Voda v motorju upočasnila Stanovnika

V drugi etapi slovitega vztrajnostnega relija Dakar med motociklisti Simon Marčič pred Miranom Stanovnikom.

Objavljeno
07. januar 2014 00.31
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Mendoza - Druga etapa slovitega vtrajnostnega relija Dakar je bila za 85 kilometrov krajša od otvoritvene, a je nastopajočim ponudila domala vse možne oblike terena: od tehnično zelo zahtevnih do hitrih odsekov, na približno 50-kilometrskem terenu so motoristi vozili po sipinah, prekaljeni slovenski predstavnik Miran Stanovnik pa si bo današnjo etapo zapomnil po prečkanju vode. Hip zatem mu je namreč ugasnil motor, zaradi česar je moral na daljši servisni poseg: »Dvakrat sem razdrl motor, saj je voda skozi zračni filter prišla čisto do notranjosti valja. Ampak tako kot sem po eni strani jezen, sem po drugi strani zadovoljen, da sem težavo znal sanirati in z zelo dobrim ritmom pripeljati do cilja. Verjamem, da je s tem temna plat letošnjega Dakarja za mano,« je optimističen Puščavski lisjak, ki je danes nabral uro in tri četrt zaostanka za vodilnim in končal na 84. mestu med 124 motoristi.

Po posvetu in pregledu z mehanikom se bo zdaj odločil, ali mu bodo ponoči zamenjali agregat pred jutrišnjo maratonsko etapo brez mehanične asistence. Prihodnje dni napoveduje zanimiv boj v vrhu razreda motociklov. Po njegovih besedah avstrijski KTM v žepu nima le odličnih dirkačev in motociklov, temveč tudi zanimivo, verjetno zmagovalno taktiko.

Najhitrejši motociklist na drugi etapi, Sam Sunderland, je zopet iz tabora ekipe HRC (Honda), za njim pa sta končala Chaleco Lopez (KTM) in včerajšnji zmagovalec Joan Barreda Bort (Honda). Favorita z doslej največ zbranimi dakarskimi zmagami, Marc Coma (3) in Cyril Despres (5), sta končala komaj na devetem in desetem mestu z več kot osmimi minutami zaostanka za zmagovalcem. Drugi slovenski motociklist, Simon Marčič, je bil danes 68.

Po dveh etapah vodi Barreda pred Lopezom in Sunderlandom. Jutrišnja etapa med San Rafaelom in San Juanom bo dolga 665 kilometrov in bo vključevala 373-kilometrsko hitrostno preizkušnjo.