Webber vendarle podaljšal sodelovanje z Red Bullom

Mark Webber se bori za naslov svetovnega prvaka, za kar je bil nagrajen z novo enoletno pogodbo.

Objavljeno
10. julij 2012 11.45
Posodobljeno
10. julij 2012 12.00
Mi. Š., šport, D. O., Delo.si
Mi. Š., šport, D. O., Delo.si

Ljubljana - Mark Webber močno spominja na vino: starejši ko je, boljši je. Z zmago na VN Velike Britanije, 9. letošnji dirki v formuli 1, se je v skupnem seštevku utrdil na drugem mestu in se povrhu vodilnemu Fernandu Alonsu približal na vsega 13 točk. Zdaj 35-letni Avstralec ne skriva več svojih visokih ciljev, ki segajo vse do lovorike.

Vendar pa si Webber s točkami ta čas (še) ne beli glave. »Če sem iskren, sem zdaj bolj kot na vse drugo osredotočen na Alonsa. On je namreč dirkač, ki vodi v točkovanju, je zagotovo eden od glavnih kandidatov za osvojitev naslova svetovnega prvaka, verjetno tudi tisti, ki ga bo treba najprej premagati za končno zmagoslavje,« je dirkač iz Queanbeyana v Novem Južnem Walesu razmišljal po nedeljskem podvigu v Silverstonu, kjer je z vsemi tekmeci opravil že pred dvema letoma. Ko je takrat kot prvi prevozil ciljno črto, je prek radijske zveze zbodel vodilne može pri Red Bullu: »Ni slabo za številko 2, kajne?« Webber je namreč v tisti sezoni bíl ogorčen dvoboj z moštvenim tekmecem Sebastianom Vettlom, njuno rivalstvo pa je vrhunec doživelo v Istanbulu, kjer sta trčila. Čeprav nesreče, zaradi katere je mladi Nemec odstopil, medtem ko je izkušeni Avstralec nadaljeval in »rešil« tretje mesto, ni zakrivil, se je Webber odtlej v moštvu počutil zapostavljenega. Ni se mogel znebiti občutka, da pri Red Bullu favorizirajo Vettla.

Medtem se je prah – tudi zato, ker Avstralec lani ni bil več kos Nemcu – okrog tega polegel, zdaj pa bi se lahko začel znova dvigovati. Webber je dal namreč po uspehu na VN Velike Britanije jasno vedeti, da ima dovolj vloge dirkača št. 2. Noče več stati v Vettlovi senci; prav nasprotno, želi se enakovredno potegovati za naslov svetovnega prvaka v formuli 1. »Resda je sezona še zelo dolga, kajti bližamo se šele polovici, toda za zdaj smo v dobrem položaju, kar bi kazalo izkoristiti,« je avstralski veteran potrkal na vest odgovornih pri Red Bullu, naj resno računajo z njim.

Zanimivo, da se mora kljub uspešnim letošnjim nastopom (na dosedanjih devetih dirkah je le enkrat ostal praznih rok, z Alonsom pa sta tudi edina, ki imata po dve zmagi) še boriti za svoj sedež v »rdečem biku«. Ob koncu sezone mu bo namreč potekla pogodba z Red Bullom. »Moja velika želja je ostati v formuli 1, silverstonska zmaga pa naj bi izboljšala moja pogajalska izhodišča. Zagotovo bom za podaljšanje sodelovanja storil vse, kar je v moji moči,« je še poudaril Webber, ki ga je Red Bullov vodja Christian Horner hitro potolažil.

»Z Markom imamo odličen odnos in verjamem, da si želi ostati pri nas. Da se v našem moštvu dobro počuti, se navsezadnje vidi tudi v njegovem dirkanju. Zato se bomo kmalu usedli za mizo in se pogovorili o prihodnosti,« je predvčerajšnjim razkril Horner. Ni pa komentiral pisanja nekaterih britanskih časnikov, po katerih naj bi vodstvo Red Bulla za Webbra že pripravilo novo enoletno pogodbo za 7,5 milijona evrov.

Na vprašanje, kako doživlja interni obračun znotraj ekipe, pa je v smehu odvrnil: »Če dobro premislim, se nad tem, da se oba naša dirkača potegujeta za naslov svetovnega prvaka, ne morem pritoževati. Zato sem pripravljen vzeti v zakup tudi glavobole, ki nastanejo ob spremljanju njunih napetih dvobojev na stezi ...«

***

Danes pa je vodstvo Red Bulla sporočili, da so z Webbrom podaljšali sodelovanje še za eno sezono in tako vsaj za nekaj časa končali govorice o tem, kje bo Avstralec nadaljeval kariero. »Član Red Bulla sem že od leta 2007 in v tem obdobju smo dosegli kar nekaj uspehov. Trenutno se počutim zelo samozavestnega. Ekipo poznam zelo dobro, v njej se tudi odlično počutim. V zadnjih letih smo zelo napredovali, zato menim, da je pravilna poteza, da še naprej ostanem član te ekipe. Skupaj želimo napredovati na vseh področjih, dokazali smo tudi, da lahko zmagujemo,« je bil zadovoljen Webber.