Webber se po koncu sezone umika iz formule ena

Avstralski dirkač Mark Webber je oznanil, da bo po koncu tekmovalne sezone zapustil karavano formule ena in se preselil k Porscheju.

Objavljeno
27. junij 2013 13.55
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Silverstone - Avstralec Mark Webber, dirkač moštva Red Bull, je danes sporočil, da se bo po koncu sezone umaknil iz formule ena in se pridružil nemškemu avtomobilističnemu moštvu Porsche.

Izkušeni 36-letni avstralec bo z novim delodajalcem nastopal tudi na sloviti dirki 24 ur Le Mansa, kjer je dirkal v letih 1998 in 1999 z moštvom Mercedes.

»Ponosen sem, da sem se pridružil Porscheju, ki je kot podjetje pomagalo spisati dirkaško zgodovino, poleg tega pa je sinonim za izjemno tehnologijo in delovanje na najvišjem nivoju. Veselim se novega izziva v svojem življenju in komaj čakam, da bom dirkal v enem izmed najhitrejših avtomobilov na svetu,« je dejal Webber.

Avstralec je svojo kariero v formuli ena začel leta 2002 kot član Minardija, nato pa dirkal še za Jaguar, Williams in nazadnje za Red Bull. Veteran formule ena je vknjižil 9 zmag in 36 uvrstitev na zmagovalni oder, poleg tega pa si je privozil še 11 najboljših štartnih položajev.

Njegovo dirkanje pri Red Bullu je bilo v senci nemškega moštvenega kolega Sebastiana Vettla, ki je v zadnjih treh sezonah osvojil prav toliko naslovov svetovnega prvaka. Njuni odnosi so se večkrat zaostrili, vrhunec pa je bila letošnja dirka za VN Malezije, na kateri Vettel ni spoštoval ukazov moštva, z manevrom prehitel Webbra in osvojil 27. zmago v karieri, zaradi česar ga je Avstralec javno kritiziral.

Z Webbrovim odhodom iz formule ena so se začela ugibanja, kdo bo zasedel izpraznjeni sedež pri Red Bullu. Strokovnjaki največ možnosti pripisujejo Fincu Kimiju Räikkönenu (Lotus), potenciali zamenjavi sta tudi dirkača Toro Rossa, Avstralec Daniel Ricciardo in Francoz Jean-Eric Vergne.