Vettel bi rad še začinil troboj za prvaka

Formula 1: vodilni Lewis Hamilton želi v Belgiji izbrisati madež z Madžarske.

Objavljeno
19. avgust 2015 15.34
P. Z., šport
P. Z., šport

Spa-Frankorchamps – Po enomesečnem poletnem premoru je kar prav, da se prvenstvo v formuli 1 nadaljuje na najbolj priljubljenem prizorišču za večino dirkačev – Spa-Frankorchampsu. Po zmagi na Madžarskem se VN Belgije bržčas še najbolj veseli Sebastian Vettel, ki je Mercedesovo simultanko že spremenil v troboj.

Spa-Francorchamps sredi Ardenskih gričev sodi med najbolj tradicionalna dirkališča, bil je tudi na sporedu premierne sezone leta 1950. Ta konec tedna bo že oseminštiridesetič gostil dirko F1. Samo Monza (64), Monaco (64) in Silverstone (49) jih imajo več. Četudi so originalno progo s 14 kilometrov skrajšali za polovico, je še vedno prepričljivo najdaljša med vsemi. Je hitra (ravnina Kemmel), hribovita (Eau Rouge) in zavita (La Source in Blanchimont) ter v kombinaciji z muhastim vremenom običajno zelo zahtevna, zato so zmage na njej dirkačem še posebej drage. Med sodelujočimi v letošnji karavani ima daleč največ uspeha Kimi Räikkönen, ki je v Belgiji vpisal štiri zmage od skupaj 20 in tam tudi lani s četrtim mestom dosegel najboljši rezultat. Njegov novi moštveni kolega pri Ferrariju, štirikratni svetovni prvak Vettel, je v Spaju prvi ciljno ravnino prevozil dvakrat. Največ zmag, šest, ima Michael Schumacher, le eno manj Ayrton Senna ...

Vodilni v svetovnem prvenstvu Lewis Hamilton, ki ima 21 točk naskoka pred drugim Mercedesovim voznikom Nicom Rosbergom, je bil najboljši pred petimi leti in si obeta veliko boljši izkupiček kot na Madžarskem, kjer je slabo štartal in osvojil samo šesto mesto.

»Dobro mi je del premor od dirkanja, sprostil sem se in napolnil baterije. Toda seveda je v podzavesti vselej prisotna želja po dokazovanju, še posebej po tako neposrečeni dirki, kot je bila na Hungaroringu. Spa je sijajno prizorišče za nov zagon v drugi polovici sezone. Gre za sijajno dirkališče stare šole z bogato zgodovino. Ima povečini hitre zavoje, v katerih lahko pohodiš plin do konca, kar je zelo zabavno. Dobro se še spominjam zmage iz leta 2010 in vse bom storil, da jo ponovim,« se novega vbrizga adrenalina že veseli Britanec, ki želi na vrhu zmagovalnega odra naslediti lanskega zmagovalca Daniela Ricciarda iz Red Bulla. Spa sicer velja za dirkališče, na katerem so izidi sobotnih kvalifikacij za razplet nedeljske dirke še najmanj usodni. Michael Schumacher je samo enkrat zmagal s »pole-positiona«, štirikratni zmagovalec Jim Clark nikdar. Samo 15 dirk od 47 in tri od zadnjih desetih je bilo osvojenih z najboljšega izhodišča.

To je dobra novica za Vettla, čigar dirkalnik v Belgiji ne bo mogel razviti tolikšne moči in hitrosti kot Mercedesova. Nemec za Hamiltonom zaostaja za 42 točk in polovico manj za rojakom Rosbergom in je tako še vedno resno v igri za osvojitev petega naslova, še posebej, ker zadnja dirka prinaša dvojno število točk. Še kako pa je živ spomin na sezono 2010, ko je bil edinkrat na vrhu prav po zadnji dirki. Na Madžarskem je že izjavil, da bo Ferrari, ki bo v Spaju obeležil 900. štart v F1, poskusil doseči nemogoče. Čeprav je že presegel pričakovanja šefov v Maranellu, želi Vettel v svoji prvi sezoni »scuderii« prinesti prvi naslov po letu 2007 (Räikkönen).

Belgija mu je pisana na kožo in mu očitno tudi prinaša srečo. Njegov rekordni niz devetih zmag se je začel prav tam poleti 2013, zato je kar primerno, da bo v Spaju vpisal jubilejni 150. nastop in s tem postal 35. voznik, ki je dosegel ta mejnik. Za nameček lahko že ta konec tedna ostane sam na vrhu po številu osvojenih točk v F1, s 25 na Madžarskem se je namreč izenačil s Fernandom Alonsom – zanimivo, da Španec sploh še nima zmage v Belgiji – pri 1778 doseženih točk. Če bi mu uspelo še dodatno zmanjšati zaostanek za Mercedesovo dvojico, pa bi bilo to najboljše povabilo armadi rdečih navijačev na dirko v Monzi.