Vez s Ferrarijem res že skrhana?

Red Bullov vodja Christian Horner si prav lahko predstavlja, da se bo 29-letni Nemec preselil k Mercedesu.

Objavljeno
23. julij 2016 00.35
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Sebastianu Vettlu, na katerega pri Ferrariju še posebej veliko stavijo, letos ne gre po načrtih in željah, kar kaže tudi skupni seštevek za svetovno prvenstvo v formuli 1. Po desetih dirkah zaseda namreč šele zanj skromno peto mesto, pri čemer za tretjeuvrščenim moštvenim sotekmovalcem Kimijem Räikkönenom zaostaja za osem točk, medtem ko ga od vodilnega Mercedesovega asa Nica Rosberga loči že zajetnih 70 točk.

Za pozabo sta bili zlasti zadnji Vettlovi dirki v Spielbergu in Silverstonu. Na avstrijskem Štajerskem mu je prav za njegov 29. rojstni dan v vodstvu pri visoki hitrosti (več kot 300 km/h) počila guma in ga tako prisilila k odstopu, na britanski »klasiki« pa v spremenljivih razmerah ni mogel izvleči več od devetega mesta.

Ker nič ne kaže, da bo štirikratni svetovni prvak, ki težko prenaša poraze, kaj kmalu dobil v roke dirkalnik, s katerim se bo lahko redno potegoval za prva mesta, ga predvsem nemški mediji, ki se opirajo na različne govorice, že selijo drugam. Namigovanja, po katerih bi utegnil Vettel po naslednji sezoni resnično zapustiti Ferrari, so se še okrepila, potem ko so Italijani odpustili tehničnega direktorja Jamesa Allisona, o čemer je v torek poročala Gazzetta dello Sport.

V moštvu iz Maranella so menda nezadovoljni z delom 48-letnega Britanca, enega od zadnjih »preživelih« mož iz obdobja dolgoletnega Ferrarijevega predsednika Luce di Montezemola. Tudi zaradi tega se ga sedanji prvi mož »rdečih« Sergio Marchionne domnevno hoče znebiti. Nobena skrivnost ni, da so vodilni v italijanski ekipi – prav tako njeni navijači – čedalje bolj nestrpni. Želijo si (pravzaprav zahtevajo) zmage. In to čim prej!

Allisona tako ni bilo na petkovi novinarski konferenci na Hungaroringu, na katerem bo to nedeljo (z začetkom ob 14. uri) na sporedu enajsta letošnja preizkušnja za SP. Na lanski veliki nagradi Madžarske je prvi v cilj pridrvel Vettel, ki pa bo – če si favorizirana Mercedesova zvezdnika Nico Rosberg in Lewis Hamilton ne bosta spet prišla navzkriž ali imela kakšnih tehničnih težav – težko ponovil podvig izpred leta dni.

To je bila ena od treh Ferrarijevih zmag v prejšnji sezoni, prav vse pa je dosegel Vettel. Ker v marsičem spominja na slovitega rojaka Michaela Schumacherja, so ga odgovorni v ekipi iz Maranella po prvenstvu leta 2014 tudi pripeljali v svoje vrste. Pričakovali so, da bo poskrbel za novo rdečo pravljico v formuli ena. Apetiti so se še povečali, potem ko je nemški šampion s tremi prvimi mesti lani celo presegel moštvena pričakovanja. Zato je razočaranje vseh zdaj toliko večje.

Vettel na slehernem koraku ponavlja, da ni vzroka za slabo voljo, kaj šele za preplah, toda iz določenih izjav je vendarle mogoče razbrati, da tudi štirikratnega svetovnega prvaka počasi mineva potrpljenje. Zaradi tega so mnogi prepričani, da ne bo dolgo zdržal pri Ferrariju, s katerim ga pogodba veže še prihodnje leto. Zlasti med Nemci jih ni malo, ki bi si želeli, da bi športno pot nadaljeval pri Mercedesu. To bi bila zanje sanjska naveza.

V »srebrni puščici« ga vidi tudi Red Bullov vodja Christian Horner, ki se je s Vettlom veselil štirih lovorik v sezonah 2010, 2011, 2012 in 2013. »Prav lahko si predstavljam, da bo Sebastian že leta 2018 dirkal za Mercedes, če se s Ferrarijem ne bo kmalu začel redno potegovati za zmage,« je med drugim v nedavnem pogovoru za nemško revijo SportBild omenil Horner in s to izjavo v krogih formule ena dvignil kar precej prahu.

Vendar jo je treba jemati z rezervo. Kakor je za nemške ljubitelje kraljevskega avtomobilističnega razreda privlačna zamisel, da bi Vettel že kmalu branil srebrne barve, nima vodja Red Bulla nič manjše želje vnesti dodatni nemir v moštvo iz Maranella. Navsezadnje so se »rdeči biki« drugouvrščenemu Ferrariju v konstruktorski razvrstitvi približali na vsega šest točk ...