Vse po starem, ampak precej bolj razburljivo

Na prvi dirki nove sezone formule ena je zmago slavil Nico Rosberg.

Objavljeno
20. marec 2016 21.21
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Melbourne – Končni vrsti red prve dirke formule 1 v novi sezoni je precej predvidljiv. Na vrhu sta pristala oba dirkača Mercedesa, Nico Rosberg in Lewis Hamilton, za njima najboljši Ferrarijev voznik Sebastian Vettel. Na prvi pogled nič novega, toda realnost je bila drugačna, bistveno bolj razburljiva.

Drama se je začela že na štartu. Vse oči so bile uprte v Hamiltona na prvem mestu, a Britanec se je iz trenutka v trenutek bolj pogrezal v kolono. Najprej ga je prehitel katapultirani Vettel, zatem drugi Ferrari s Kimijem Räikkönenom, v prvem zavoju še Rosberg, vse skupaj pa je začinil rahel trk obeh Mercedesov. Hamilton se še niti ni dobro zavedel, kaj se mu je dogodilo, že sta šla mimo tudi Max Verstappen in Felipe Massa. Strah, da bo Hamilton simultano in dolgočasno ves čas vozil na prvem mestu, je bil povsem odveč.

V ospredju sta se nemška dirkača Rosberg in Vettel zapletla v taktični obračun. Srebrni Rosberg je skušal švigniti mimo rdečega Vettla, toda štirikratni svetovni prvak je znal izkoristiti izkušnje in je spretno zapiral ves prostor ne dirkališču. Razmerja moči niso spremenili niti prvi postanki v boksu (v 13. in 14. krogu), ko je Vettel zadržal prednost. A le začasno.

Na končni razplet sta vplivala dva dogodka. Najprej izbira pnevmatik. Medtem ko je Vettel ob prvem postanku ostal na mehkejših gumah, ki so hitrejše, a tudi manj obstojne, je Rosberg izbral srednje trde in obstojnejše. Resda je bil zato manj eksploziven, toda do konca dirke ni imel več potrebe po postanku, medtem ko je moral iti Vettel v 35. krogu še enkrat na obisk k mehanikom, kjer je izgubil obilo sekund. Še toliko bolj je na Vettlovo hitrost vplivala prekinitev dirke v 18. krogu, ko sta trčila Esteban Gutierrez in Fernando Alonso. Najprej se je Alonso zaletel v bočno ogrado, nakar ga je obrnilo v zraku, zveriženi avtomobil pa je pristal v ogradi naprej v ovinku. Dirkalnik je bil neprepoznaven, toda iz razbite in zvite pločevine je Alonso vstal kar sam. »Dobro vem, da sem danes porabil eno od življenj, ki so mi še ostala,« je bil pretresen španski dirkač.

Rosberg je nato brez težav pripeljal do petnajste zmage v karieri, četrte zaporedne, saj je slavil že na zadnjih treh dirkah lanske sezone. Pestro je bilo tudi ob Räikkönenovem odstopu, ko je v garaži zagorel njegov dirkalnik. Za presenečenje dneva je poskrbel Romain Grosjean, ki je s šestim mestom prinesel prve točke novi ameriški ekipi Haas. »Moštvo je opravilo izjemen posel. Užival sem v dirki. Zelo pomembno je, da smo sezono začeli z zmago,« je bil nasmejan Rosberg, ki je na prvem mestu prevozil 23 krogov, tretjeuvrščeni Vettel pa 31. »Ključna je bila prekinitev dirke, ki je onemogočila naš agresivnejši pristop,« je povedal Vettel, ki s tretjim mestom ni bil preveč razočaran. Med oba Nemca se je na koncu s precej neopaznim dirkanjem prerinil še Hamilton.

Za strel v prazno se je izkazal novi sistem kvalifikacij na izpadanje. Namesto razburljive bitke so gledalci zadnjih pet minut gledali prazno dirkališče. Vodilni možje formule 1 na čelu z Berniejem Ecclestonom so že sporočili, da bo na naslednji dirki 3. aprila za VN Bahrajna spet v veljavi stari sistem. »Verjamemo, da so s spremenjenimi kvalifikacijami želeli poskrbeti za večjo napetost, toda izkazalo se je drugače. Prevladal je razum, zato bo v prihodnje spet vse po starem,« je povedal vodja moštva Red Bull Christian Horner.