Vettel: Lov na Rosberga? Ne, popolni napad!

Formula 1: nemški šampion s tremi zmagami najuspešnejši dirkač na veliki nagradi Singapurja.

Objavljeno
18. september 2015 20.49
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Sebastian Vettel, glavni izzivalec Mercedesovih dirkačev Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga, je pred veliko nagrado Singapurja precej napadalno nastrojen. Potem ko si je pred dvema tednoma v Monzi, kjer naj steza ne bi najbolj ustrezala njegovemu ferrariju SF15-T, pridirkal »najlepše drugo mesto« doslej, se želi jutri povzpeti še stopnico višje.

»To progo, na kateri sem v preteklih letih dosegal odlične rezultate, prav obožujem. Predstavlja enega od največjih izzivov v sezoni. Zato je toliko bolj pomembno, da se dobro počutiš v dirkalniku. Če mu zaupaš, lahko voziš samozavestno in tako narediš razliko. Na ta način lahko v primerjavi s tekmeci nadomestiš, denimo, pomanjkanje konjskih moči,« je 28-letni Nemec pojasnil skrivnost uspeha na ulicah Marine Baya, na katerih dirkači zaradi betonske zaščitne ograde, ki tesno obdaja stezo, največkrat drago plačajo sleherno napako.

»Verjamem, da imamo zdaj res dober dirkalnik, s katerim lahko nadaljujemo v podobnem slogu kot v Monzi,« je optimistično razpoložen Vettel, ki je doslej v Singapurju uspešno opravil s številnimi pastmi. Tamkajšnji ognjeni krst je v sezoni 2008 še kot član moštva Toro Rosso prestal s petim mestom, leto zatem je bil z Red Bullom že četrti, potem pa ni bil več slabši kot drugi. Še več; s tremi zmagami, ki jih je nanizal med letoma 2011 in 2013, je najuspešnejši (aktivni) dirkač na tej spektakularni preizkušnji pod žarometi.

Čeprav za vodilnim Hamiltonom, ki brani zmago v Marini Bayu, v skupnem seštevku zaostaja že za 74 točk, se še ne vdaja. »Lewis je resda v odličnem položaju, toda lovorike še nima v rokah. Dokler bom imel sam teoretične možnosti, da postanem prvak, bo moj cilj popolni napad!« je poudaril nemški zvezdnik. O tem, da bi se sprijaznil z lovom na drugouvrščenega rojaka Rosberga, od katerega ga loči le 21 točk, za zdaj niti slišati noče. »Želimo si osvojiti vse, kar je mogoče. Za zdaj nam je dosegljiva tudi lovorika, zato še vedno merimo nanjo,« je pojasnil štirikratni svetovni prvak.

Z dvema zmagama in še šestimi uvrstitvami med najboljšo trojico je v letošnji sezoni že izpolnil oziroma celo presegel moštvene cilje. »Za nami je doslej fantastično leto. Z dirkalnikom sva se hitro spoprijateljila in še posebej me veseli, da smo bili skorajda na vsaki progi dokaj konkurenčni. Če dobro pomislim, nismo imeli nobenega pravega 'padca', razen morda v Silverstonu, pa še tam smo kljub težavam stali na zmagovalnem odru,« je zadovoljen z doseženim.

Ob tem je večkrat ponovil, da se že zelo veseli prihodnosti, spomnil pa se je tudi preteklosti ter uspešnega sodelovanja z Red Bullom in Renaultom, ki je napovedal umik iz kraljevskega avtomobilističnega razreda. Vettel upa, da si bodo odgovorni pri francoskem proizvajalcu motorjev vendarle premislili.

»Verjetno si vsi skupaj želimo, da bi ostali v športu. Že dolgo so zraven, poleg tega so bili vrsto let tudi nadvse uspešni, kar ljudje hitro pozabljajo. Če se bo Renault res poslovil, bo to vsekakor hud udarec za formulo 1,« je še presodil zvezdnik iz Heppenheima.

Medtem ko Vettel nima večjih pripomb nad tem, kako se odvija letošnja sezona, pa njegov moštveni sotekmovalec Kimi Räikkönen še ni tam, kjer bi si želel biti. Štartni spodrsljaj na veliki nagradi Italije, na kateri je z drugega položaja »strmoglavil« na rep kolone in se nato prebil še do petega mesta, je medtem že prebolel.

»Vse sem naredil enako kot vedno, pa je šlo vseeno po zlu. Napako je zakrivil majhen problem, posledice pa so bile precejšnje,« je zapravljeno priložnost v Monzi obžaloval 35-letni Finec, ki si želi prihodnje leto ponoviti podvig iz sezone 2007, ko se je s Ferrarijem veselil naslova svetovnega prvaka. »Zdaj smo v položaju, ko se lahko skoraj na vsaki dirki potegujemo za najvišja mesta. Verjamem, da smo na pravi poti, samo nadaljevati moramo v tej smeri,« je pred jutrišnjo veliko nagrado Singapurja (s štartom ob 14. uri) ocenil Räikkönen.