Vettel zanikal ignoriranje ukazov vodstva

Sebastian Vettel je na dirki v Šanghaju moral predse spustiti moštvenega kolega Daniela Ricciarda.

Objavljeno
20. april 2014 15.45
MOTOR-RACING-PRIX/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Šanghaj - Svetovni prvak v formuli 1 Sebastian Vettel je na dirki za VN Kitajske doživel bridko razočaranje, saj je od vodstva dobil navodila, da predse spusti hitrejšega moštvenega kolega Avstralca Daniela Ricciarda. Nemec je očitno ukaz kar težko sprejel, godrnjal po radijski zvezi in nekaj časa celo ignoriral navodila.

Ricciardo naj bi se tako podal v lov na zmagovalni oder, a nato končal na končnem četrtem mestu, Vettel je bil peti, 21 sekund za njim. Po dirki je sicer štirikratni svetovni prvak zatrdil, da ni ignoriral navodil in da je brez težav prepustil vodstvo Ricciardu, ko je videl, da je dejansko hitrejši.

»Umaknil sem se. Na začetku nisem razumel navodil, saj sva dirkala z enakimi pnevmatikami. Toda v tistem delu tekme je imel Daniel drugačno strategijo, zato sem se umaknil. Proti koncu dirke sem tudi videl, da nisem bil dovolj hiter. Ne bi imelo smisla, da bi ga zadrževal,« je povedal Vettel.

Zgodba se torej ponavlja: Vettel se je že v lanski sezoni znašel v podobnem položaju, ko bi moral predse spustiti nekdanjega moštvenega kolega Marka Webbra, a ni upošteval navodil in s tem zakuril kar nekaj isker znotraj ekipe.

Kitajci prehitro mahali z zastavo

Krovna avtomobilistična zveza (FIA) je zaradi napake prirediteljev dirke formule 1 na Kitajskem morala nekoliko spremeniti končni vrstni red dirke v Šanghaju. Ker so na ciljnem prostoru s karirasto zastavo zmagovalcu Lewisu Hamiltonu pomahali krog prehitro, so upoštevali dosežke po 54. krogu, kar pa ni spremenilo vrstnega reda na vrhu.

Napako je naredil funkcionar, ki je bil zadolžen za označevanje konca dirke. Kot kaže, je bil nekoliko neučakan in je namesto po 56. krogu z njo pomahal že, ko je Hamilton prevozil 55. krog. Po pravilih tako niso mogli upoštevati zadnjega kroga, čeprav so ga vsi dirkači prevozili, malenkostna razlika je nastala le pri 17. in 18. mestu, saj prehitevalni manever Japonca Kamuija Kobajašija na račun Francoza Julesa Bianchija ni obveljal.