Vettel z divjo zabavo odgovoril na Ecclestonove očitke

Formula 1: za Ferrari so se (velikonočni) prazniki začeli že v Maleziji.

Objavljeno
30. marec 2015 23.21
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Ljubljana – Velika nagrada Malezije je imela predvčerajšnjim več zmagovalcev. V prvi vrsti sta bila to seveda Ferrari in Sebastian Vettel, z njuno vrnitvijo na vrh pa je ogromno pridobila tudi formula 1. Italijansko moštvo je namreč dokazalo, da se je sposobno enakovredno kosati z Mercedesom in ga tudi premagati, tako da se v nadaljevanju sezone obeta neizprosni boj titanov.

S Ferrarijevim zmagoslavjem, na katerega so njegovi številni navijači čakali sušnih 686 dni, so se na Apeninskem polotoku že začeli (velikonočni) prazniki; tako zelo so se namreč razveselili Vettlovega podviga v Sepangu. »V moštvu iz Maranella so že teden dni prej, kot je bilo predvideno, odprli velikonočno jajce, presenečenje, ki se je skrivalo v njem, pa je bilo najlepše možno – zmaga. Da bo Ferrari letos močan, je bilo jasno že pozimi, da pa bo že na drugi dirki sezone končal Mercedesovo prevlado, si ni bilo mogoče predstavljati. To je podobno sanjam z odprtimi očmi,« so pri italijanskem časniku Gazzetta dello Sport slikovito in vzneseno opisali Vettlovo krstno zmago z živo rdečim dirkalnikom, katerega »nos« krasi poskočni črni konjiček.

Nemški šampion je veliko nagrado Malezije dejansko odpeljal brezhibno in s sijajno vožnjo (ne le z »dirigiranjem« italijanske himne) spomnil na zlate čase svojega slovitega rojaka in vzornika Michaela Schumacherja, ki je s Ferrarijem med letoma 2000 in 2004 kot za stavo nizal prva mesta in naslove svetovnega prvaka. Maurizio Arrivabene, zdajšnji vodja ekipe iz Maranella, je ob tem dejal, da ga Vettel močno spominja na »Schumija«. »Seveda potrebujejo vrhunski vozniki izvrstne dirkalnike, če želijo biti uspešni, toda tisti zares najboljši na svetu lahko marsikaj nadomestijo tudi s svojo nadnaravno nadarjenostjo, kakršno ima, denimo, Sebastian,« je presodil 58-letni Italijan.

Vettel je predvčerajšnjim vnovič pokazal, iz kakšnega šampionskega testa je. Kljub temu mu nekateri še vedno ne priznavajo vrhunskosti rekoč, da je lovorike osvajal le po zaslugi Red Bullove premoči, pri čemer mnogi pozabljajo, da je vse tekmece v formuli 1 prvič pustil za seboj že leta 2008 v Monzi z nekonkurenčnim Torom Rossom. V Sepangu se je tako predvčerajšnjim zmage v kraljevskem avtomobilističnem razredu veselil že s tretjo različno ekipo, da je bila ta zanj med vsemi štiridesetimi tudi ena od najslajših, pa je bilo mogoče razbrati iz njegovih solz sreče. Kako veliko mu pomeni ta uspeh, je sicer pokazal tudi s proslavljanjem uspeha, pri katerem si je dal pošteno duška, kar mu ni ravno podobno.

Kot so izbrskali pri nemškem dnevniku Bild, je celo za en dan preložil vrnitev domov k življenjski sopotnici Hanni in hčerkici Emily. V nedeljo zvečer je namreč najel hotel ob umetnem jezeru v Cyberjayi, kakšnih 25 kilometrov severno od Sepanga, in priredil divjo zabavo za 60-člansko ekipo pri Ferrariju. Verjetno je tudi z njo »odgovoril« na nedavne očitke Bernieja Ecclestona, dolgoletnega vodje najhitrejšega »cirkusa«, češ da je za šampiona formule 1 preveč dolgočasen.

Kakorkoli že; pri Mercedesu, ki se očitno vendarle ne bo »sprehodil« do novega naslova svetovnega prvaka, so po bolečem nedeljskem »porazu« že prižgali alarm. »Zdaj moramo narediti vse, da do naslednje preizkušnje v Šanghaju (12. aprila) izničimo prednost, ki jo je imel tu Ferrari pred nami,« je opozoril Niki Lauda, predsednik nadzornega odbora pri nemškem moštvu, čigar vodja Toto Wolff se ne strinja s tistimi, ki že po eni »lastovki« napovedujejo konec (popolne) prevlade »srebrnih puščic«.

»Mercedesova era se s tem zagotovo še ne končuje, je pa to morda začetek nekega novega obdobja – časov zanimivih dvobojev s Ferrarijem, ki jih pričakujemo z velikim veseljem,« je poudaril 43-letni Avstrijec in v isti sapi priznal, da nedelja zares ni bila popoln dan za Mercedes, je bil pa zato zelo dober za formulo 1.