Vettel: Kimi je pošten, odprt, neposreden

Nemec se počuti, kot da bi vtisi iz preteklosti na novo oživeli. Ferrari ima po njegovem ogromen potencial.

Objavljeno
10. maj 2015 02.05
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Barcelona – Sebastian Vettel, štirikratni svetovni prvak v formuli 1, po lanski slabši sezoni z Red Bullom letos pri Ferrariju spet dirka kot prerojen. V pogovoru za nemški dnevnik Die Welt je pred današnjo VN Španije (14) povedal marsikaj zanimivega o znamenitem moštvu iz Maranella, ekipnem kolegu Kimiju Räikkönenu, Micku Schumacherju in najhujšem tekmecu Mercedesu.

Za Ferrari se je z zmago in še tremi uvrstitvami med najboljšo trojico sezona začela bolje od pričakovanj. Očitno gre razvoj v pravo smer, vzdušje v ekipi pa mora biti tudi takšno, kot si želite?

Že s tem, ko so me sprejeli z odprtimi rokami, so mi vse skupaj močno olajšali. Da so Italijani še posebej srčni, vemo že iz italijanske restavracije za vogalom – podobno je tudi v moštvu, v katerem hrana in smeh vendarle nista na prvem mestu. Ekipa je zelo profesionalna in ima ogromen potencial.

Kaj je tako posebnega pri Ferrariju?

Ferrari je mit, ki se začne že v Maranellu. Ta kraj ima nekaj čarobnega. Občutek imam, da je prav za vsakogar od tamkajšnjih zaposlenih velikanska čast, da lahko dela za Ferrari. Mene navdušuje tudi zgodovina, ki se povezuje z njegovim imenom in krajem.

Mar je bila za vas kot človeka in dirkača posebna spodbuda, da so v tem moštvu svoje sledi pustili velikani formule 1, kot so Michael Schumacher, Niki Lauda, Juan Manuel Fangio in Alain Prost?

Zagotovo. Že kot otrok sem sanjal o tem, da bi enkrat sedel v Ferrarijevem dirkalniku. Da zdaj res sedim v njem, pomeni zame še toliko večjo motivacijo.

Kdo vas je najbolj navdušil nad Ferrarijem?

Michael (Schumacher – op. p.) je bil moj veliki vzornik, njegovo obdobje pri Ferrariju sem spremljal zelo pozorno. Ko je končno osvojil prvo lovoriko z rdečim bolidom, je bilo to zanj in skoraj za vso Italijo veliko olajšanje. Počutim se, kot da bi vsi ti vtisi iz preteklosti na novo »oživeli«.

Ali ste tudi zaradi prijateljstva in simpatije do Schumacherja, ki se je poškodoval med smučanjem, prevzeli »botrstvo« nad nemškim prvenstvom formule 4, v katerem tekmuje tudi Michaelov sin Mick?

Formula 4 je že v osnovi zelo razburljivo prvenstvo, pri katerem gre predvsem za to, da se mladim dirkačem čim bolj olajša vstop v pravi avtomobilistični šport. Prehod iz gokarta v formulo je namreč precejšen.

Kako ocenjujete dirkaške sposobnosti Micka Schumacherja?

Svojo nalogo opravlja zelo dobro in v tem vidno uživa, kar je zdaj najpomembnejše.

V čem se Ferrari razlikuje od vašega prejšnjega moštva Red Bulla?

Seveda obstajajo razlike, ki jih gre pripisati že različnim kulturam ekip. Jezik je drugačen; govori se sicer o enakih zadevah, za katere pa se uporablja drugačne izraze. Na krmilu je drugačna razporeditev gumbov, občutek v bolidu je drugačen in tudi vozi se drugače.

Ko smo že pri jeziku: ali ste se tudi zato, da bi se čim prej vklopili v ekipo, tako hitro naučili govoriti italijansko?

To mi je bilo pomembno. Že pri Toru Rossu sem se od mehanikov naučil določenih besednih zvez, ki so mi zdaj v pomoč. Vendar pa imam – kar zadeva moje znanje italijanščine – še dosti prostora za izboljšave.

Kje je zdaj Ferrari v primerjavi z Mercedesom?

Mercedes ima še vedno določeno prednost, z majhnimi koraki pa se mu približujemo.

Kako dolgo bo trajalo, da ga boste ujeli ali celo prehiteli?

To je težko reči. Mercedes ima še zmeraj najboljši »paket«, s katerim je prevladoval že lani, zelo dober pa je bil tudi na zimskih testiranjih. Takšnega zaostanka se ne da tako hitro nadomestiti. Ferrari je pozimi naredil korak naprej, vendar pa bo trajalo še nekaj časa, preden bo na isti ravni kot Mercedes.

Potemtakem so vaše in Ferrarijeve možnosti v boju za lovoriko zelo majhne?

Mercedes ima najhitrejši dirkalnik in dva močna voznika. Zato ni lahko priti mimo, seveda pa se trudimo po naših najboljših močeh, da bi se mu čim bolj približali.

Kakšna je vaša strategija v bitki s »srebrnima puščicama«?

Poskušamo čim bolj pritiskati na Mercedes in izkoristiti sleherno priložnost, ki se nam ponudi. Pri tem je pomembno, da nas ne prehitijo moštva, ki so za nami.

Kdo lahko ob Mercedesu in Ferrariju še seže po najvišjih mestih?

Menim, da Williamsa in Red Bulla nikoli ne smeš izpustiti iz oči.

Kako bi opisali vaše sodelovanje z moštvenim sotekmovalcem Kimijem Räikkönenom?

Dobro se razumeva. Kimi je pošten, odprt in neposreden. Če ga kaj moti, to tudi pove. To vpliva na dobro vzdušje v ekipi.

Vozite za kultno moštvo, živite v srečni zvezi, ste oče hčerkici. Kakšen je vaš pogled na zdajšnje življenje?

Veliko sanj, ki sem jih imel, se mi je že uresničilo, kar zelo cenim. Vendar pa imam še določene cilje, ki si jih želim uresničiti.