Za točko zgrešili prvi cilj

Slovenski motokrosisti na dirki za pokal narodov brez velikega finala.

Objavljeno
27. september 2015 22.54
M. F., šport
M. F., šport

Ernee – Slovenska trojka Peter Irt-Tim Gajser-Klemen Gerčar na dirki za svetovni pokal narodov, največjem reprezentančnem tekmovanju v motokrosu, ni izpolnila cilja. Po Gajserjevem naslovu svetovnega prvaka so se fantje pred 50.000 navijači motivirano lotili preizkušenj, a so Francijo zapustili razočarani. Za finale A jim je zmanjkala točka.

Slovenska postava se je v Ernee odpravila v močni zasedbi. Prvo ime ekipe Gajser ima za sabo sezono kariere, Gerčar, ki dirka v najvišjem razredu MXGP, je proti koncu tekmovalnega obdobja našel pravo formulo na motociklu, najmlajši od bratov Irt se je uspešno vrnil po poškodbi z dokazovanjem v nemškem prvenstvu ADAC. Uvrstitev med 19 reprezentanc v kvalifikacijah bi fantom prinesla naposredno napredovanje v finale A. Gerčar (MXGP) in Irt (MX2) sta vknjižila 20. mesti, Gajser (odprti razred) pa je kljub zlomljenemu prstu na roki in padcem iztržil 11. mesto, vendar njegov prispevek ni bil dovolj za ekipno vstopnico za finale A.

Zadnja priložnost za preboj v želeni finale A se je moštvu, ki ga je vodil selektor Herman Jakolič ml., ponujala z morebitno zmago v finalu B, v katerem so se udarili z dvanajstimi reprezentancami. Kazalo je odlično: Gajser je prešel v vodstvo, Gerčar je bil tretji, Irt – najprej v prvi polovici uvrščenih – se je iz kroga v krog prebijal v ospredje. Ker se v končnem seštevku najslabši rezultat reprezentance odšteje, se je slovenski trojki nasmihala zmaga. A razpletlo se je drugače. Gerčar se je spopadel s tehničnimi težavami, kar so izkoristili japonski motokrosisti in prevzeli vodstvo v skupnem seštevku. Vtis je popravil Irt, z uvrstitvijo med deseterico je ekipo vrnil v boj za vrh.

Na koncu je Gajser premagal vso konkurenco, Irt je končal na 8. mestu, Gerčar pa je bil 17. Ekipa je za točko zgrešila želeno zmago. »Seveda smo razočarani. Medtem ko sem prepričljivo vodil, sem spremljal dogajanje za seboj in videl, da je Klemen tretji, kar bi pomenilo našo zmago. Bil sem izjemno motiviran, verjel sem, da nam bo uspelo, saj smo si močno želeli nastopiti v popoldanskem finalu A. Nato pa Klemna naenkrat ni bilo več v ospredju, nisem videl, kaj se je zgodilo, vseeno pa sem bil po koncu dirke prepričan, da se nam je posrečilo uvrstiti v veliki finale,« je po neizpolnjenem cilju povedal prvi mož ekipe Gajser.

Prvi cilj reprezentance je bil pred odhodom v Francijo uvrstitev v finale A, drugi pa napredovanje med 15 najboljših na svetu. Brez finala A in z 21. mestom je zaostala za pričakovanji.

Ritem v velikem finalu sta narekovali ameriška in francoska reprezentanca. Po prvi dirki so vodstvo zavzeli Američani, Francozi so bili tik za njimi. V drugi preizkušnji so bili boljši domačini, ki so se Američanom v seštevku približali na dve točki. Pokal narodov je pred glasnimi navijači, ki so se zbrali na dirkališču v Erneeju na motokrosističnih olimpijskih igrah, kakor radi pravijo temu tekmovanju, šel v roke gostiteljem Francozom, drugič zapored. Za njimi sta se zvrstili ameriška in belgijska reprezentanca.

Najboljša slovenska uvrstitev z dirke za pokal narodov ostaja 8. mesto, doseženo leta 1998 v Angliji. Sezona je za motokrosiste v svetovni konkurenci končana. Slovenske tekmovalce čaka še finale državnega prvenstva prvo oktobrsko nedeljo v Orehovi vasi.