Stroll bo pri Williamsu nasledil Masso

Iz Williamsa so sporočili, da bo v prihodnji sezoni formule ena ob Valtteriju Bottasu zanje dirkal še 18-letni Lance Stroll.

Objavljeno
03. november 2016 12.44
Posodobljeno
03. november 2016 12.59
MOTOR-F1-WILLIAMS/
M. Ž.
M. Ž.

London - Iz dirkaškega moštva formule ena Williamsa so danes sporočili, da bosta ekipo v prihodnji sezoni zastopala Finec Valtteri Bottas in 18-letni novinec, Kanadčan Lance Stroll.

Mladi Kanadčan bo pri Williamsu nasledil Brazilca Felipeja Masso, ki je že pred časom napovedal, da bo po tej sezoni sklenil kariero.

Lance Stroll ima kljub svoji mladosti kar nekaj izkušenj z dirkanjem. Leta 2008 se je začel ukvarjati s kartingom, leta 2014 je postal prvak italijanske formule 4, naslednje leto je zmagal na novozelandskem tekmovanju Toyota Racing Series, letos pa je postal še prvak evropske formule 3. Kanadski dirkač je bil ob tem tudi član Williamsovega programa za mlade dirkače, zdaj pa je dobil priložnost, da ekipo zastopa v formuli ena.

»Williamsu se ne morem dovolj zahvaliti za izkazano zaupanje. Že kot mlad otrok sem sanjal o dirkanju v formuli ena, to pa je ostajal moj cilj tekom moje dirkaške kariere. Leto 2017 bo zame predstavljalo leto učenja, komaj čakam, da absorbiram vse informacije, ki jih bom deležen od moje ekipe. Učil sem bom iz dirke v dirko in upam, da bom napredoval z vsako izkušnjo, tako kot v formuli 4 in formuli 3. Doslej sem zmagal v vsaki kategoriji, v kateri sem nastopil, zato mislim, da si zaslužim tudi priložnost v formuli ena. Hvaležen sem vsem, ki so mi pomagali doseči ta nivo,« je ob predstavitvi povedal Stroll, sin kanadskega milijonarja Lawrencea Strolla, ki je obogatel z modnima znamkama Tommy Hilfiger in Michael Kors fashion brands.

Stroll, ki je pred šestimi dnevi dopolnil 18 let, bo v prihodnji sezoni najmlajši dirkač v karavani formuli ena, vendar ne najmlajši v njeni zgodovini. To je še vedno Nizozemec Max Verstappen, ki je prvič nastopil s 17 leti in 166 dnevi starosti. Ta rekord bo ostal za večno, saj so se vmes spremenila pravila in mora biti dirkač formule 1 na dirki po novem star vsaj 18 let.