Z Mercedesom bi bil že v letošnji sezoni prvak

Max Verstappen pred nedeljsko VN Mehike za SportBild o sebi, svojem načinu vožnje, dvoboju »srebrnih puščic« ...

Objavljeno
29. oktober 2016 02.01
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Max Verstappen, ki je po majskem prestopu od Tora Rossa k Red Bullu takoj zablestel s krstno zmago v formuli 1, v kateri pred nedeljsko VN Mehike (20) zaseda skupno 6. mesto, meni, da je že boljši od Mercedesovih asov Nica Rosberga in Lewisa Hamiltona, ki ju pred zadnjimi tremi letošnjimi dirkami na vrhu loči 26 točk. Tako je 19-letni Nizozemec ocenil v pogovoru za nemško revijo SportBild.

Hamilton in Rosberg se že tretjo sezono zapovrstjo krčevito borita za naslov svetovnega prvaka. Kako se bo po vašem razpletel obračun »srebrnih puščic«?

Kar zadeva točke, veliko govori v prid Nica, a sam nisem prepričan o njegovi končni zmagi. Lewis je namreč izjemno hiter in velik borec, ki se nikoli ne vda. Zaradi tega utegne biti še zelo napeto.

Ali ste bolj podobni Rosbergu, ki deluje mirno in premišljeno, ali Hamiltonu, torej tigru, ki vedno znova kaže svoje kremplje?

Jaz sem Max Verstappen. Če pa že moram odgovoriti na vaše vprašanje, mi je vseeno bližje Lewis. A je tudi Nico zelo hiter.

Kje bi bili letos, če bi dirkali za Mercedes?

Prvi, čisto spredaj. Nedvomno! Kot dirkač moraš biti pač samozavesten, da lahko to trdiš. In jaz to zares verjamem!

Rosberg bi lahko prvič postal svetovni prvak pri 31 letih. Vam bi lahko to uspelo dosti prej ...

Upam, da mi ne bo treba čakati tako dolgo. Vendar za to potrebuješ tudi srečo. Imeti moraš celoten »paket«; to pomeni, da mora biti dirkalnik, v katerem sediš, dovolj hiter za uresničitev ciljev. Formula 1 ni tek na 100 metrov, v katerem samo tečeš. Verjamem, da bomo prihodnje leto z Red Bullom zelo močni.

V formuli 1 ste udarili kot bomba, primerjajo vas že z Ayrtonom Senno, Michaelom Schumacherjem in Hamiltonom. Kaj vam to pomeni?

Obstajajo hujše primerjave. Sam težko sodim o tem, ker nikoli nisem dirkal proti Senni in Schumacherju. Morda imam v sebi malo Michaela, toda na nek način se vseeno vidim bolj kot Ayrton ali Lewis. Nadejam se, da imam najboljše lastnosti od vseh treh.

Nekaj imate zagotovo skupnega: zaradi domnevno prenevarnih manevrov vas tekmeci enako kritizirajo.

Ker po mojem mnenju nisem storil ničesar narobe, sem popolnoma sproščen. Svojega načina vožnje tudi ne bom spreminjal.

Koliko potenciala tiči še v vas?

Verjamem, da zelo veliko. V svoji drugi sezoni kartinga sem bil precej boljši kot v prvi. Tako je tudi v formuli 1, v kateri se prav tako na sleherni dirki naučiš kaj novega. Na ta način se tudi izboljšuješ.

Kako pomembno je za vas, da imate z Danielom Ricciardom enega od najboljših moštvenih sotekmovalcev?

Zelo. To je izjemno pomembno za ekipo. Z Danielom nadvse spoštujeva drug drugega.

Ali bi pri tem ostalo, če bi se borila za naslov prvaka? Bi potem morda začelo trpeti vajino prijateljstvo, kot je to primer pri Hamiltonu in Rosbergu?

Do tega pri nama ne bo prišlo, o tem sem prepričan. Med nama vlada popolno zaupanje, kar smo videli med dirko v Sepangu, kjer sva se več zavojev borila kolo ob kolesu, vendar nisva prestopila meje.

Če bi bili vi vodja moštva, katera dirkača bi vzeli razen sebe?

Hamiltona in Alonsa.

Ne Ricciarda?

No, ja, če bi lahko imel tri dirkače, bi bil zraven. A menim, da sta Lewis in Fernando ta čas najboljša.