Vettel bi takoj zamenjal vlogi s Hamiltonom

Formula 1: nemški šampion je prepričan, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Ferrari spet na vrhu.

Objavljeno
21. oktober 2016 23.58
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
AustinSebastian Vettel je pod čedalje večjim pritiskom. Ferrarijev predsednik Sergio Marchionne je – tako kot tudi vodja italijanske ekipe v formuli 1 Maurizio Arrivabene – vidno nezadovoljen s tem, kar je 29-letni Nemec doslej pokazal v letošnjem svetovnem prvenstvu, v katerem pred zadnjimi štirimi dirkami zaseda šele šesto mesto.

Za nameček Vettel, ki v skupnem seštevku zaostaja tudi za svojim finskim moštvenim sotekmovalcem Kimijem Räikkönenom (4.), še vedno čaka na prvo zmago v sezoni. Nazadnje je z vsemi tekmeci opravil na lanski veliki nagradi Singapurja, kar pomeni, da je od tistega podviga minilo že debelih 13 mesecev.

Čeprav tudi sam prizna, da je od letošnjega prvenstva pričakoval več, obenem poudarja, da ni razloga za preplah. »Ni pošteno reči, da smo občutno počasnejši od Mercedesa, kajti poldruga desetinka sekunde res ni veliko,« je poskušal štirikratni svetovni prvak (z Red Bullom v letih 2010, 2011, 2012 in 2013) na novinarski konferenci pred nedeljsko veliko nagrado ZDA (s štartom ob 21. uri po našem času ter prenosom na ORF1 in RTL) »preslepiti« navzoče, kajti Ferrarijev zaostanek je bil pred tednom dni v Suzuki dejansko še enkrat večji. Medtem ko je tretjeuvrščenega Räikkönena v kvalifikacijah od najhitrejšega Nica Rosberga ločilo 0,302 sekunde, je Vettlov zaostanek na Japonskem znašal že skoraj štiri desetinke na krog.

Ko so ga opozorili na to, se je vendarle malce popravil. »No, razlika med nami je dokaj stabilna. Na nekaterih stezah smo bližje Mercedesu, na drugih spet nekoliko bolj oddaljeni od njega. V kvalifikacijah je naš zaostanek večji, na dirkah pa se ta zmanjša,« je pojasnil nemški as, ki ima svoj pogled tudi na dvoboj za drugo mesto v konstruktorski razvrstitvi z Red Bullom, za katerim Ferrari zaostaja že za petdeset točk.

»Na začetku sezone smo bili prepričljivo druga sila v prvenstvu, nakar so nas 'rdeči biki' prehiteli, zdaj smo spet precej skupaj. Tesno bo, zagotovo si želimo priboriti nazaj drugo mesto v moštvenem seštevku,« je poudaril Vettel, ki se zaveda, da niso izpolnili visokoletečih ciljev, ki so si jih pred začetkom sezone zadali pri Ferrariju. Ob tem je pohvalil sodelavce, da se kljub težkim časom niso vdali v usodo.

»Bilo je kar nekaj dirk, na katerih nam ni šlo, kakor smo si zamislili. Toda vsi skupaj smo ostali osredotočeni na naše naloge in trdo garali naprej. Verjamem, da smo še vedno na pravi poti,« je prepričan zvezdnik iz Heppenheima, ki ne dvomi, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo posegli po vrhu. »Že zaradi potrditve dobrega dela hrepenimo po dobrih rezultatih. Včasih pridejo, včasih ne. Vendar pa sem prepričan, da jih bomo dočakali – prej ali slej,« je dal jasno vedeti, da si želi še letos okusiti slast zmage.

Čeprav so mnogi ob tem zmajevali z glavami – Mercedesova premoč se zdi za kaj takega vendarle prevelika –, nemški šampion ohranja optimizem zaradi napredka, ki so ga prikazali v Suzuki. »Na Japonskem smo stopili korak naprej, čeprav se to predvsem zaradi obeh kazni v štartni razvrstitvi na koncu ni poznalo pri rezultatih. Moram pa reči, da smo pri razvoju našega dirkalnika že močno osredotočeni na prihodnjo sezono, tako da nam pride prav sleherni podatek, ki ga dobimo od novih delov,« je razkril Vettel, čigar rojak Nico Hülkenberg (Force India) naj bi z vodstvom Renaulta podpisal triletno pogodbo, ki naj bi mu navrgla kar 20 milijonov ameriških dolarjev.

Na vprašanje, ali lahko Lewis Hamilton po njegovem mnenju še nadomesti precejšnji zaostanek 33 točk za vodilnim Rosbergom in ubrani naslov svetovnega prvaka, pa je Sebastian kot iz topa izstrelil: »Seveda! Ker je na voljo še sto točk, ima Hamilton še vse možnosti za osvojitev lovorike. Na štirih dirkah se lahko zgodi še ogromno. Sam bi takoj zamenjal položaj z Lewisom.«