Žagar vnovič v velikem finalu in vnovič četrti

Velika smola za do danes vodilnega v spidvejskem SP Jasona Doyla, ki je moral zaradi poškodbe v bolnišnico.

Objavljeno
01. oktober 2016 23.50
Speedway Krško
Janez Porenta
Janez Porenta

Torun - Najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar ob koncu sezone svetovnega prvenstva znova kaže pravi obraz. Še drugič zapored se je namreč na elitni dirki prebil v veliki finale, enako kot že nazadnje v Stockholmu pa je tudi danes na veliki nagradi Poljske v Torunu, deseti letošnji postaji, zasedel nehvaležno četrto mesto. Vendar pa je vnovič v žep pospravil izdatno število točk, kar 15, v tem pogledu je bil od njega s točko več uspešnejši zgolj Greg Hancock, ki je zasedel drugo mesto. Zmage se je veselil Danec Niels-Kristian Iversen (15 točk), tretjeuvrščeni Bartosz Zmarzlik (13) pa je še posebej razveselil domačo publiko.

Serijski slovenski šampion se je tako v hipu spet znašel v bližini mest, ki še zagotavljajo neposredno vstopnico za nastopanje v svetovnem prvenstvu tudi prihodnje leto. Trenutno ima namreč na skupnem desetem mestu vpisanih 79 točk, enako kot devetouvrščeni Iversen in enajsti Šved Antonio Lindbäck, za osmim Fredrikom Lindgrenom, ki je trenutno še zadnji »nad gladino«, pa zaostaja le še pičle tri točke. Odločilna bo torej zadnja preizkušnja sezone čez tri tedne v Avstraliji.

Žagar je dirko vrhunsko začel. Zmagal je v svojih prvih dveh vožnjah, nato v tretji premoč priznal Taiju Woffindnu in Piotru Pawlickemu, zatem pa bil še dvakrat najhitrejši. Še posebej spektakularen je bil njegov četrti nastop, v katerem sta mu v hrbet od štarta do cilja gledala glavni kandidat za naslov svetovnega prvaka Hancock in poznejši zmagovalec Iversen. V polfinalu je moral premoč priznati Zmarzliku, odbil pa napade Chrisa Holderja in Lindgrena, medtem ko ni v finalu ugnal nikogar.

»Lagal bi, če bi dejal, da mi je vseeno zaradi izgubljenih stopničk, priznam pa, da sem izjemno zadovoljen, saj ob koncu sezone nisem še nikdar tako užival v dirkanju in mi še nikoli ni šlo tako dobro. Trideset točk v zadnjih dveh dirkah je sanjskih, zato ponavljam: če motorji delujejo, kot je treba, se zame in za moje rezultate ni bati, niti v tej peklenski konkurenci, v kateri je vsaka točka resnično prigarana,« je zadovoljno strnil vtise Matej Žagar.

Največji osmoljenec dirke je bil zagotovo do danes vodilni v svetovnem prvenstvu, Avstralec Jason Doyle, ki je v tretji vožnji grdo padel, ostal brez točk, prepeljati pa so ga morali tudi v bolnišnico, saj so sumili, da si je poškodoval ramo in zlomil roko. Njegov nastop na finalu sezone je torej vprašljiv, s čimer so se odprla vrata za vnovični, že četrti šampionski naslov 46-letnemu ameriškemu »fosilu« Gregu Hancocku, ki ima pred Doylom zdaj 11 točk naskoka, teoretično mu lahko lovoriko odščipneta le še Britanec Tai Woffinden (-19) in Zmarzlik (-21). Na eni dirki je največji možen izplen 21 točk.

IZIDI

1. Niels-Kristian Iversen (Dan) 15
2. Greg Hancock (ZDA) 16
3. Bartosz Zmarzlik (Pol) 13
4. Matej Žagar (Slo) 15
______________________
5. Chris Holder (Avst) 11
6. Michael Jepsen Jensen (Dan) 10 (3)
7. Piotr Pawlicki (Pol) 10 (1)
8. Fredrik Lindgren (Šve) 9
__________________________
9. Pawel Przedpelski (Pol) 8 (2)
10. Tai Woffinden (VB) 8 (1)

SKUPNO (10/11)

1. Greg Hancock 134
2. Jason Doyle (Avst) 123
3. Tai Woffinden 115
4. Bartosz Zmarzlik 113
5. Chris Holder 109
6. Piotr Pawlicki 91
7. Maciej Janowski (Pol) 85
8. Fredrik Lindgren 82
_____________________________
9. Niels-Kristian Iversen 79
10. Matej Žagar 79
27. Denis Štojs (Slo) 1
28. Nick Škorja (Slo) 1