VN Avstralije: Rosberg pred Hamiltonom na prvi dirki sezone, huda nesreča Alonsa (VIDEO)

Prvo dirko nove sezone formule 1 je v Melbournu dobil Nico Rosberg pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom.

Objavljeno
20. marec 2016 08.59
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Melbourne - Začela se je nova sezona dirk svetovnega prvenstva formule 1, tradicionalni uvod v Melbournu pa ni pokazal bistveno spremenjene slike v primerjavi z lansko: moštvo Mercedes je namreč dosegla dvojno zmago, vendar pa na vrhu ni končal branilec naslova Britanec Lewis Hamilton, ki je z zmago v kvalifikacijah in najboljšimi časi na treningih napovedal novo prevlado. Toda na dirki ga je ugnal moštveni kolega Nemec Nico Rosberg, že lani njegov prvi zasledovalec. Tretje mesto je pripadlo Ferrarijevemu vozniku Nemcu Sebastianu Vettlu.

Dirko je zaznamovala tudi huda nesreča, v 18. krogu sta trčila Esteban Guiterrez in Fernando Alonso. Španec v McLarnu se je, potem ko je med poskusom prehitevanja treščil v zadnji del Guiterrezovega dirkalnika, večkrat prevrnil in obstal obrnjen v pesku. Alonso je trčenje in prevračanje skorajda čudežno preživel nepoškodovan in je iz razbitin McLarna splezal sam. Preventivno so ga sicer odpeljali na zdravniški pregled, a se je že pred koncem dirke vrnil v bokse. »Grozljiv trenutek, trčenje je bilo strahotno. Ampak dirkalniki so očitno zelo varni, zato sem še tu. Včasih preprosto pozabljamo, da se vozimo s 300 km/h,« je dejal Španec.

Dober štart Ferrarija

Štart je bil sicer odličen za Ferarri, saj se je Vettel s tretjega izhodišča izstrelil pred oba Mercedesa in prevzel vodstvo. Hamilton je zaspal in bil šele sedmi, Rosberg pa v začetnih krogih ni imel prave rešitve v boju s Ferrarijema, tudi Kimi Räikkönen je namreč začel zelo dobro. A ko so se po prekinitvi zaradi nesreče, ko so odstranili ostanke obeh dirkalnikov, vozniki vrnili na stezo, se je dirka odvila v smer, ki jo je bilo mogoče pričakovati po izkušnjah lanske sezone in prvih kvalifikacijah v novi.

Odločila je taktika. Pri Mercedesu so se namreč odločili, da ne bodo več menjavali pnevmatik, tako da sta se njihova dirkača prebila na prvi mesti; Hamilton je imel sicer nekaj več dela, ker se je moral v ospredje prebijati s sedmega, a 15 krogov pred koncem sta bila dirkača v srebrnih bolidih tam, kjer je nemška ekipa obvladovala že lansko sezono - na mestih ena in dva. Vettel pa je po svojem zadnjem postanku zdrsnil na četrto.

Po zadnjem postanku domačina Daniela Ricciarda se je na tretje mesto prebil Vettel, ki je nato vztrajno manjšal zaostanek za Hamiltonom. Nekaj krogov pred koncem je prišel tako blizu, da bi lahko napadel, vendar se je dva kroga pred koncem uštel pri zaviranju, zapeljal na travo in boj je bil odločen. Srebrna dirkalnika sta končala na prvih mestih, edini Ferrarijev v cilju pa je bil tretji. Za večji uspeh je ekipi iz Maranella manjkal dosežek Räikkönena, ki je po odličnem začetku sredi dirke zaradi tehničnih težav končal svoj avstralski nastop v garaži, poskrbel pa še za trenutek razburjenja, saj je motor njegovega dirkalnika za nekaj sekund tudi zagorel.

»Za nami je odličen konec tedna. Imeli smo dober avto, vse je šlo po načrtih, še Ferrari je bil dober tekmec. Zelo sem zadovoljen,« je v prvem odzivu na zmagovalnem odru dejal Rosberg. »Odlična dirka, veliko se je dogajalo. Moral sem se vračati iz ozadja, avto pa se je dobro izkazal. Sem kar zadovoljen, lahko bi bilo slabše,« pa je menil Hamilton. Tudi Vettel je bil zadovoljen s tretjo stopničko: »Štart je bil fantastičen, potem sem nadziral potek dirke, a je rdeča zastava pokvarila naš načrt. Do konca smo nato reševali stvari, skušal sem napasti, a se ni izšlo.«

Naslednja dirka SP bo 3. aprila v Bahrajnu.

F1, VN AVSTRALIJE


1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:48:15,565 (povp. hitrost: 167,526 km/h)

2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) + 8,060

3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 9,643

4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 24,330

5. Felipe Massa (Bra/Williams) 58,979

6. Romain Grosjean (Fra/Haas) 1:12,081

7. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 1:14,199

8. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1:15,153

9. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso) 1:15,680

10. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso) 1:16,833

SP skupno (1):

Dirkači:
1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 25
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 18
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 15
4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 12
5. Felipe Massa (Bra/Williams) 10
6. Romain Grosjean (Fra/Haas) 8
7. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 6
8. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 4
9. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso) 2
10. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso) 1

Konstruktorji:
1. Mercedes 43
2. Ferrari 15
3. Williams 14
4. Red Bull 12
5. Haas 8
6. Force India 6
7. Toro Rosso 3