Vettel hvali svojo raketo, a odganja evforijo

Formula 1: Sebastian Vettel si je priboril izjemno prednost v boju za novo lovoriko.

Objavljeno
26. avgust 2013 23.57
MOTOR-RACING-PRIX
S. U., šport
S. U., šport
Spa-Francorchamps – Čeprav je pred karavano formule 1 še večji del preizkušenj drugega polčasa sezone in v njem tudi živahna azijska turneja (Singapur, Južna Koreja, Japonska, Indija, ZAE), je po dirki za VN Belgije dvomov in ugibanj o prvaku zelo malo. Pred Sebastianom Vettlom so namreč odprta vrata k četrti lovoriki najboljšega na svetu.

Red Bullov dirkač, doma v Heppenheimu na nemškem zahodu ob meji zveznih dežel Hessna in Baden-Würtemberga, je namreč na belgijskem prizorišču potolkel konkurenco v izjemnem slogu, zadovoljno analiziral opravljeno nalogo, a v svojem slogu odločno odrinjal namige o že zagotovljenem novem šampionskem naslovu.

»Mar ni še prezgodaj razmišljati o koncu sezone,« je dejal poročevalcem in ne da bi se pustil prepričevati, začel v isti sapi razpredati o že nestrpnem pričakovanju naslednje dirke. Monza, kjer se zbere morje Ferrarijevih privržencev, je izziv za vsakogar od tekmecev, Vettlov skalp pa je za sploh zaželen. Pa mu bo Fernando Alonso, udarni adut kultne italijanske »scuderie«, kos? Vettel se izziva kajpak ne boji, Španec pa bolj kot odločno nadaljevanje boja v zadnjih tednih razgrinja nerganje in si tudi pri svojih delodajalcih nakoplje slabo voljo. Tako kot ob besedah, s katerimi se je poslovil od Belgije: »Če imaš drugi najhitrejši avto, si pač drugi …« Med analizami strokovnjakov ga je tako okrcal tudi sloviti Niki Lauda, ki kot Avstrijec ponosno spremlja Red Bullov razcvet, obenem pa si želi tudi konkurenčnost nekoč svojega Ferrarija: »Alonsa jamranje ne bo pripeljalo prav daleč. Nenehno razpreda o Ferrariju, kar je za njegove mehanike vse prej kot spodbudno.« Hkrati pa je navdušen nad nemškim šampionom, njegovim pristopom, zbranimi odgovori na dirkališču ob slehernem napadu tekmecev.

Tako ima Vettel pred Alonsom kar 46 točk prednosti v razvrstitvi sezone, po Belgiji 2013 število njegovih zmag znaša 31, navdušen je nad tehnično podporo, evforije ne pozna: »Moj avto je bil v nedeljo hiter kot raketa! Zmaga mi je seveda pomagala v boju za svetovno prvenstvo, toda ne smemo biti preveč pametni …« Seveda je zadovoljno srknil požirek belgijskega piva »blond«, v novi barvi svojih las. »Zdaj sva pa kot dvojčka,« se je pošalil finski fizioterapevt Heikki Huovinen. Kdor ju je pogledal po tekmi, je hitro prikimal Finčevi domislici, Nemec pa se je za hip zasmejal, se prepustil preostali vsebini pivskega vrčka, ob katerem je v belgijskem slogu najprej pospravil ocvrti krompirček in nato še vafelj.

Pri Red Bullu uživajo v sadovih vloženega, konkurenca pa je zaskrbljena in iz tekme v tekmo manj potrpežljiva. Tudi v Belgiji se je zdelo, da pri Mercedesu, Ferrariju in Lotusu bolj kot o končnici boja za letošnji naslov že razmišljajo o prihodnji sezoni. Uvajanje šestvaljnih motorjev namreč prinaša pot v neznano. In zato so se priprave že začele …