Vettel nad urok, Hamilton bi ozaljšal jubilej

McLaren v Nemčiji stavi na novosti, ki bi mu v drugem delu sezone prinesle naslov. Včerajšnja treninga mokra.

Objavljeno
21. julij 2012 11.38
during the second training session of the Formula One in Hockenheim, Germany, Friday, July 20, 2012.The German F1 Grand Prix will be held on Sunday 22,2012.(AP Photo/Frank Augstein)
P. Z., šport
P. Z., šport
Hockenheim – »Seveda si želim zmago, zlasti, ker bi bila moja prva v Nemčiji. Dirkališče je pol ure vožnje od doma. Tukaj bodo prijatelji in sorodniki, ki bi jim rad polepšal vikend,« si Sebastian Vettel obeta, da bo v Hockenheimu vendarle premagal urok domače dirke. A če se dan pozna po jutru, favorita za zmago prihajata iz McLarnove garaže.

Medtem ko bo dvakratni svetovni prvak Vettel (110 točk) skušal priti do zmage, ki bi mu povečala možnosti za »hat-trick«, bo Lewis Hamilton (92) lovil zmago na svoji jubilejni 100. dirki. Ferrarijev adut Fernando Alonso (129) želi utrditi vodstvo, drugouvrščeni Mark Webber (116) bi rad z drugo zaporedno zmago upravičil zaupanje, ki so mu ga s podaljšanjem pogodbe še za eno leto izkazali pri Red Bullu. Kimi Räikkönen (83) in Nico Rosberg (75) še nista obupala, Jenson Button (50) želi ujeti zadnji vlak, že zdavnaj odpisani Michael Schumacher (23) pa bi s peto zmago v Hockenheimu prekinil sušo Mercedesa, ki VN Nemčije ni dobil od leta 1954.

Največ razlogov za optimizem ima Hamilton. Ta sloni na izboljšavah, ki so jih pripravili pri McLarnu, kjer pravijo, da bodo spremembe prav revolucionarne v primerjavi s prejšnjimi (lepotnimi) popravki. Svetovni prvak izpred štirih let je po doslej edini zmagi v Kanadi, kjer je za hip prevzel vodstvo, v Valencii zletel s steze in bil zatem šele osmi v Silverstonu, s čimer je padel na četrto mesto.

Dirka v Hockenheimu bo zaznamovala polovico sezone, po VN Madžarske, ki bo prihodnji konec tedna, pa bo nastopil poletni premor in se končal v Belgiji 2. septembra. »Naslednji dve dirki bosta ključni za nas. Zavedamo se, da smo na zadnjih dveh zatajili in čaka nas hudičevo veliko dela. Smo šele četrti med konstruktorji, kar je obupno. Fantje so delali kot nori. Imamo obetaven paket sprememb in komaj čakam, da jih preizkusim,« so pred prihodom v Nemčijo prsti srbeli Angleža. Izboljšave, ki so jih pripravili v Wokingu, so očitno upravičile pričakovanja. Srebrni so bili razred zase na prvem včerajšnjem treningu, bolj merodajnem od drugega, ki ga je v hudem nalivu dobil Pastor Maldonado. Dopoldne sta Button in Hamilton konkurenco na čelu z Alonsom ugnala za tričetrt sekunde. Vettel je bil šele 12, Webber 20.

A kvalifikacije in še posebej dirka (štart bo jutri ob 14. uri, padavin ne napovedujejo) bosta nekaj povsem drugega, zato Hamilton ostaja previden v napovedih: »Občutek je dober. Videti pa moramo, kako se bo avtomobil obnašal na suhem.« Jeseni mu poteče pogodba in pri McLarnu so vse bolj nestrpni. »Ničesar nočem prehitevati. Pogledal bom vse opcije in trezno premislil. V naglici se sprejemajo najslabše odločitve. Imam še čas, verjetno se bom odločil med avgustovskim premorom,« se nikamor ne mudi Hamiltonu, ki je ponosen na okroglo številko: »Priti v F1 je dosežek zase, odpeljati 100 dirk še toliko bolj. Spomnim se, da je Jenson na Madžarskem zmagal na svoji 200. dirki. Jaz bi rad na svoji 100.«

Dve leti mlajši Vettel jih ima za sabo 90, pa je že zmagal na vseh dirkališčih razen treh. Eno izmed teh je domače. To je pogosto povzročalo težave Nemcem. Samo brata Schumacher sta uspela razveseliti rojake. Vettel je bil najbližje leta 2009, ko mu je zmago speljal moštveni tekmec Webber. VN Nemčije je lani dobil Hamilton, a dirka je bila na Nürburgringu, ki mu grozi stečaj in s tem je ogrožena njegova prihodnost. Zgodbo naj bi v celoti prevzel Hockenheim. Tam je Vettel preživel dobršen del svoje mladosti, dirkal v vseh mogočih serijah, a vsaj za zdaj prednosti domačega terena še ne zna unovčiti. Tokrat ne gre samo za njegova čustva, nujno potrebuje zmago v lovu za ubežnikoma. Čustva bi se še posebej vnela, če bi Mercedes in Schumacher končala dolgotrajni post. Schumi – včeraj je doživel nesrečo, a ni bilo nič hujšega – je štirikrat dobil Hockenheim. A še ni zmagal, odkar se je pred tremi leti vrnil. Zato je težko verjeti napovedim Georga Seilerja, direktorja dirkališča, da bodo na zmagovalnem odru stali kar trije Nemci. Glede na izkušnje iz preteklosti bi bil že eden kar dovolj.