Za Rossijem stoji zgodovina, a Lorenzo je odločen

Motociklizem: predzadnja dirka sezone za SP v ospredje postavlja bitko za naslov svetovnega podprvaka v moto gp.

Objavljeno
25. oktober 2014 10.54
MOTORCYCLING-PRIX/
T. V., šport
T. V., šport
Sepang – Četudi motociklisti že pošteno lovijo sapo, saj bo jutrišnja VN Malezije že tretja dirka v 21 dneh, je dve dirki pred koncem SP še nekaj vprašanj brez odgovorov. V elitni kategoriji se razvnema predvsem boj za naziv svetovnega podprvaka med Valentinom Rossijem in Jorgejem Lorenzom, v drugih dveh razredih pa je lovorika še nepodeljena.

Marsikomu je ostalo še dovolj motiva za dokazovanje, tudi svetovnemu prvaku Marcu Marquezu, ki je pred tednom zabeležil prvi odstop v tem letu, pa tudi sicer je brez zmage že od dirke na Otoku 31. avgusta in vsekakor ne želi pokvariti vtisa, ki ga je pustil med letom. Rossi mu je sicer tudi včeraj sejal poklone, a Italijan se dobro zaveda, da zdaj predvsem zanj in za Lorenza prihaja odločilno obdobje leta, loči pa ju le osem točk.

»Če izvzamem temperaturo, saj je izredno vroče, imam tukajšnje dirkališče res rad. Vedno sem dosegal dobre rezultate in glede na letošnjo bero, bi rad tudi tokrat končal pri vrhu. Zadnja zmaga v Avstraliji je bila neprecenljiva, predvsem pa je prinesla potrditev, da dobro delamo,« je Rossi zapel slavospev tudi Yamahi in njenemu napredku pri pripravi motorja, ki se kaže v nizu odmevnih rezultatov v zadnjem obdobju. »S Sepangom končujemo naporen niz treh zaporednih dirk v treh koncih tedna. Dal bom vse od sebe, po drugi zmagi v sezoni se nameravam na vso moč boriti za drugo mesto v svetovnem prvenstvu. Z Jorgejem in Danijem nas čaka ogorčen boj,« je napovedal Rossi, a Pedrosa se bo vanj lahko vmešal le še po čudežu, saj ga od Italijana po nedavnem odstopu loči že 25 točk. Španec se sicer ne bo predal, včeraj je dan končal na vrhu razpredelnic, v Sepangu je dvakrat tudi že zmagal.

A vseeno se zdi, da se bo bitka bila kar med obema sotekmovalcema, Rossijem in Lorenzom, ki imata nepričakovano podobno sezono, kar je zagotovo večje razočaranje za Lorenza, ki je imel pred tednom obupne gume. »Tisto je bila res težka dirka, pa sem vseeno pristal na zmagovalnem odru. Sepang sicer ni najboljše dirkališče za Yamaho, a po drugi strani ga res dobro poznamo, ker običajno pred sezono tu testiramo motor. Največjo težavo v bistvu predstavlja vreme, a k sreči celo v dežju oprijem na tej stezi ni slab. Zaradi lova na 2. mesto bi bil res rad konkurenčen, počutje pa bi lahko vlivalo optimizem,« se Lorenzo ne ukvarja kaj dosti z zgodovino, ki mu v Sepangu še ni prinesla zmage v kraljevskem razredu, Rossiju pač, in to kar šest, s 7. v razredu do 125 ccm pa je celo najuspešnejši dirkač VN Malezije. Včeraj je imel slednji sicer vrsto težav, na drugem prostem treningu, ki ga je oteževal dež, je pristal daleč za najhitrejšim Pedrosom.

Sicer pa najboljši odštevajo proti koncu sezone tudi zato, ker jih čaka razmeroma mirna jesen, saj poletno kadrovanje ni prineslo nobene presenetljive selitve. Ker Marc Marquez, Daniel Pedrosa, Valentino Rossi in Jorge Lorenzo ostajajo pri dosedanjih delodajalcih, so njihovi tekmeci pri selitvah ostali v senci, četudi se obeta kar nekaj rokad. Predvsem bo moto gp od leta 2015 bogatejši za dva nova proizvajalca, vračata se Suzuki in Aprilia. Slednja ima za zdaj le enega dirkača, in to Alvara Bautista, ki ji je leta 2006 privozil naslov prvaka do 125 ccm, pri Suzukiju pa bosta moči združila Aleix Espargaro in lanski prvak razreda moto 3 Maverick Vinales. Pri čemer je njunim delodajalcem že lani uspel veliki »nakup«, šef ekipe je namreč Davide Brivio, dolgoletni vodja Yamahe.