Vettel ujel Senno in s kolegi utišal kritike

Nemški šampion Sebastian Vettel do prve zmage na Hungaroringu, svoje druge s Ferrarijem in skupno 41.

Objavljeno
27. julij 2015 00.58
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Budimpešta – Velika nagrada Madžarske je vsaj za nekaj časa utišala kritike, ki trdijo, da je zdajšnja formula 1 dolgočasna. Postregla je namreč s tako razburljivo dirko, da je bilo težko ohraniti pregled nad dogajanjem, mimo številnih čeri na Hungaroringu, na katerem so se nesreče in kazni vrstile kot po tekočem traku, pa se je najhitreje prebil Sebastian Vettel.

Nemški šampion je bil včeraj med redkimi, ki je prikazal brezhibno predstavo, zanjo pa je bil nagrajen z drugo letošnjo zmago s ferrarijem SF15-T in skupno 41. v kraljevskem avtomobilističnem razredu. Z njo se je na 3. mestu večne lestvice izenačil z legendarnim Brazilcem Ayrtonom Senno, posvetil pa jo je pred dnevi preminulemu dirkaškemu kolegu Julesu Bianchiju, čigar starši so si od blizu ogledali dirko.

»To je neverjeten dan, Jules, ta uspeh pa je zate! Vsi pri Ferrariju smo vedeli, da bi bil nekega dne del te družine,« je dejal Vettel, ki je – zanimivo – sploh prvič okusil slast zmage na Hungaroringu. Levji delež je opravil že z bliskovitim štartom, s katerim se je že do prvega zavoja prebil v vodstvo, z obema Mercedesovima asoma Lewisom Hamiltonom in Nicom Rosbergom pa je v mojstrskem slogu hitro opravil tudi drugi Ferrarijev dirkač Kimi Räikkönen.

Kar je zamudil na začetku, ko je s 1. mesta zdrsnil na četrto, je poskušal Hamilton brezglavo nadomestiti še v uvodnem krogu, kar ga je drago stalo, saj je po napadu na Rosberga zdrsnil s steze in se na nanjo vrnil šele kot deseti. Tako je slednji ostal osamljeni lovec na »poskočna vranca« SF15-T, katerima pa včeraj s »srebrno puščico« ni bil kos. Vettel in Räikkönen sta se namreč brez večjih težav oddaljila od njega.

Ko je že kazalo na dvojno Ferrarijevo zmagoslavje, prvo za italijansko moštvo po Hockenheimu '10, je karte na novo premešal varnostni avtomobil, ki je – najprej virtualno, potem še zares – pripeljal na progo v 43. krogu. Priklicala ga je nesreča Nica Hülkenberga (Force India), ki mu je pri visoki hitrosti na ravnini nenadoma odpadlo prednje krilce, zaradi česar se ni mogel izogniti trčenju v zaščitno ogrado iz gum.

Varnostni avtomobil je znova strnil kolono, kar je takoj po »letečem štartu« v 49. krogu izkoristil Rosberg, ki je kot raketa poletel mimo Räikkönena. Vendar pa mu »ledeni Finec« ni mogel nuditi več pravega odpora, saj mu je malo predtem začel odpovedovati Ferrarijev motor, ki je nekaj krogov zatem dokončno »izpustil dušo« in vrhunski dosežek je izpuhtel v dimu.

Od nove uvrstitve na zmagovalni oder se je po nadaljnji napaki poslovil tudi Hamilton, ki se je medtem prebil že na 5. mesto. Ko je poskušal priti še mimo Daniela Ricciarda (Red Bull), pa je precenil svoje sposobnosti, trčil vanj in si pri tem poškodoval prednje krilce, tako da je moral po novo. Še enkrat pa je moral zatem v bokse zavoljo kazni, ki jo je prejel zaradi nesreče s 26-letni Avstralcem. Ta je nadaljeval dirko brez večjih posledic, se začel z mehkejšimi gumami naglo približevati vodilnima dvema dirkačema – Vettlu in Rosbergu, tako da se je v zadnjih krogih vnel ogorčen troboj za zmago. Zasluženo je pripadla Vettlu, ki sta mu zasledovalca na koncu olajšala delo z medsebojnim trkom, po katerem je Rosberg zaradi počene gume, ki mu jo je predrl Ricciardo, nazadoval na končno 8. mesto – še za šestouvrščenega moštvenega sotekmovalca, ki se je – mimogrede – vsem v ekipi opravičil za svoje neumnosti.

Avstralec je v cilj rešil 3. mesto, na oder za najboljše pa se je prvič povzpel tudi njegov drugouvrščeni ruski ekipni kolega Danil Kvjat, kar se mu je z 21 leti in 91 dnevi posrečilo kot drugemu najmlajšemu dirkaču v formuli 1 po Vettlu.

Naslednja preizkušnja bo 23. avgusta v Spa-Francorchampsu.