ta poteza vplivala na njegov rezultat, kar je nenavsezadnje res. Toda bilo je v skladu s pravili, hkrati pa je tako pomagal svojemu moštvenemu kolegu.«