Z naslovom prvaka do Marqueza

Motokrosist Klemen Gerčar je v Italiji na prvih testiranjih nove honde.

Objavljeno
22. december 2013 10.13
Na treningu z motokrosistom Klemnom Gerčarjem, Brnik 22. Maja 2013.
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – Motokrosist Klemen Gerčar je po dvomesečnih pogajanjih s Hondo v začetku meseca le uspešno pospravil papirje, zdaj pa je čas, da končno sede na motor. Pogodba z italijansko ekipo je podpisana, v novi sezoni bo dirkal v elitnem MX1. Včeraj se je odpravil na Apeninski polotok, kjer bo teden dni testiral novo hondo.

Najbolj domače se Gerčar počuti v motociklistični opremi, z zaščitnimi očali in čelado na glavi. A po osvojenem naslovu svetovnega prvaka v razredu MX3 jo je večkrat zamenjal za elegantna oblačila. Kravata ga je spremljala tudi na podelitvi Športnik leta v Cankarjevem domu. Društvo športnih novinarjev ga je z devetimi glasovi postavilo na 12. mesto najboljših športnikov leta. »Vesel in počaščen sem, da sem se znašel v družbi tistih, ki si jih jemljem za vzor. Za mano se je uvrstil smučarski skakalec Robert Kranjec, ki ga zelo občudujem. V ospredje izbora bi se težko prebil, saj motokros pri nas ni prepoznaven šport. Čutim pa, da smo z naslovom svetovnega prvaka naredili korak naprej tudi v tej smeri. Želim si, da bi se tudi v prihodnosti znašel v družbi najboljših slovenskih športnikov. Vendar pa moram najprej na dirkah kaj pokazati, da bodo novinarji lahko glasovali zame,« je razmišljal 22-letnik iz Lukovice pri Domžalah.

Družil se je tudi z bencinskimi zvezdniki v Monaku, na večeru prvakov Mednarodne motociklistične zveze (FIM). »V tistih dveh dneh sem povsem odklopil od resničnega sveta, se umaknil od rutine vsakdana in užival v družbi najboljših. Vesel sem, da sem spoznal Marca Marqueza,« je bil nad zmagovalcem razreda motogp navdušen Gerčar.

Prestopa v elitni razred MX1 se veseli. Pogajanja z novo ekipo so se zavlekla, ali bo tekmoval na uvodnih dveh dirkah sezone v Katarju in na Tajskem, še ni znano: »Načeloma naj bi se udeležil obeh, a zanju moramo še zbrati sredstva. Sicer pa moram biti realen. Pri ekipi mi zagotavljajo osnovne pogoje, na meni pa je, da pokažem, kako jih bom znal izkoristiti. Vesel sem, da sem dobil osebnega mehanika, ki bo ob meni na vseh dirkah, tako se bo Nenad Šipek lahko osredotočil samo na trenersko vlogo. Pridobitev so tudi trije motorji, saj bom lahko enega imel kot rezervnega; medtem ko bosta dva potovala na dirkaška prizorišča, ga bom uporabljal doma za trening. Doslej sem namreč razpolagal samo z dvema,« je nizal prednosti, ki si jih je izboril v sodelovanju z novo ekipo.

Prva testiranja so se začela včeraj, ko je sedel na nov hondin model 2014. »Kakšne so razlike v primerjavi s tistim v prejšnji sezoni? Drugačen je okvir, vzmetenje, motor, tudi njegova moč in pnevmatike. Vse to bo treba dobro preizkusiti in do 6. januarja pripraviti motocikel tako, da mi bo najbolj ustrezal, saj bom na njem dirkal celo leto,« je poudaril motokrosist, ki ga bo nova sezona stala približno 120.000 evrov.

Ko bo 450-kubična honda nared za slovenskega dirkača, se bo odpravil na vsakoletne priprave na Sardinijo. »Ker je januarja tam spremenljivo vreme, razmišljamo, da bi se tokrat morda raje pripravljal v Kalabriji. Časa za odločitev imamo dovolj,« je razkril. Trening bo končal februarja, sledila bo še pripravljalna tekma z italijanskimi dirkači, potem pa bo že napočil čas za začetek sezone, ki jo bodo motokrosisti 1. marca odprli v Katarju.