Z dvema Gajserjema na »olimpijske igre« v Italijo

Motokros: na pokalu narodov ob svetovnem prvaku še Jernej Irt in 16-letni Jan Pancar. Reprezentanca z novim selektorjem.

Objavljeno
20. september 2016 22.23
Jan Pancer, Jernej Irt in Tim Gajser, Bogo Gajser motokros Ljubljana 20.9.2016 [motokros,]
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Čeprav je Tim Gajser pred desetimi dnevi z nazivom svetovnega prvaka končal letošnjo sezono v elitnem MXGP, tekmovalnega ritma zanj še ni konec. V soboto in nedeljo bo z Jernejem Irtom in Janom Pancarjem nastopil na pokalu narodov v Italiji.

Pokal narodov motokrosisti obravnavajo kot svoje olimpijske igre. Premierno bo slovensko reprezentanco ta konec tedna v Maggiori v selektorski vlogi vodil Bogomir Gajser, oče in trener novopečenega svetovnega prvaka v MXGP. Sestavo ekipe je določil avgusta, ko je dirkače testiral na svoji progi v Halozah. Preden jih je povabil na preizkus, jih je podrobno opazoval na dirki za državno prvenstvo v Mačkovcih. »Tega nihče ni vedel. Pozoren sem bil na čase, ki jih dosegajo, in kondicijsko pripravljenost,« je razkril.

Pet jih je nato postavil na stezo, dva kilometra oddaljeno od svojega doma, ki jo ureja in pripravlja za sinove treninge. »Tako težke proge ni niti v MXGP,« je opozoril na zahtevnost terena, ki vsebuje raznovrstne prvine. Fantov ni usmeril ali jim razkril pasti, želel je videti, kako se bodo ob prvem stiku znašli sami. »Spustil sem jih dvakrat po 15 minut, da so si ogledali progo in jo sami preučili. Potem sta se po njej spustila po dva voznika, jaz pa sem ju opazoval s stolpa. Tim in Nejc (Timov starejši brat, mehanik v ekipi, op. a.) sta merila čas,« je Gajser st. razkril, kako je ocenjeval kandidate, in dodal, da je najbolj pomembno, kako hitro dirkač osvoji progo, jo »prebere« v prvem oziroma drugem krogu.

Opazil je, da fantom manjka tehničnega znanja. »V Sloveniji je poudarek na progah za rekreativne motokrosiste, nič pa se ne naredi za profesionalce, njihovo pripravo za SP,« je opozoril oče Gajser, zadovoljen, ker je opravil izbor na strokovni ravni, kar je v preteklosti pogrešal. Poudaril je, da zanj pri preizkusu ni bilo pomembno ime dirkača, ampak njegove predstave.

Reprezentanco v soboto čaka kvalifikacijski boj za uvrstitev v nedeljski finale A, v katerem bo prostora za 20 ekip: devetnajst se jih bo neposredno uvrstilo vanj, zadnjo vstopnico pa si bo zagotovila zmagovalna ekipa v finalu B. Fante bi osrečila uvrstitev med 10. in 15. mestom. »Ampak hitro se lahko vse obrne. Najprej se moramo kvalificirati,« je opozoril selektor, ki verjame v svojo ekipo.