Za popolno evforijo pogrešal Hamiltona

Formula 1: Rosberg najhitrejši v kvalifikacijah. Skrivnost njegovega uspeha je sisu, značajska lastnost Fincev.

Objavljeno
17. april 2016 01.58
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Šanghaj – Potem ko sta zadnja prosta treninga pred današnjo VN Kitajske (od 8. ure po našem času) dobila Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel, je vse kazalo, da se bodo pri Ferrariju po dolgem času spet veselili najboljšega startnega položaja v formuli ena. A nato se je tik pred iztekom kvalifikacij na vrh zavihtel Nico Rosberg (Mercedes) in ukradel šov zvezdnikoma italijanskega moštva, pred katera se je prebil še Daniel Ricciardo (Red Bull).

Rosberg, ki si je z brezhibno odpeljanim krogom privozil prvo letošnjo in skupaj 23. kvalifikacijsko zmago v kraljevskem avtomobilističnem razredu, je tako s pridom izkoristil manjši napaki Räikkönena in Vettla v zadnjih poskusih ter težave svojega moštvenega tekmeca Lewisa Hamiltona, ki bo zaradi okvare motorja preizkušnjo v Šanghaju začel šele z 22. mesta.

»Ferrarijeva dirkača sta tu izjemno hitra, zato sem se moral zelo potruditi, da sem ju vendarle premagal,« je priznal 30-letni Nemec in obžaloval smolo Hamiltona, branilca naslova svetovnega prvaka in zmage na veliki nagradi Kitajske. Po dirkah v Melbournu in Sahirju mu je namreč želel prizadejati nov poraz v neposrednem medsebojnem dvoboju na progi.

»Škoda, ker je Lewis izpadel že v prvem delu kvalifikacij. Tako na žalost ni bilo pričakovanega velikega dvoboja. Zaradi tega nisem tako evforičen, kot bi bil sicer,« je bil nekoliko zadržan kljub najboljšemu startnemu položaju. Z njim si je zagotovil odlično izhodišče za tretjo letošnjo dirko za SP, na kateri si bo prizadeval nadaljevati zmagoviti niz.

Nemški as, ki že dolgo živi v Monte Carlu, je bil najhitrejši tako na VN Avstralije kot tudi na VN Bahrajna, če upoštevamo še zadnje tri lanske preizkušnje v Mehiki, Braziliji in Abu Dabiju, bi lahko danes slavil že šesto zmago zapovrstjo. Mimogrede: rekorderja po številu zaporednih prvih mest (devet) sta Italijan Alberto Ascari (1952/1953) in Vettel (2013).

Nico je letošnjo sezono začel res v življenjski formi, kar je pripisal tudi svoji »skrivnosti« uspeha. »To je sisu, značajska lastnost Fincev. Težko jo je prevesti zgolj z eno besedo, kajti pomeni tako izjemno nepopustljivost vzdržljivost in vztrajnost kot tudi silno moč in bojni duh. To imam po očetu Kekeju (finskem svetovnem prvaku iz sezone 1982), ki je nadvse tekmovalen, kar je videti že med igro golfa,« je razkril Rosberg in pripomnil, da je njegova nemška mati Sina povsem drugačna. »Njej je čisto vseeno, ali spravi žogico v luknjo ali ne ...«

Novinar revije SportBild, ki je lahko prejšnjo dirko v Sahirju spremljal iz Mercedesove garaže, pa je opazil še nekaj podrobnosti, ki bi lahko vplivale na Nicovo (pre)moč na začetku letošnjega prvenstva. V nasprotju s Hamiltonom naj bi se Rosberg precej bolj posvetil svojim mehanikom, z njimi se v slogu nogometašev pred odhodom na start celo objame, nato se skupaj dodatno spudbudijo z »bojnimi« vzkliki.

Angleški šampion je v boksih navzoč manj časa, s svojimi inženirji in mehaniki se tudi manj pogovarja, po končanem delovnem dnevu pa hitro izgine, medtem ko si njegov moštveni tekmec še pozno v večer razbija glavo, kako bi bil še hitrejši. Zanimivo, da drug z drugim skorajda ne izmenjata besed; zgolj najnujnejše. Zato pa izkoristita sleherno priložnost za medsebojna zbadanja.

Tako je bilo tudi med sredino skupno večerjo (oziroma po njej), na katero je povabil Hamilton. Udeležilo se je je kar 18 dirkačev formule ena, ki so želeli na ta način Bernieju Ecclestonu & Co. pokazati, kako zelo so složni. A se je zapletlo, ko je bilo treba poravnati račun. »Predlagal sem, da bi večerjo plačala dva ali trije, naslednjič pa spet drugi, toda Nico je vztrajal, da bo on pokril tisto, kar je sam pojedel in popil. Potem so se oglasili še drugi in vsak je želel poravnati svoj del. Dobili smo 18 računov in vsi so iz svojih denarnic potegnili kreditne kartice. Česa tako neumnega še nisem videl,« je zmajeval z glavo 31-letni Anglež. Rosberg je vse skupaj videl nekoliko drugače: »Lewis nas je povabil, zato bi moral on plačati za vse ...«