Žagar na Švedskem izpadel v polfinalu in obračunal s Pedersenom

Spidvejist Matej Žagar je na VN Švedske trčil z Dancem Nickijem Pedersenom in obstal v polfinalu.

Objavljeno
14. junij 2014 22.38
Posodobljeno
14. junij 2014 23.32
MOTOR-RACING/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Stockholm - Najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar je na peti dirki svetovnega prvenstva GP na Švedskem izpadel v polfinalu, njegov nastop pa je zaznamoval tudi incident.

Žagar je v predtekmovalnih vožnjah osvojil devet točk - zabeležil je eno prvo, dve drugi in dve tretji mesti - ter se kot osmi uvrstil v polfinale.

Slovenski spidvejist je nato nastopil v drugem polfinalu, kjer je vozil na tretjem mestu, ko se je vanj zaletel Danec Nicki Pedersen. Žagarja je odneslo v zaščitno ogrado, od koder se je nepoškodovan vrnil na stezo in Dancu prisolil zaušnico. Dvoboj se je nadaljeval tudi v boksih, kjer sta si oba dirkača izmenjala nekaj ostrih besed.

»Sploh nimam komentarja na takšen napad, lahko povem le, da sem srečen, da se nisem poškodoval, hkrati pa mi je na motorju povzročil tolikšno škodo, da o tem sploh ne smem razmišljati, a Pedersen bo že dobil svoje, saj takšne voznike na koncu vedno čaka šiba, še sami si jo poiščejo. Menim, da je povsem normalno, da mi po tako nesmiselnem napadu, ki me je dobesedno spravil v življenjsko nevarnost lahko popustijo živci, saj dirkanje v speedwayu ni mačji kašelj, sploh pa ne na takšnem nivoju, zato ne razumem, da se tovrstno nevarno dirkanje z nesmiselnimi napadi ne kaznuje, a to je že tema za kak drug pogovor,« je o incidentu povedal Žagar, ki je za svojo uvrstitev prejel deset točk.

Organizatorji so na koncu kaznovali tako slovenskega kot danskega spidvejista, ki bosta morala zaradi nešportnega obnašanja plačati po 600 evrov.

Woffinden zmagal na švedski preizkušnji

Medtem se je na progi nadaljevala tekma. V finale so se uvrstili Britanec Tai Woffinden, Američan Greg Hancock, Avstralec Chris Holder in Poljak Jaroslaw Hampel. Zmagal je Woffinden pred Hancockom in Holderjem.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva vodi Tai Woffinden s 63 točkami, drugi je Greg Hancock (62) in tretji Nicki Pedersen (55), Matej Žagar je peti (52).

Sezona svetovnega prvenstva se bo nadaljevala 28. junija v Københavnu.

 

Izidi

1. Tai Woffinden (VBr) 17 točk

2. Greg Hancock (ZDA) 16

3. Chris Holder (Avs) 15

4. Jaroslaw Hampel (Pol) 13

...

8. Matej Žagar (Slo) 10

 

SP skupno (5)

1. Tai Woffinden (VBr) 63 točk

2. Greg Hancock (ZDA) 62

3. Nicki Pedersen (Dan) 55

4. Chris Holder (Avs) 55

5. Matej Žagar (Slo) 53