Za kazen je moral Lewis spet pred novinarje

Formula 1: Lewis Hamilton napovedal popoln napad za nedeljsko VN ZDA, na kateri bo branil lansko zmago.

Objavljeno
21. oktober 2016 02.18
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Odgovorni pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) so se slednjič odzvali na nespoštljivo vedenje Lewisa Hamiltona pred tednom dni v Suzuki, kjer se je raje igral s svojim prenosnim telefonom, kot da bi odgovarjal na novinarska vprašanja. »Kaznovali« so ga tako, da so ga povabili tudi na konferenco pred veliko nagrado ZDA, za katero se bo pojutrišnjem zelena luč prižgala ob 21. uri.

V formuli 1 ni ravno običaj, da bi isti dirkač dvakrat zapored sodeloval na četrtkovi uradni novinarski konferenci izbrane šesterice pred nedeljsko dirko, kar je doletelo prav Hamiltona, ki je moral biti še drugič zapovrstjo na voljo predstavnikom »sedme sile«. Za nameček si je moral vzeti čas še za obisk priljubljenega televizijskega šova Ellen DeGeneres in intervju za ameriško medijsko hišo ESPN.

V pogovoru za slednjo je med drugim razkril, zakaj se je na zadnje neuspešne dirke odzval tako čustveno. »Ljudje pozabljajo, kaj vse sem vložil v ta šport, v katerem sem navzoč že 23 let. Če bi vozil zgolj z glavo, ne bi bil tako dober, kot sem, ker dirkam z vsem telesom; formulo 1 namreč čutim v svojem srcu, prsnem košu, trebušnih mišicah, zadnjici, hrbtu – povsod,« je zaupal 31-letni Anglež in pristavil, da nikjer drugje nima niti približno podobnih občutkov kot v bolidu.

Ob tem se je spomnil dolge poti, ki jo je moral prehoditi in prevoziti, da je prišel na vrh. »Ko sem v Stevenageu, kjer sem odraščal, začenjal kariero, sem bil nihče. Bil sem sramežljiv in živčen otrok, toliko bolj, ker so le redki verjeli vame. A mi je kljub temu uspelo in moje življenje se je močno spremenilo. Zdaj sem veliko bolj samozavesten, kot sem bil nekoč,« je presodil Hamilton in v isti sapi pripomnil, da je – čeprav se je marsikaj spremenilo – v samem bistvu ostal otrok od takrat.

Zato se mu sem ter tja tudi zgodi, da pozabi na vse okrog sebe, pri čemer je imel v mislih tudi igranje s prenosnim telefonom na nedavni novinarski konferenci na Japonskem. »Kamorkoli pridem, sem od jutra do večera v središču pozornosti. Težko je biti ves čas popoln, ogromno je pasti,« je pojasnil trikratni svetovni prvak v kraljevskem avtomobilističnem razredu (z McLarnom leta 2008 in z Mercedesom v sezonah 2014 in 2015), ki se nemalokrat spomni na ljudi, ki so ga dajali v nič.

»Zdaj mi gre le na smeh, ko pomislim na tiste, ki so menili, naj raje odneham, češ da nisem dovolj dober. Spoznal sem, da so s tem, ko so me poskušali ponižati, želeli pravzaprav zgolj povišati sebe. Zdaj ne igrajo več nobene vloge v mojem življenju, no, občasno me njihove tedanje besede še vedno podžgejo in takrat še bolj pohodim stopalko za plin,« je razložil Hamilton, ki bo – roko na srce – le stežka ubranil lovoriko. Pred zadnjimi štirimi preizkušnjami namreč za moštvenim tekmecem Nicom Rosbergom zaostaja že za 33 točk, torej že za več kot zmago, za katero jih podelijo 25.

Toda angleški šampion, ki je – mimogrede – v oddaji Ellen DeGeneres razkril, da so mu mehaniki povedali, češ da je Michael Schumacher, njegov sloviti predhodnik pri Mercedesu, malo potrebo redno opravil kar v bolidu, še ne meče puške v koruzo. Z njo bo »streljal«, dokler bo imel še teoretične možnosti. Zato je za nedeljsko dirko v Austinu, kjer je zmagal že trikrat (2012, 2014 in 2015; ob tem je bil na VN ZDA prvi še v Indianapolisu '07), napovedal popoln napad.

Rosberg je nanj pripravljen. Kljub zajetni prednosti, ki mu omogoča miren spanec, ničesar ne prepušča naključju. »Zame je še vedno, kot da bi bilo med nama 0:0,« je napovedal 31-letni as iz Wiesbadna, ki je na najboljši poti, da ponovi podvig svojega finskega očeta Kekeja Rosberga, svetovnega prvaka v formuli 1 iz sezone 1982.